Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Kačka9543
Tak to je super, že vás vzali a aspoň víte co a jak a můžete to řešit 🙏
My jsme je dostali taky a měli jsme 3 dny mazat hlavičku, ruce a nohy, pak přestat a mazat 3 dny tělíčko a pak vysadit. A nasadit znovu při zhoršení. A fakt ty kortikoidy zastavily to nejhorší, jakože má to teď trochu červené místy, ale na to, že jsme je nemuseli znovu zatím nasadit je to myslím zatím dobrý, tak snad to vydrží 🙏
@Kačka9543 píše: Více
Zkušenosti mám dobrý. V tom nejhorším období, kdy jsem měla obrovský ložiska po celém těle, jsem je zaléčila kortikoidy a zatím se mi to v takové míře nevrátilo. Je to celkově o 90% lepší. Ještě po nich někdy sáhnu, když se nějaký flek nehojí, ale spíš aby se mi to zase nerozlezlo. Takže v té nejhorší fázi bych se jich nebála, maličké se hodně uleví.
Jinak je ale důležité, mazat to tak, jak vám řekl doktor. Mě řekl, že nejhorší je mazat a pak úplně vysadit, že se to vrátí zpátky, že se má vysazovat postupně. Takže jsem mazala 2× denně, když se to začalo lepšit, tak 1×, pak obden,… nakonec 1× týdně až do úplného vyhojení.
@terien píše: Více
Super, děkuji. No právě. Ono je na ty kortikoidy plno špatných recenzí, ale když se malá trápí, tak mi je jedno, co si kdo povídá. Dr. nám napsal 1× denně mazat. Takže až se to bude hojit tak bych začala 1× obden? Děkuji.
To si netroufnu ti říct, držela bych se toho, co vám řekl doktor. Jdete na kontrolu? Ono s kortikoidy se musí opatrně, je to prostě léčivo, ne krém s drogerie, ale zas není důvod je démonizovat. Znám lidi, co je používají celý život a žádné zásadní problémy nemají a někdo je prostě nesnese, to je tak se vším.
Na kontrolu nejdeme. Jen řekl, že kdyby se to horšilo nebo se to nelepšilo, tak by musela malá do špitálu. Máme to mazat 7-10 dní a pak přestat
tak si mě zaskočila tím že se musí postupně. No uvidíme, jestli se dovolám, tak se zeptám, ale volali jsme tam 3 dny než nám to vzali. Mají totiž narváno.
Možná také záleží, co máte za mast
já měla hodně silné
@terien píše: Více
Tak to říkal, že máme slabé pro miminka, tak to bude asi i tím.
Jo, to je dost možné. Hele já bych tam zkusila zavolat, jestli máš pochybnosti, ale jinak bych se řídila tím, co ti řekl doktor. S mazáním miminek a malých dětí nemám zkušenost žádnou, třeba je to u nich opravdu jinak.
Nám třeba paní doktorka řekla, že 3 dny část těla a další 3 dny druhá část a pak ideálně na týden vynechat a jak se znovu flíčky objeví, tak zase 3 dny a tak pořád dokola. A je divný, že teda nemáte přijít na žádnou kontrolu, my tam šli dneska po 3 týdnech a příště máme zase za měsíc přijít.
Ale těch kortikoidu bych se nebála, prý jsou to ty nejslabší a když se mažou jen takhle málo, tak to nebude snad tak hrozný🙏
@starostlivamaminka píše: Více
No nám právě nic moc neřekli, jen mazat 7-10 dní a kdyby se to horšilo nebo nelepšilo, tak rovnou do nemocnice Motol. Kontrolu tudíž nemáme. Je pravda, že včera jsem to mazala večer a dnes o 30% lepší ![]()
Příspěvek upraven 28.02.25 v 16:21
@Kačka9543
To je asi tím, že je to Praze a těch alergiku a ekzematiku je čím dál víc, tak to tak berou jako na běžícím pásu. ![]()
My jsme teda měli štěstí, že nás vzali celkem rychle a i na paní doktorku jsme měli štěstí 🙏