Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Dům rodičů je napsán na mě. Jde o novostavbu v dobré lokalitě.
Nechtěla jsem to, bránila se, ale pak začala matka plačtivé scény jak to dělali pro mě a i mí bráchové řekli, at to raději na mě napíše, at máme klid. Mezi sebou jsme si řekli, že to potom stejně jednou prodáme a peníze si nějak rozdělíme.
Matka tvrdí, že bráchové dostali během života už dost a proto ten barák mám dostat jen já. Já opravdu nevím, co kdo dostal, nikdy mě to nezajímalo. Já si své bydlení i život vždy platila sama. Jen vím, že bráchové dostali od rodičů cca před 30lety družstevní byty, které byly v podstatě zadara a ted už maj velkou hodnotu. Ale co jim dávali, nedávali, netuším.
A teď co s tím? matka v tom domě žije a bráchové jí tam pořád pomáhají. Já tam nechodím. Já nikdy v domě žít nechtěla, ani žít nebudu, proto se mě hodně dotklo, že mi ho takhle vnutila.
Bohužel smrt a neštěstí chodí nečekaně a já si říkám co potom začne, co s tím. S bratry máme dobré vztahy a já chci z téhle situace vybruslit, aniž bych to zkazila.
Prodat dům a v nějakém poměru peníze rozdělit? koupím za to něco? nic moc, tak zahrádku.
Je moudré v dnešní době prodat nemovitost, když si další generace své bydlení nepořídí?
Mám více dětí a měla bych myslet i na svou rodinu do budoucna. Kdo by taky nemyslel, že? Mít nějaký majetek je lepší než peníze na účtu.
Vybrat si jinou nemovitost dle svého a zbytek peněz rozdělit. Ale to dostanou bráchové jen zlomek (i když podle matky neměli dostat vůbec nic)Vůbec netuším jak na to, aniž bychom se rozhádali a zárověň, abych našla nejrozumnější cestu.
Dům bych si nechala kdyby tam pak chtělo jít bydlet některé z děti a nebo ho pronajímala. Prodávat je blbost.
Kde to prosim te mate, ze za penize z prodeje novostavby koupis jen zahradku?
Prvni si vyres v sobe, kolika procenty chces vyplatit sourozence. Ma to byt jen vsimne nebo se budete delit rovnym dilem?
Nebo dum prodas, koupis mensu byt a zbytek rozdelis sourozencum?
Co rikaji sourozenci? Chteji vubec nejaky podil?
Osobně si myslím, že svůj majetek by si lidé měli přepsat na koho chtějí, aniž by jim do toho někdo povídal. A měli by to nějak poresit (zavet, přepsání, věčně břemeno atd) ještě za života, právě proto, aby to udělali, jak chtějí oni…
Třeba moji prarodiče mají dvě děti. Starší dostal byt po babi rodičích, moje mamka má na sebe připsány jejich současný byt. (Byty jsou +/- ve stejné cene).
Pak je tu ten aspekt, kdo se stará, pomáhá atd…z vlastní zkušenosti vím, že starší lidé na toto nekoukaji, chtějí být spravedliví ke vsem svým potomkům, aby každý dostal něco a aspekt, že jim pomáhá třeba jen jeden už nevidí (nechtějí videt). Ale to je holt jejich postoj, my to musíme jen respektovat…
K tvému dotazu, upřímně, dneska je opravdu výhoda vlastnit jakoukoliv nemovitost, je to investice a já bych na to také jako na investici pohlizela. Takže jednou, až ta situace nastane, nabízí buď nějaký pronájem (budete z toho mít pasivní prijem) a nebo prodej a investice jinam. Jsou to pro tebe zadní vrátka, nikdy nevíš co se může stát a kdy to můžeš potřebovat. ![]()
Maminka to asi myslí tak že bráchové dostali už byty.. ač jak říkáš tehdy skoro zadarmo, ale není mají velikou hodnotu… a možná již dostali i nějaké finance… Asi má pro toto rozhodnutí svůj důvod…
@Anonymní píše:
Nechtěla jsem to, bránila se, ale pak začala matka plačtivé scény jak to dělali pro mě a i mí bráchové řekli, at to raději na mě napíše, at máme klid. Mezi sebou jsme si řekli, že to potom stejně jednou prodáme a peníze si nějak rozdělíme.
Matka tvrdí, že bráchové dostali během života už dost a proto ten barák mám dostat jen já. Já opravdu nevím, co kdo dostal, nikdy mě to nezajímalo. Já si své bydlení i život vždy platila sama. Jen vím, že bráchové dostali od rodičů cca před 30lety družstevní byty, které byly v podstatě zadara a ted už maj velkou hodnotu. Ale co jim dávali, nedávali, netuším.
A teď co s tím? matka v tom domě žije a bráchové jí tam pořád pomáhají. Já tam nechodím. Já nikdy v domě žít nechtěla, ani žít nebudu, proto se mě hodně dotklo, že mi ho takhle vnutila.
Bohužel smrt a neštěstí chodí nečekaně a já si říkám co potom začne, co s tím. S bratry máme dobré vztahy a já chci z téhle situace vybruslit, aniž bych to zkazila.
Prodat dům a v nějakém poměru peníze rozdělit? koupím za to něco? nic moc, tak zahrádku.
Je moudré v dnešní době prodat nemovitost, když si další generace své bydlení nepořídí?
Mám více dětí a měla bych myslet i na svou rodinu do budoucna. Kdo by taky nemyslel, že? Mít nějaký majetek je lepší než peníze na účtu.
Vybrat si jinou nemovitost dle svého a zbytek peněz rozdělit. Ale to dostanou bráchové jen zlomek (i když podle matky neměli dostat vůbec nic)Vůbec netuším jak na to, aniž bychom se rozhádali a zárověň, abych našla nejrozumnější cestu.
Bráchove dostali byty, který teď maj velkou hodnotu
z čeho máš výčitky? Vždyť je to fér, že ty máš dům ![]()
Pokud máš na provoz nemovitosti, který se samozřejmě vyšplhá postupně, jak jdou energie atd nahoru, tak ho nech pro svoje děti, pronajmi ho a třeba, ale to už je johoo nápad můžeš poměrnou část nájmu rozdělit mezi bratry, ale to už je takový rychlonapad, kde zase nevím jaké by byly třeba dusledky pro vztah se sourozenci dál.
Vůbec bych to neřešila. Nechala bych to tak, jak chtějí rodiče.
Bratři jasně řekli, že se to má napsat na vás. Takže s ničím nepočítají a tak bych to i nechal být. Nemovitost je fajn i kdyby se měla jen pronajímat. Prodej vnímám jako absolutní nesmysl.
@Tarena píše:…když tu částku rozdělíš na tři díly (já a bráchové) tak jsme na ceně pěkné zahrádky s chatkou nebo malého bytu.
Kde to prosim te mate, ze za penize z prodeje novostavby koupis jen zahradku?
@Anonymní píše: …když tu částku rozdělíš na tři díly (já a bráchové) tak jsme na ceně pěkné zahrádky s chatkou nebo malého bytu.
Mám tři malé děti, bráchové mají děti dospělé, některé už se svými dětmi, zajištěné. Proto přemýšlím i „sobecky“ jak co nejméně poškodit sebe. Matka měla v plánu ten barák napsat na nějaké mé dítě, zvažovala závět atd…ale to vše bylo tak složité (nebo spíše neváhodné) že nejjednodušší cesta byla, rovnou to napsat na mě.
Šmarja, pokud bratři už dostali a teď už nic nechtějí, tak proč to řešíš?
@Anonymní píše: …když tu částku rozdělíš na tři díly (já a bráchové) tak jsme na ceně pěkné zahrádky s chatkou nebo malého bytu.
Mám tři malé děti, bráchové mají děti dospělé, některé už se svými dětmi, zajištěné. Proto přemýšlím i „sobecky“ jak co nejméně poškodit sebe. Matka měla v plánu ten barák napsat na nějaké mé dítě, zvažovala závět atd…ale to vše bylo tak složité (nebo spíše neváhodné) že nejjednodušší cesta byla, rovnou to napsat na mě.
A kolik je rodicum? Stejne je tam musis nechat dozit. Dum si nechej, zabezpecili kazde ze svych deti, jsi na rade.
Dneska novostavba stojí i 8-10mil… menší min. 6-7mil… tak i kdyby na tři díly… tak to by byla pěkná zahrádka s chattkou tedy…
@VitaminC píše:
Prvni si vyres v sobe, kolika procenty chces vyplatit sourozence. Ma to byt jen vsimne nebo se budete delit rovnym dilem?
Nebo dum prodas, koupis mensu byt a zbytek rozdelis sourozencum?
Co rikaji sourozenci? Chteji vubec nejaky podil?
To je právě to dilema.
Jeden bratr je v pohodě, neřeší. Pomáha matce s domem a bere to přirozeně, že pomáhá nezištně své matce.
Druhý bratr je více majetnický a cítíme z něj, že za tu pomoc něco v budoucnu očekává. Už po umrtí otce, kdy se barák na mě přepisoval, měl připomínky. Taky tlak jejich manželek ve stylu „nebuď blbý“.
Proto jsem měla v hlavě poměr z prodeje 40/30/30% abych splnila rodičům, že já mám mít více a zárověň se podělím.¨
Ovšem jak sleduju situaci s nemovitostni, tak mi prodej nepřijde jako rozumný.
Víš co se bojím nejvíce? at to vyřeším jakkoli, tak se bojím, že to s jedním bratrem vztahy stejně zkazí. Někteří jak nedostanou vše, tak nikdy nejsou spokojeni.
Třeba pisne někdo, kdo zažil podobnou situaci.
zda to jde spravedlivě, bez svárů.
)
Vybrat si jinou nemovitost dle svého a zbytek peněz rozdělit. Ale to dostanou bráchové jen zlomek (i když podle matky neměli dostat vůbec nic
Vůbec netuším jak na to, aniž bychom se rozhádali a zárověň, abych našla nejrozumnější cestu.