Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Jsou capáčky botky pro ještě nechodící děti nebo do jakého věku se dají nosit? Já jsem z toho jelen
Dívám se na e-shopy a tam jsou kategorie capáčky, treková obuv, celoroční, zimní, letní… u capáčků je vysvětlení, že se mají dávat už i lezoucím dětem… to jako nesou vhodné pro chodící děti? Nevím, jaké botky koupit 13.měs.dceři - už to tady řeším od rána
Nemluvě o tom, že v našem okolí na dobrou prodejnu horko těžko narazíte ![]()
Ahoj. Capáčky jsou pro NECHODÍCÍ děti, já je dávala jen v zimě, aby holkám nebyla zima na nohy jen v ponožkách (a taky proto, že ponožky si uměly hodně rychle sundat). Na lezení můžou být děti i bez capáčků.
Boty (chodící, tj ne capáčky) se mají dětem dávat, až když dávají přednost chození před lezením. To je informace od doktorů z rehabilitace i neurologie.
Většinou jsou cápáčky takové celokožené botky, bez podrážky, místo ní je také jenom kůže. nosí se jen na doma. klidně i miminka na zateplení nožiček, Myslím, že horní věková hranice je dána jen velikostí nohy.
Někdy jsou capáčky nazávány i „první botičky“ ty už mají podrážku a jsou pevnějš. Podrážka je ale hodně ohebná.
Díky, takže pro čerstvě chodící dítko capáčky nebrat… nevíte, jestli botky Jonap mají žirafu?
Ahoj,
já dávala capáčky i chodícím dětem, ale jen na doma místo bačkor v zimě. A taky aby si furt nesundávali ponožky a neklouzalo jim to. Jsou bezva. Ale na ven se nehodí, tak max do kočárku na nohy.
Taky má capáčky i chodící. Ono u nás se stále prosazuje pevná bota, v zahraničí spíš ty capáčky. Já to dávám na střídačku. A hlavně na návštěvy, do MC… Jsou skladnější, rychle se obouvají.
Já bych se tou žirafou až tak neřídila. I dětská dr trochu nadávala, že žirafa není záruka zdravé boty, že boty jsou mnohdy tvrdé jak prkýnka.
Kožené capáčky, co jsou vlastně jen taková slupička, ty se dají použít pro nechodí jako zateplení, pro chodící jako bačkory na doma, viděla jsem i hodně velké velikosti.
Pak jsou první botičky, podrážka je tenká a měkká, mají například peg pegres či jak se jmenuje ta značka, to je pro děti, které chodí, upřednostňují chůzi před lezením, ale ještě hodně chytají balanc - díky měkké podrážce ohebné snadno do všech stran se celé chodidlo rovnoměrně zpevní.
Pro jistě chodící dítě už se můžou dát normální boty, ale i tak by bota měla být dost pružná, do 2let (někde se uvádí, že i do 3let) nemá mít vytvarovanou stélku pod klenbou (takový ten polštářek), ten tam má být až potom.
Ze značek je mi sympatické superfit a elefanten z deichmanna. Ani jedna žirafu nemá, ale jsou to podle mě boty kvalitní, respektující přirozený vývoj nohy.
tak my máme botičky, první, značky protetika. Lehce vytvarované pod tím tukovým polštářkem jsou, a botička jako taková má podrážku taky pevnou. Doktorka nám je zkoukla a moc si je pochvalovala, že jsou to ty nejlepší. Tím nechci reagovat na Gladys, že by neříkala pravdu, ale spíš fakt poslední dobou získávám názor, že co odborník, to jiný názor. A teď babo raď. No, jdeme ještě na kontrolu jadýrek, tak ty boty vezmu ještě ortopedovi a uvidím co on na to. Je fakt, že když je naboso, tak chodí daleko stabilněji než v botech, tedy ne ten ortoped, ale náš prcek ![]()
Tak Tomík měl jako první botičky tyhle http://www.outdoorkids.cz/?…
mají měkkou podrážku takže i při lezení ok ana první krůčky taky fajn ![]()
Markéto, tak přesně tyhle botičky jsem dnes koupila pro naši malou - v Opavě. Taky se mi líbí ![]()
Tak dens jsem viděla elefanteny a vůbec mě nenadchly - suché zipy by ještě ušly, ale ty podrážky mi přijdou pro roční dítě naprosto nestabilní, ale pro starší dítě -2roky a výše by mohly být ![]()
3HE píše:
Tak dens jsem viděla elefanteny a vůbec mě nenadchly - suché zipy by ještě ušly, ale ty podrážky mi přijdou pro roční dítě naprosto nestabilní, ale pro starší dítě -2roky a výše by mohly být
To je právě ono - roční, sotva chodící dítě má mít nestabilní podrážku (úplně měkkou, ohebnou), aby se o ní nemohlo opřít a zpevnilo si klembu. Jsou to v podtstatě jediné první botičky, které tento požadavek splňují.
Aha, tak takhle jsem se na to nedívala… no, už to je stejně jedno, máme také měkkou a ohebnou podrážku a taky značkové botky - výrobcem určené pro první kroky dítěte, takže nelituji… ![]()
Ahoj, mám dotaz na podobné téma: potřebovala bych něco na nohy pro svou 9měsíční - stoupá si, ale ještě ani nechodí kolem nábytku. Takže něco měkkého jako ponožka, ani ne snad botičky, než začne trochu chodit, bude jí to stejně malé, botky koupím pak, ale aby to neklouzalo a drželo na noze. Dávám zatím ponožky s protiskluzem, ale jak leze, sjíždějí, až je patička uprostřed chodidla, a potom to samozřejmě klouže a vylezlá špička překáží. Máme v bytě laminátové plovoučky i koberce, tak aby v tom mohla být kdekoliv. Kdyžtak sem prosím dejte i obrázky ![]()
Díky moc.