Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím tě, nestresuj se tak. ![]()
A kolik je tvé dcerce let a kolik teda měří?
Jinak, bych ale byla ráda, že je zdravá, i když má o těch pár čísel víc. ![]()
@Černá Madonna píše: Více
a nedozvíme se nic ![]()
asi jen takový noční výkřik do tmy
To je nejakej vtip?
Zkus ji uriznout nohy u kotniku. Jako jak by se tohle asi melo resit.
Nakonec z tebe jeste vypadne, ze ma normalni vysku, jen ty si chtela drobnou holku.
Myslíš, že by jí někdo vyvolal předčasnou pubertu? Ty bys nechala dítě dopovat hormony? Kolik jí je a kolik vlastně měří? Moje dcery budou mít v dospělosti kolem 185 cm a mě je to celkem fuk. Jsem taky vysoká. Ty spíš zapracuj na své psychice, ať tu holčinu zbytečně nepoškodíš svým postojem. Není potřeba jí do hlavy nasadit mindráky už teď.
@DandátkoP @Jaňouchová jak jsem psala, nějaký noční výkřik do tmy - neuvádí ani kolik roků holka má ani kolik měří - jen že je příliš vysoká ![]()
Bratránek měl moc růstového hormonu, měl hormonální léčbu. Ovšem jestli tenkrát udělali dobře, teď sami neví. Je mu přes 30, má roztroušenou sklerózu a hlodá je minulost, zda to nemohly hormony způsobit. Sama bych se takové léčby u dítěte hodně bála.
@Anonymní píše: Více
Tak ona je otázka, jestli to je hormonální nerovnováhou způsobenou nějakou patologií nebo je to jen genetika.
Tvl chudák holka, už jenom tím jak vypadá, nesplňuje tvoje „ideální“ představy a jsi až schopná napsat, že tě to trápí? Že ti není hanba. Proboha prober se, máš zdravé dítě. Naopak bys měla oceňovat její jedinečnost. Jak mají být dneska holky bez mindráků, když vyrůstají v tomhle? Dost strašný co jsi napsala…
@Jaňouchová píše: Více
Podrobnosti nevím, ani nevím, zda to řešili s lékaři. Ale nějaký otazník v nich už asi zůstane napořád.
A jenom dodám, nikdy bych u dospívajacího „neusměrňovala“ přírodu naprosto zbytečným braním hormonů i kdyby někde „něčeho“ bylo více. Považuji to za zhovadilost. Nechápu, že má člověk pořád potřebu mít na všechno šablony „normálnosti“. Pokud je zdravá a není to stav ohrožující jakkoliv zdraví (což posoudí jen a jenom lékař) absolutně u u ní není co řešit. Za to u tebe bych řekla že mnohé ![]()
@Jazmine píše: Více
Já jsem napsala, že mě jen zajímá, jestli se to vůbec nějak řeší, zjišťují příčiny. A taky jsem psala, že to nemíníme zkoušet. Dcera zdravá není. Má zdravotní problémy. A taky má problémy kvůli rychlému růstu a vysoké výšce. Často ji bolí nohy. Dcera poslouchá neustále od různých lidí, že je vysoká a kolik jí je. Všude vycniva. Naposledy včera. Já tomu nemůžu nijak zabránit. O té drobné dívce jsem psala, že jsem si původně myslela, že bude po mne díky genetice. To samozřejmě nevadí, že neni. Spíš mě to zarazilo. A nevím, kde se ta vysoká výška vzala, protože v rodině nikdo tak vysoký není. Nevím, jestli její vysoký růst může nějak ohrožovat její zdraví - kromě těch problémů, co vím. Doktorka jen řekne, že bude vysoká a nic neřeší. Co je na tom špatného, že mám obavu o svou dceru? Druhé dítě je drobné a žádné zdravotní problémy s tím spojené nemá.
Samozrejme, stejne jako se na endokrinologii resi mala vyska se resi i nadmerna vyska. Nepises vysku, vek ani vahu. Na kterem percentilu roste? Pokud vyskou z tabulek opravdu vybocuje, nechej si dat zadanku na endokrinologii. ![]()
Pokud je v norme a jen se ti nelibi, ze nebude po tobe, tak to neres. Ja jsem mala, dcera je vyssi po tatinkovi a syn je maly po mne.
@Jazmine píše: VíceČekala jsem spíš reakce od maminek, které mají vysoké děti a napíši např. Buď v klidu, mám dceru 13 let, má 170 cm, nohu 43 a není jediná v okolí. Aspoň bych věděla, že neni jediná. V čem podle tebe žije? Myslíš, že ji to dávám nějak najevo, že ji něco říkám? Já jediná určitě ne. Chránila bych ji nejradši od všech těch řeči. Ale slyším neustále ty narazí, otázky, od ostatních - dospělých i dětí. Tento týden se smáli tomu, že je vyšší než já.
@blumen píše: Více
Už jsem párkrát nad tím přemýšlela, jestli bych to neměla právě řešit. Ale doktorka mě odbyla. Vybočuje z tabulek, je nad. Narodila se jako průměr a během chvilky do tabulek nezapadá. Mám obavu, jestli se něco nezanedbalo. Přitom bych samozřejmě nechtěla řešit nějakou léčbu. Ono stačí, co má za léky na jiné zdravotní potíže. Znám i někoho, kdo má malý růst a řeší to. Všichni to samozřejmě ví a dokonce to probírají a komentují (i děti), proč to dělají, že to nemají dělat, že by si to nenechali oichat…
Dcera je na svůj věk hrozně vysoká. Odjakživa byla nejvyšší v kolektivu stejně starých dívek. Nyní ale už je vysoká opravdu hodně, má velkou nohu a pořád nepřestává růst. Párkrát jsem to s lékařkou řešila, ale prý není co řešit. Já jsem malá, tatínek je vyšší, ale tak normálně. Já si naivně myslela, že moje dcera bude po mne - malá, drobná. Vím, že s tím nic neudělám, ale trápí mě to. Naposledy dneska to někdo řešil, kolik vyroste. Vím, že pokud někdo neroste, dá se to řešit. Ale pokud je někdo hodně vysoký, dá se to taky řešit? Jen mě zajímá ta možnost a neznamená to, že bych to chtěla zkoušet. Jak je to s růstem u vás? Když má někdo nedostatek růstového hormonu, nemá ho moje dítě přebytek?