Co může zaměstnavatel

Anonymní
25.1.21 16:59

Co může zaměstnavatel

Dobrý den, ve smlouvě mám napsáno : Týdenní pracovní doba činí 40 hodin týdně a je rozvržena rovnoměrně denně na pět pracovní dnů po 8 hodinách. Musim chodit o víkendu a ve svátek do práce? Co vše mě může zaměstnavatel nařídit.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
942
25.1.21 17:14

Zkus se podivat na zakonik prace

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2306
25.1.21 17:15
@Anonymní píše:
Dobrý den, ve smlouvě mám napsáno : Týdenní pracovní doba činí 40 hodin týdně a je rozvržena rovnoměrně denně na pět pracovní dnů po 8 hodinách. Musim chodit o víkendu a ve svátek do práce? Co vše mě může zaměstnavatel nařídit.

Práci přesčas může zaměstnavatel nařídit jen „z vážných provozních důvodů“, maximálně na osm hodin týdně a do limitu 150 hodin za rok. Do ročního limitu se nepočítají přesčasy, za které bylo poskytnuto náhradní volno.

Vážný provozní důvod posuzuje zaměstnavatel. Definici toho, co jsou vážné provozní důvody, nenajdeme ani v zákoně, ani v judikatuře. Vždy tedy záleží na konkrétním charakteru práce a podmínkách zaměstnavatele, na momentální situaci se zakázkami a dalších faktorech. Protože práci přesčas je nutno předem projednat s odbory, mají někteří zaměstnavatelé vymezeno, co jsou vážné provozní důvody v rámci smluv s odbory. Nařízení práce přesčas by rozhodně nemělo být účelové, ale zcela výjimečné.

Zdroj: https://www.idnes.cz/…3_viteze_frp

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2306
25.1.21 17:23

Takže pokud se nejedná o přesčas a ve smlouvě je výslovně uvedeno, že je pracovní doba rozvržena rovnomerně na pracovní dny, tak o víkendu ani o svátcích do práce chodit nemusíte. Možná zkuste napsat konkrétněji o co se jedná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20892
25.1.21 17:27
@Anonymní píše:

Budou to jako tvoje smeny nebo prescasy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
25.1.21 17:31

Jsou to moje pracovní směny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4
25.1.21 17:38

Jde o to že zaměstnavatel na nás tlačí že máme chodit o víkendu a i ve svátek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2306
26.1.21 09:25
@nassta píše:
Jde o to že zaměstnavatel na nás tlačí že máme chodit o víkendu a i ve svátek.

Nejsem právník, ale podle mne, pokud je v pracovní smlouvě (ne v pracovní náplni nebo jiném dokumentu) explicitně napsáno, že jsou směny přidělovány v pracovní den, tak je nemůže určovat na dny pracovního volna nebo svátky, pokud obě strany nepodepíší dodatek, který by to upravoval.

Dále zaměstnavatel by mě směny oznámit včas dopředu viz.

§ 84

Zaměstnavatel je povinen vypracovat písemný rozvrh týdenní pracovní doby a seznámit s ním nebo s jeho změnou zaměstnance nejpozději 2 týdny a v případě konta pracovní doby 1 týden před začátkem období, na něž je pracovní doba rozvržena, pokud se nedohodne se zaměstnancem na jiné době seznámení.

Má k přidělování směn o víkendu a svátky zaměstnavatel nějaký konkrétní důvod? Co ho vedlo k takové změně, když ve smlouvě sjednat něco jiného?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat