Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím,
zajímalo by mne co dáváte sebou dětem 1.9. které jdou do první třídy? V rodině je to náš první prvňáček a tak nemám žádnou zkušenost.
Bere se aktovka už sebou první den, na přivítání?
Dáváte sebou nějaké přezůvky, nebo jsou v botech?
Kornout nebo ne?
Květina pro paní učitelku, nebo ne?
Vím, že každá škola má své zvyky, ale budu ráda když mi třeba stručně napíšete jak první den probíhal zrovna u vás
Děkuji
@kruel měli jsme v červnu schůzku rodičů a říkali nám, že nemáme mít nic. Bude tam hodinu a aktovku nepotrebuje
Aktovku mít nemusí, jen někteří ji mají, protože je to prostě první den. U nás se nepřezouvají. Ale určitě budou mít nějaké pokyny na stránce školy, počítám tak koncem týdne.
Tak u nás aktovka ano..
Děti jí hlavně chtějí, jdou poprvé jako školáci
Navíc dostanou dárky, dají si je do aktovky.
Bačkory ne…
Kornout a kytka je na vašem uvázení
Pokud ta škola má potentní vedení, tak to má na stránkách školy. Kytku bych vzal.
U nás měli aktovku všichni až na jednu holčičku. Ta z toho byla smutná (a rodiče, místo aby byli naštvaní na sebe, tak se zlobili na okolí). Bačkory neměli, kytku atd. taky ne.
My měli kytku a aktovku.
Některé děti aktovku měli, některé ne. To samé s kytkou a kornoutkem
Nám v červnu předali instrukce, že děti aktovku ano. Kytku brát nebudeme, na konci roku samozřejmě ano, ale na začátku mi to přijde takové moc hujerovské…
@kruel mrkni se na stránky školy. Mívají tam fotogalerie. Hned uvidis, co mají, co ne.
U nás se chodí s aktovkou…děcka si aktovky vzájemně prohlížely už před školou, ten první den u nás trval celkem dlouho, třeba i dvě hodiny, děti si sedly do lavic, rodiče seděli vzadu ve třídě a paní učitelka vedla takovou ukázkovou hodinu, představili se všichni, počítali na prstech, okna ve třídě, dostávali knížky a různý pokyny, zapojovala rodiče…kytku měly tak dvě děti, někdo měl čokoládové bonbony pro učitelku, ale byla to menšina, kornout neměl nikdo…ale řekla bych, že ten kornout bude asi o zvyku, možná ve městě je to větší móda…
já ani nevím co se s tím kornoutem dělá, to jsou bonbony pro kamarády, nebo je sní to děcko samo? Nevím ![]()
@zrcadlo píše:
Nám v červnu předali instrukce, že děti aktovku ano. Kytku brát nebudeme, na konci roku samozřejmě ano, ale na začátku mi to přijde takové moc hujerovské…
Hujerovské to není, kdysi to bývalo normálním zvykem, který se bůhví proč vytrácí
aspoň za mého dětství to tak bylo, květiny pak zdobily třídu v prvním týdnu. Až půjde dcerka jednou do školy, určitě půjde s kytkou ![]()
Ptej se přímo ve vaší škole.
Teď začal přípravný týden, tak třeba něco hodí i na net.
U nás tašku měli s tím, že stačí taška (pro ten pocit, že už jsou školáci).První den šli tuším v botech, stejně jako doprovázející rodiče.
Kornout měla si půlka třídy (pí uč vybrala od dětí sladkosti z kornoutu a používala pak jako odměnu v průběhu roku - i když vzhledem ke koroně to asi nevyjedli
), kytka se u nás nevede).
@Tarinka je to německý zvyk ten kornout a Jojo na tom spíš chce vydělat… Čekám, že to bude zase v obchodech… Ano, Lucie, postrach ulice korniut mela. Proč? Protože to bylo toceny pro Němce. Naše děti v žádném případě.
Podivala bych se na stranky skoly. Kluci aktovku meli, prezuvky ne, kytka ani kornout se u nas nenosi.