Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Ráda bych se zeptala, zda je tu někdo, kdo si při mateřské přivydělává výrobou marmelád, džemů apod. Já totiž zavařím vše, co se mi dostane pod ruku a baví mě to. Napadlo mě, zda se to dá dělat trochu ve větším. Máte některá zkušenost? Pijde mi, že není problém to „navařit“, ale následně prodat.
Díky
Taky jsem nad tim premyslela…ale i nad zavarovanym masem, zeleninou a ruznymi dobrotami…napr. spendlikove zizalky atd.
Já nezavařuji nic, neumím to a ani mě to nijak extra nebaví… U nás zavařuje babča a zásobuje nás. Nebo taky tchýně. Je to takový obchod
Babička mi zavaří okurky, já jí zase nakoupím maso
jediné co nemáme a musíme kupovat jsou povidla, měli jsme ještě 10 let zpět domácí, ale jaksi stromy něco napadlo a totálně uschly ![]()
Nepochybuji, že by o to byl velký zájem ale co se týče jídla, tam je vždy problém s hygienou, víčko blbě chytne, pomnoží se tam nějaké bakterie a může být problém…prodávala bych to maximálně mezi známými…
@Verca1989 s tím souhlasím určitě by se to nevyplatilo oficiálně, nedej bože aby to nějaký chytrý snědl kdyby to chytlo plíseň asi by to bylo o prů…
@1.zizi @lucie1980 u nás třeba takový "obchod " je reklamují to jako jídlo na dovolené…je to baráček na hlavní silnici a mají před barákem jen reklamní tabuli se šipkou…už jim to tam funguje roky takže něco do sebe to asi mít bude
@lucie1980 pokud bys to chtěla mít oficiálně, tak je třeba hodně povolení - jde o jídlo. Pokud neoficiálně, tak si zaděláváš na pěkný problém, pokud by se někomu z toho udělalo např zle ![]()
Já to teda hodně viděla prodávat na fleru.cz pochybuju, že to všichni prodávající mají jako živnost…
Je mi jasné, že to nebude jen tak. myslela jsem, jestli někdo nemá víc zkušeností
ale jinak díky. ještě si to nechám projít hlavou ![]()
A tady je vidět jak je to dnes všechno svázané tím děsným papírováním…lidé kteří by i měli chuť se něčím zabývat a něco podnikat, tak je od toho odradí papírování…
Holky pokud by to někomu pomohlo, tady je vyjádření hygieny, co jsem dostala ![]()
Dobrý den,
pokud chcete vyrábět džemy a uvádět je dále do oběhu, je potřeba mít pro tento účel kolaudovaný potravinářský podnik.
Jestli takový prostor teprve budete zřizovat,
je nejlépe začít na příslušném stavebním úřadu, kde se dozvíte jaké řízení ve věci bude vedeno a jaká stanoviska dotčených orgánů budete potřebovat, co si pro to nachystat.
Požadavky obecné a specifické (hygienické) na potravinářské podniky jsou stanoveny zejména v příloze II, kap. I a II nařízení (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, které je k dispozici na webových stránkách www.khszlin.cz, přes odkaz organizační struktura, odbor hygieny výživy a PBU a legistativa.
K označení „domácí“ je třeba poznamenat, že podle § 4 odst. 2 písm. f) vyhlášky č. 113/2005 Sb., v platném znění se charakter nebo původ potraviny „domácí“ neuvádí.
Jako marmeláda lze pak označit podle vyhlášky č. 157/2003 Sb., v platném znění pouze potravinu vyrobenou ze surovin získaných z citrusových plodů, vody a směsi přírodních sladidel.
S pozdravem
MVDr. Alena Mašatová
vedoucí odd. hygieny výživy územní pracoviště Vsetín
Krajská hygienická stanice
Zlínského kraje se sídlem ve Zlíně
jasně papírování to je, ale zase na druhou stranu, je to jídlo, takže je jasné, že se to musí hlídat. to, co si navaříš doma, je něco jiného.