Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Nemusí. Zajíce umyju, na pekáč nasypu pytel zeleniny pod svíčkovou, zajíce posypu kořením na divočinu a položím ho na zeleninu, zaklopím, šoupnu do trouby, upeču do měkka, pak zeleninu rozmixuju a zavařím do ní smetanu… Mňam!
@rozmary Ahoj, svíčkovou ze zajíce jsem sice ještě nedělala, ale dělala jsem zajíce na černo, a nebyl předtím v ničem naložený, a vůbec nesmrděl. A teď o víkendu jsem dělala svíčkovou ze srnčího, taky se nic nenakládalo, jen před noc to maso leželo na zeleninovém základu a bylo prošpikované, ale podle receptu ani to nebylo nutné.
Ale tak tady si na odpovědi počkám
Svíčková ze zajíce mě docela zajímá.
Dělám a je luxusní!! Zajíce jen omyju vodou, prošpikuju, osolím, trošinku opepřím…
Den předem si nastrouhám tři mrkve, dvě petržele, menší celer… rozpustím si v pekáči špek s trochou másla, osmahnu na něm cibuli, přidám zeleninu a zlehka zasmahnu… pak stahnu z plotny, pokladu na kolečka nakrájený citron, dva bobkové listy, tři kuličky jalovce, tři kuličky nového koření, špetku tymiánu a tři kuličky pepře… na to všechno položím zajíce a přeliju ho rozpuštěným máslem… dám do lednice a druhý den podliju horkou vodou, rozmíchám a peču asi na 180 stupňů zhruba 2-3 hoďky… zajíce vyndám, omáčku rozmixuju, přepasíruju, zavařím smetanu, případně dochutím… s domácím kynutým houskovým knedlíkem je luxusní, všichni se u nás olizujou ![]()
Svíčková ze zajíce je nejlepší, jaká může být, jak píše Týna K…
přesně tak ho také dělám, jen ho maličko zastříknu octem ale citrony asi také stačí, někdy ho nechám v zelenině i déle než do druhého dne a tymiánu dávám víc než špetku. Peču ho třeba i 5hodin na nízkou teplotu, aby šel dobře od kosti, to je jedůležitější.
@Týna K. píše:
Dělám a je luxusní!! Zajíce jen omyju vodou, prošpikuju, osolím, trošinku opepřím…Den předem si nastrouhám tři mrkve, dvě petržele, menší celer… rozpustím si v pekáči špek s trochou másla, osmahnu na něm cibuli, přidám zeleninu a zlehka zasmahnu… pak stahnu z plotny, pokladu na kolečka nakrájený citron, dva bobkové listy, tři kuličky jalovce, tři kuličky nového koření, špetku tymiánu a tři kuličky pepře… na to všechno položím zajíce a přeliju ho rozpuštěným máslem… dám do lednice a druhý den podliju horkou vodou, rozmíchám a peču asi na 180 stupňů zhruba 2-3 hoďky… zajíce vyndám, omáčku rozmixuju, přepasíruju, zavařím smetanu, případně dochutím… s domácím kynutým houskovým knedlíkem je luxusní, všichni se u nás olizujou
No to zní fakt lákavě
co myslíš, vadilo by místo té čerstvé zeleniny Halalí? Už jsem ho koupila ![]()
@rozmary píše: Čau holky, dělaly jste někdy svíčkovou ze zajíce? Jaká je? Musí se ten zajíc před tím nějak upravovat, třeba naložit do mléka, aby nesmrděl? Díky
Mamka dělávala, když jsem byla malá a bylo to mé nejoblíbenější jídlo
Teď když se mi poštěstí sehnat králíka, dělám ho na zelenině na svíčkovou (napasíruju omáčku) a nikdy jsem ho do ničeho nenamáčela
Nepřijde mi, že by byl cítit, ale mně nesmrdí ani skopové, tak nevím ![]()
A teď koukám jaký jsem tele, ze zajíce jsem ji vlastně ještě nejedla, jen z králíka ![]()
Tak svíčková ze zajíce je jedno z nejlepších zpracování zajíce. My normálně nakrájíme kořenovou zeleninu do pekáčku, na to dáme našpikovanýho a okořeněnýho zajíce, necháme v chladu uležet do druhého dne a pak pečem v troubě cca na 175 tak 2-3 hoďky, dejme tomu hoďku odkrytýho a dvě přikrytýho, občas juknu, případně podliju. Pak zajíce vykostíme, zeleninu rozmixujeme, přidáme zakysanou smetanu, dochutíme a hotovo. Samozřejmě podáváme s domácím houskovým knedlíkem.
@rozmary asi ne, ale z té čerstvé to bude asi o něco chutnější ![]()
Čau holky, dělaly jste někdy svíčkovou ze zajíce? Jaká je? Musí se ten zajíc před tím nějak upravovat, třeba naložit do mléka, aby nesmrděl? Díky