Co dál s životem?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Sabrina2001
5.5.22 09:28

Co dál s životem?

Zdravím,
potřebuju se spíš jen vykecat.
Loni jsem udělala maturitu a nastoupila na vysokou školu, obor týkající se politologie a mezinárodních vztahů. Toto téma mě vždy zajímalo, ale došlo mi, že s tímto oborem se většinou uplatním někde v kanceláři, nedělám si iluze, že skončím někde v Bruselu, to ani nechci. Před měsícem jsem začala pracovat v jedné firmě, kde mám na starost administrativu a zákaznickou linku a zjistila jsem, že kancelářská práce mě absolutně nebaví a stresuje. Nevidím v tom žádný smysl, honit se jen proto, aby nějaký páprda, co firmu vlastní, měl co největší obrat. :D
Chtěla bych práci, která mě bude naplňovat. Přemýšlela jsem o sociálních pracích nebo předškolní pedagogice. Zároveň ale chci dostudovat obor, co studuji teď. Před podáním přihlášky na vysokou jsem přemýšlela i o nutričním poradenství nebo fyzioterapii. Ale nevím, jestli bych znovu dokázala najet na chemii a biologii, kterou už jsem z gymplu dost pozapomněla. A když nad tím tak přemýšlím, tak by mi snad ani nevadilo být v budoucnu několik let žena v domácnosti nebo třeba mít svoji malou kavárnu/pekařství :D :D no prostě nápadů je hodně, jen se teď trochu cítím, jako v kleci.

Po zkouškovém mám v plánu přihlásit se jako dobrovolník do Adry a zkusit si, jestli by mě ty sociální služby lákaly. Zároveň chci zkusit doučovat angličtinu a případně i jiné předměty. Ale v současné práci moc zůstávat nechci, i když peníze jsou tam docela dobrý a já potřebuju platit nájem… achjo :D :D případně bych si chtěla najít nějakou psychicky méně náročnou práci, kde prostě můžu vypnout. Třeba v kavárně nebo někde na recepci…

No nic, máte vy nějaké životní zkušenosti? Také jste v mém věku přemýšleli nad smyslem své práce a toho, co děláte? A děláte v současné době to, co jste vystudovali a co vás baví a naplňuje? Budu ráda za každé zkušenosti a životní příběhy :)) Klidně se nebojte rozepsat :)))

:srdce: :srdce: :srdce:
  • Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
5.5.22 10:37

Je fajn, že uvažuješ o tom, že dokončíš studium. To myslím, že je důležitá věc, které se drž. Když doděláš bakaláře, můžeš se zkusit přihlásit i na jiného magistra…je sice otázka na jak odlišný obor je možné se dostat, ale zkusit to určitě můžeš.
To že chceš zkoušet nové věci je fajn, určitě jdi do toho. Při škole toho můžeš vyzkoušet co nejvíc.
Pokud máš teď první pracovní zkušenosti z nějaké firmy, kde se ti nelíbí, tak to vůbec nemusí být tím, že by ti nevyhovovala kancelářská práce, ale třeba ti nevyhovuje zrovna prostředí a práce v té firmě, často špatně nastavené a nefungující firmy mohou být jen toxickým prostředím, nedělej závěr, že to takto je všude. Nemyslím si, že by sociální práce byla méně stresující, pokud si citlivější osoba, tak to není práce kde přijdeš s čistou hlavou domů - stavy, kdy bys řešila zanedbané a týrané děti, kterým ze své pozice nemůžeš zcela pomoct, nebo obcházela bezdomovce a nabízela pomoc, kterou ani nechtějí. Mysli na to, že jednou budeš chtít mít třeba rodinu, tak aby budoucí práce byla sloučitelná i s tím. Stále doufám, že za pár let už nebudou přeplácené pozice, které zvládnou dělat i stroje. A že bude oceněna více práce lidí co jsou šikovní a chytří. Bohužel teď je trh nastavený tak, že nahraditelný dělník má větší plat než vzdělaný člověk se zodpovědností. Ono kdyby se nevzdělaným dělníkům dala opravdu ta minimální mzda, kterou by si zasloužili, tak by se asi najednou raději naučili řemeslu nebo něčemu co je potřeba a práci pro stroje dělal stroj. Za tenhle názor mi tady asi spousta dělnic ukamenuje… :D
Myslím, že je vždy nejlepší vystudovat a dělat to co tě baví a naplňuje. A to ti i přeji, aby tě práce, kterou si jednou zvolíš opravdu bavila a naplňovala.

• Citovat
  • Upravit
2033
5.5.22 11:02

Když se budeš snažit, lze se do těch diplomatických služeb opravdu dostat. Znám více lidí, kterým se to povedlo.

Ale jinak moc neporadím, sama jsem nezvolila dobře. Dělám v oboru, který se absolutně neslučuje s mojí povahou. S věkem je to čím dál horší.

Fyzioterapie zní dobře. Předškolní pedagogika taky. Není tam potřeba hudební nástroj? To já bych nedala, to snad raději tu chemii. Sociální služby chce asi fakt vyzkoušet, je to zasluzne, na nižších pozicích ale špatně placené a náročné. Na vyšších pozicích asi ok, ale pokud je to veřejný sektor, může být žádoucí politická angažovanost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
5.5.22 11:21

Hele klid, jseš přetažená z kombinace práce a školy.

