Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, dcera ma reflux a uz 2 mesice ji k tomu doprovází dávivý kašel a není něco co by ji pomáhalo
. Ted týden bere Helicid a dietní opatření jsme taky zařadily, ale kašel neustoupil. Co Vám zabralo? Nekdo nejake rady/ zkusenosti? Dekuji ![]()
@RockFous píše: Více
no mně zabraly právě léky, Nolpaza. Ale i Helicid jsem měla. Bere jen jednou denně? Já při kašli měla brát ráno i večer. ALe ten kašel taky může být třeba astma. Řeš to s doktorem, který píše Helicid.
Jak bylo uvedeno výše, nemusí jít (jen) o reflux.
pH-metrie byla provedena, že uvádíte diagnózu refluxu? Jak staré je dítě? Byla vyšetřena nosní mandle?
Předpokládám, že poslechový nález je po celou dobu v pořádku. I přes to by se mohlo jednat o speciální fenotyp asthmatu, tedy cough-variant-asthma.
Já mám reflux žaludku už 6let a k tomu kašel… k tomu slabý astma, mám léky omeprazol, ale kašlu stejně. Taky by mě zajímalo co s tím. Mě přijde, že ani doktoři neví co s tím.
@Doctus
Má to potvrzeny z Orl pres sondu z nosu a ma to i napsany ve zprave ze se jedna o EER reflux. Dcera má 5 let. Nosní mandly má prý taky zvetsenou, ale né na odstranění. Celkove je furt strasne zahlenena to rikala i Dr.kdyz ji davala tu sondu pres nos. Jinak zacatkem cervence ji detska dr poslouchala a dvakrat ji prelecila Atb - bez efektu to az z alergologie nas poslala na Orl ze by se mohlo jednat o reflux
@RockFous
Reflux má kdekdo, bohužel asthma taky, nelze vyloučit souběh.
Úplně na férovku bych se lékařky zeptal, zda by to nemohlo být asthma. Asthmatici (a zvláště ti dětští) bývají často výrazně zahlenění.
I PLDD může předepsat účinné inhalační léky, pokud kašel zmizí jako mávnutím proutku během 5 dnů, tak máme prakticky jasno. Pro maximální míru jistoty bych se přimlouval za fixní kombinaci IKS + LABA, pokud vám nevadí investovat do terapeutického testu zhruba 500 Kč, cenově vychází nejlépe Fullhale 25/125 (běžně může na úhradu z prostředků veřejného zdravotního pojištění předepisovat pouze alergolog / pneumolog, na úhradu pacientem může napsat kterýkoliv lékař).
@Doctus
Dr. z alergologie ji předepsala Singulair mini což je na astma a taky to bylo bez efektu a jak ted nastoupila do školky tak se jí ten kašel zhoršil
@RockFous
Velice bych se divil, kdyby samotný montelukast (Singulair, Monkasta, Castispir, Montelar apod.) měl nějaký větší efekt. Snad alergoložka nevyloučila asthma z důvodu neefektu Singulairu. To bych si s ní asi velice důrazně popovídal. Dokonce jsem zažil různé pomatené alergology, kteří tvrdili, že montelukast je účinnější než inhalační kortikoidy. Když už jde lékař do práce, neměl by mít nakoupíno.
Pokud je podezření na asthma, lékem volby je vždy inhalační kortikoid, nic jiného. Jsou případy (a že jich není zrovna málo), kdy samotný inhalační kortikoid nestačí, léčba se jeví jako neúčinná, je nutná fixní kombinace inhalačního kortikoidu a dlouhodobého bronchodilatancia. Osobně v terapeutickém testu upřednostňuji fixní kombinaci, neboť absence efektu samotného kortikoidu často vede k opuštění diagnostické cesty k asthmatu a pátrá se jiným směrem.
@Doctus píše: Více
Na astma jsem brala fullhale, moc mi to nepomohlo. Teď zatím neberu nic, budu to řešit co dál s doktorkou.
@Karnatt
Jakou sílu jste měla a v jakém dávkování? Bylo k tomu ještě něco? ![]()