Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Jíme: jogurty hollandia, děti Lipánek, mléko čerstvé tučné
,máslo čerstvé - ne PL, vejce české, mouku bezlepkovou
Jizerku, normální Babiččinu volbu, sýry Madeland, tatarka Hellmans, kečup Kand, sirupy Yo nebo Relax, mléčné produkty nejraději Madeta. Na obaly koukám, ale hlavně kvůli lepku, jinak mám už své odzkoušené a doufám, že kvalitní
Jíme hodně ovoce, zeleniny, ryb, celkem dost mléčných výrobků - jogurty jen bílé a nejlépe ovčí či kozí, mléka střídám - kozí, ovčí, sojové, mandlové…, pečivo jen špaldové či žitné, sýry jen kvalitní, raději čerstvé kozí, ale dáme si i dobrý camembert, jako přílohy co nejpřírodnější - qouinoa, kuskus, špalda, jáhly, těstoviny méně často, sladkost spíš jen v neděli nebo na dovolené a vybíráme kvalitní, občas upeču něco zdravého, olej hlavně olivový, občas na prostřídání oříškový či ořechový, sníme dost ořechů, maso jen krůtí…
Kupujeme skoro všechno bio, etikety hlídám, ale už mám svoje výrobky.
Nikdy nejíme uzeniny, tavené sýry, sladké jogurty, sušenky, bonbóny, hranolky, smažená jídla, nevařím českou klasiku, ale manžel si občas něco českého v restauraci dá (tak 2× ročně).
Náš jídelníček vypadá asi takto:
ráno - káva s mlékem, ovoce, ořechy, špaldový chleba s máslem já a dítě, manžel s medem
svačina - ovoce a ovčí jogurt
oběd - např. restované fazolky, hrášek, cuketa, dýňová kaše, losos v troubě a qouinoa, pak kousek sýra
svačina - ovoce a jogurt ovčí či sojový
večeře - dnes byl salát - polníček rolní, rukola, rajčata, kozí sýr a špaldový chléb s cizrnovou pomazánkou
Na dovolené si občas dáváme i jídla, která normálně nejíme - např. nanuka Míšu nebo ve Francii k snídani croissanta a bagetu, čokoládovou pěnu…
Co jde doma, zkouším udělat doma. Jogurty domácí husté jako hollandia z mléka z mlékomatu, domácí marmelády, zavařeniny. Maso výhradně z masny, buchty, občas sušenky, chleba domácí. Když už chci koupit párky tak vybírám bezlepkové s nejvyšším procentem masa, jinak občas dušenou šunku pro děti.
@Sidsel
Nikde nemůžu najít co je to ta qouinoa
a co třeba dáváš do té cizrnové pomazánky?
Domácí rohlíky pečené v troubě:
300 ml polotučného mléka, 500g hladké mouky, 20g kvasnic, lžička cukru,, lžička soli, 2 lžíce oleje nebo másla.
Uděláme kvásek z mléka cukru a kvasnic. S moukou, solí a olejem uhněteme těsto. Necháme vykynout asi 1/2 hod, přikryté utěrkou. Pak na pracovním stole rozdělíme těsto na 3 stejně velké části, každou část rozválíme na kruh, který rozřízněme do kříže. Vzniknou nám 4 „trojúhelníky“, které svineme z široké strany ke špičce. Pokládáme na plech nejlépe s pečícím papírem, špičkou dolů a potřeme vajíčkem, necháme chvilku nakynout a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 st. 20-22 minut.
Jsou výborné, tato dávka je 12 rohlíků, jsou okamžitě snězené. Recept vypadá možná zdlouhavě, ale je to rychlovka a velká mňamka. Ještě se nestalo, že by se nepovedly nebo některý vydržel do druhého dne. Děti je strašně milují. S manželem se o ně „pobijí“
![]()
@stiskoch na 1kg hladke mouky 300 ml vlazneho mleka, 300 ml vlazne vody, 1 drozdi, 100 ml oleje, lzicka cukru a polevkova lzice soli. z mleka, cukru drozdi a trosky mouky udelat kvasek, propracovat se zbytkem surovin a nechat vykynout. pak rozporcovat na casti, nechat 15 minut dokynout, vyvalet, zamotat rohliky, nechat znovu 15 minut kynout, potrit vejcem smichanym s vodou a pecu tak cca 15 minut pri 200-220 stupnich:-)
@nepř. Katchus píše:
@Sidsel
Nikde nemůžu najít co je to ta qouinoaa co třeba dáváš do té cizrnové pomazánky?
zkus hledat jako merlík chilský
jinak já jí kupuju v DM
Ahoj, snazim se hlavne nekupovat polotovary, k hlavnimu jidlu mit krom prilohy 2 druhy zeleniny (treba lososa delam na mrkvi a porku nebo fazolkach, zeleniny asi tolik, co masa), nesolim (krom vyvaru, ten je bez soli bleeeee), ochucuju bylinkama, ne smesma koreni. Chleba kupujem v pekarne kvaskovy, maso a mleko bio, mouku celozrnou (psenicnou, zitnou, spaldovou), nekdy bio, bio ryzi, kuskus, bulgur, mungo…, zeleninu cerstvou, nekterou bio, neco mame od nasich ze zahrady. Co beru striktne je bio kecup a rajcata v plechovce a protlak, cetla jsem clanek z dTestu a chtelo se mi ![]()
Taky ale nas triletak miluje treba Brumika, kdyz jde do skolky, tak ma na cestu tam a na cestu zpatky
a za odmenu dostava lentilky nebo gumovy medvidky… Sice se to pry nema, ale za umyti hlavy bez rvani to stoji… ![]()
A ja bych se utloukla po pecivu z listoveho testa plneneho jakoukoliv s. ackou ![]()
snazim se nic extra neprehanet a neomdlivat z toho, kdyz si dam parek v rohliku ![]()
My ne že bysme jedli úplně zdravě, ale snažím se dělat si všecho doma sama. Záleží mi odkud jídlo pochází, nejlépe když je z Česka a polské bych nikdy nekoupila!
@stiskoch píše:
Máte vyzkoušený opravdu dobrý recept na domácí rohlíky? zatím se mi nedaří
dělám tyhle housky a rohlíky by z toho asi taky šlo udělat :
Jinak já nevím, proč se tak zuby nehty bráníte polským potravinám…asi záleží kde bydlíte a kde ty polské potraviny kupujete…já občas dostanu nějaké polské potraviny, koupené přímo v Polsku a nemůžu si stěžovat…dokonce se mi stalo, že mi mléko v otevřené krabici přes noc zkyslo na lince…to se u české nestane…dříve zplesniví než zkysne…podle mě záleží na tom, v jaké cenové relaci ty polské potraviny jsou…nemůže snad nikdo očekávat, že když si koupí No Name značku s extra nízkou cenou, že to bude v nej kvalitě…