Určitě dodělej bakaláře, i v neziskovém oboru se hodí někdo, kdo rozumí širšímu kontextu, zejména když se zaměříš na marketing, lobbying, fundrising a podobně. lidí co tohle umí je vždycky málo a méně než sociálních pracovníků.

Když k tomu budeš mít brigády/dobrovolničení v oblastech, co tě zajímají, tak pak budeš mít lepší představu co chceš dělat při magisterském studiu.

Jo a rozhodně příští letní semestr odjeď na erasmus. Ideálně si najdi nějaké téma na bakalářku, kde budeš zkoumat něco z veřejné či nevládní scény u nás a v zemi kam pojedeš na erasmus.

@Anonymní píše: . Bohužel teď je trh nastavený tak, že nahraditelný dělník má větší plat než vzdělaný člověk se zodpovědností. Ono kdyby se nevzdělaným dělníkům dala opravdu ta minimální mzda, kterou by si zasloužili, tak by se asi najednou raději naučili řemeslu nebo něčemu co je potřeba a práci pro stroje dělal stroj. Za tenhle názor mi tady asi spousta dělnic ukamenuje… :D

A teda dej si pár facek za ten hejt na dělníky. Meleš o něčem, o čem víš houby, máš pocit že svou frustruaci si můžeš vylít na někom, koho vnímáš jako tobě podřadného.

Ostatně co ti brání nastoupit do takhle placené pozicie? Lenost? Neochota překonat svůj stín a hlavně pohodlí mít na koho nadávat.

A to ti nadávám jako kvalifkovná vysokoškolačka pracující v oboru co studovala.

Příspěvek upraven 05.05.22 v 11:39

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2773
5.5.22 11:29

Neblázni, není všechna „kancelářská práce“ stejná. I ve stejném oboru jsou mezi zaměstnavateli obrovské rozdíly. Taky nevím, proč se vzdáváš práce ve svém oboru už předem. Časem budeš mít lepší představu.
Já třeba jsem studovala genetiku a obor mne bavil, jenže jsem pak zjistila, že sedět v laborce a čekat x hodin, jestli mi vyjde pokus nebo ne, mě vůbec nebaví. A že by to byla prostě moje většinová náplň práce.
Našla jsem si potom komerčnější práci, která se tehdy ještě nijak nevyučovala, takže všichni nějak začínali od nuly a bavilo a baví mne to dost do dnes.
K té sociální práci - je to hodně špatně placené, s tím počítej. Určitě se v tom dá ale „najít sám sebe“. Jestli chceš děti a rodinu, nešla bych do toho, budeš jen závislá finančně na chlapovi a kdyby vám to nefungovalo, hodně špatně se ti bude odcházet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2773
5.5.22 11:32

@Ou ten hejt na dělníky přece nepsala zakladatelka, jsi to trochu popletla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
5.5.22 11:37
@safina píše:
@Ou ten hejt na dělníky přece nepsala zakladatelka, jsi to trochu popletla.

aha, pravda, pardon. jdu tam doplnit citaci :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5223
5.5.22 13:31

Vystudovala jsem jeden svetovy jazyk, par let ucila, zjistila, ze to neni nic pro me a presla jsem postupne do marketingu a pak do IT. Takze to, ze vystudujes diplomacii jeste neznamena, ze musis v budoucnu nutne diplomacii delat. A jak uz psali nekteri prede mnou, kancelarska prace muze vypadat ruzne. Od datlovani cisel faktur do pocitace az po programovani.

Dobre je si ujasnit, CO konkretne by te v praci melo naplnovat. Z toho, co jsi navrhla, by me osobne nejvic zajimala fyzioterapie, protoze obsahuje vsechno, co naplnuje me - clovek se ma porad co ucit, vydela si dobre penize, kdyz je sikovny, muze mit flexibilni pracovni dobu i kratsi uvazek a jeste pomaha. No a nebo zustat v kancelari, ale najit si jinou pozici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5943
5.5.22 22:44

Já si myslím, že zakladatelka diskuze ví, co nechce, ale vůbec netuší, co chce. Vyjmenovává, co jí slina na jazyk přinesla, od sociální práce, přes pedagogiku, nutriční poradenství až k práci v kavárně nebo pekárně a to původně mluví o tom, že jí nevezmou v Bruselu. :mrgreen: A nechvalně se zmiňuje o dělnících, zatímco pekařka a paní, která vaří kafe u ní boduje. :mrgreen: Jako vtip je to dobrý. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sabrina2001
6.5.22 07:38

@Kipa22 o dělnících ode mě nepadlo ani slovo :D asi omyl

• Citovat
  • Upravit
5943
6.5.22 13:42
@Sabrina2001 píše:
@Kipa22 o dělnících ode mě nepadlo ani slovo :D asi omyl

Tak to jsem se asi překoukla, ale jinak opravdu nevíš, co chceš a jenom sníš o pátém přes devátém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat