Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
potrebuju poradit jak vykrmit toho myho certika. ji celkem dost i kdyz posledni dva dny trosku bojujeme asi mu rostou zuby tak se dost vzteka. No ale muj problem je ze i kdyz ji dost tak je strasne hubenej. podle vahy doma ma stejne jako na posledni prohlidce(zacatkem zari). mam strach ze az pujdeme k doktorce(11.11) tak zjisti ze nic nepribral nebo dokonce zhubnul a ze bude nadavat. jenze ja uz nevim cim vsim ho krmit aby pribral. myslim ze je dost po tatinkovi ktery at sni colokiv tak nestloustne a hlavne je neuveritelne aktivni nevydrzi ani chvilicku v klidu ani kdyz spinka. a taky misto aby pribyval tak roste do vysky nevim kolik presne meri nepodarilo se mi ho zklidnit natolik abych ho zmerila ale podle obleceni se dost vytahl uz je mu zase vsechno male. poradte co mu mam davat nebo jak upravit jidelnicek aby neco pribral.dostava rano kolem seste mlicko 180ml, kolem devate presnidavku,ovoce,jogurt, po dvanacte obed(zeleninu maso) kolem treti mlicko150ml, v sedm kasi a v devet mlicko 150ml. mezitim obcas nejakou krupku nebo susenku jak chce.vetsinou kdyz me vidi jist tak chce taky.myslim ze mu toho davam dost ale neni to na nem vubec videt. myslite ze tomu mam nechat volny prubeh nebo se nejak vic snazit?
my to děláme tak jak vy, strašně jsem se těšila až začneme dávat kašičky že mi přibere a ten můj štíhlík je pořád štíhlík… jestli má někdo nějakou radu, tak za ni budu taky moc ráda…
Ahoj Renčo,
nepíšeš, kolik tvůj drobeček váží, ale sama vidíš, že se hodně „vytahuje“ a je hodně aktivní. Takže být tebou, tak bych byla v klidu. Podle toho, co píšeš, tak prcek dlabe normálně - až na problémy se zoubky.
Myslím, že je to OK, mě obě děti začaly hubnout, když se začaly trochu více hýbat ![]()
Ta váha se mi zdá v dobrá.
Můj malý měl v 7m - 7kg a teď v 8m - 7,7kg. Za ten měsíc přibral krásně, ale jindy jen 0,2kg nebo 0,3kg. Neboj začne přibírat a myslím, že mu dávaš dost jídla. Podle mně je hodně aktivní a proto tolik nepříbíra.
Já bych se nevzrušovala. Naše holky měly 7.9 a 8.2, ale v ROCE. Paní doktorka nikdy nic neříkala, jen, že jsou drobné.
Halka
Napadá mě zkusit:
Obojí je docela kalorické, dobré a vhodné pro maličké děti.
jsi skvělá maminka, že se tak staráš a strachuješ, ale myslím, že každý máme nějaké dispozice a podle těch rostem a tloustnem, takže pokud nemá nějaké zdravotní potíže, tak to neřeš a užívej si miminka. Hrozně rychle vyroste.
Nenech se vynervovat. Mně malý nepřibíral, měl 7 kg v půl roce a jen 8 kg v roce, dr. mě totálně vypsychovala, tvářila se na mě, že mu snad nedávám najíst. Pak trochu polevily zuby a bylo méně viróz, takže za dalšího půl roku měl 10 kg, což je pořád dost málo na 18 měs., ale aspoň že přibral. Ale už se nenechávám vynervovat, protože z toho mi malej stejně nepřibere. Teď pro změnu začal vynechávat obě svačiny, tak co nadělám. Nadále mu je připravuji, ale násilím je do něho nenarvu.
Musím říct, že jsem ráda, že další prohlídka je až ve 3 letech a že ho nebudou furt vážit. Např. od 8 do 10 měs. přibral jen 20 gramů, jenže mu rostly zuby, měl virózu + byl stejnej jako tvůj malej, neustále v pohybu a téměř nespal. Tak jak měl přibrat? Jenže dr. jela jen dle grafu…
Tvůj malej toho spapá, kolik potřebuje, tak klid. Nezapomínej přidávat do každého jídla lžičku rostl. oleje.
Já bych ho nechala.
Známých holčička byla jak z Dachau. A nejlepší bylo, že ji doktorka převažovala, a ona třeba jeden rok měla už 13, a za rok ji převážili, a měla 12, no prostě nechtěla moc jíst a nerostla ani do výšky ani do šířky, prostě byla malá a droboučká a neuvěřitelně aktivní.
Já bych to nechala. Moje mamka jako dítě měla hanlivou přezdívku, protože nejedla, a ve školce ji učitelky tajně vzaly na vyšetření plic rentgenem, jestli nemá tuberkulózu. Tak byla hubená. (tuberu neměla).
Vůbec nechtěla jíst.
No a potom v dospělosti dělala judo. Dodneška když chce taťka otevřít kompot, nese to mamce. A to není vůbec tlustá!! Jen má pekelnou sílu.
moc dekujuju za odpovedi taj ja to nebudu nijak resit a uvidime jak to dopadne. doufam ze doktorka nebude moc nadavat a kdyz jo tak se budu snazit nebrat si to. ![]()
nadávat dr může, ale nic s tím neudělá. Každý dítě je jiný a tabulky jsou na nic. Krom toho v tomhle věku už přibírat raketově nebudou, začínají se pohybovat. To moje éro je krmený pořád (až mi to lezek rkem) a nezastaví se, jak je den a noc dlouhé a tak přibírá naprosto minimálně…Např. mezi 6 a 7měsícem dala ani ne 250g/měsíc. Já to neřeším, dr teda taky ne, ale kdyby jo, tak vím, že má dost a ona je prostě jako péro z gauče, výdej energie jako blázen…