Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky ![]()
Ted v patek jedeme s babickou a mladsi sestrou do Chorvatska autobusem.
Poradite prosim co na svacinu vzit? (Krome teda rizku s chlebem a veci co nevydrzi mimo lednici s tim, ze treba bagetu nebo neco takoveho si koupime po ceste treba na benzince)
Moc dekuju za nejake tipy ![]()
Já dělám na cesty rohlíky nebo chleba máznutý taveňákem s plátkovým sýrem a vložím papriku nebo ledový salát, podle preferencí strávníků. Je to lehké jídlo a nevadí tomu vedro. Hlavně žádné uzeniny, šunky atd.
Toasty jsou fajn. Pak mám ráda palačinky s marmeládou, vydrží a zasytí, dobrá obměna ke slaným svačinám. Na každou cestu pak bereme salátové okurky, oloupeme až před jídlem, dobře zavodní a několikrát mne zachránily, když mi bylo z cestování zle. Na cesty, kde fakt nešlo koupit žádné jídlo na benzince, jsme vozili instantní těstoviny s omáčkou Bistro - to se zaleje kelímek horkou vodou (od řidiče, když bude dělat nápoje) a dá se z toho docela slušně najíst, to nám vždycky kolem lidi záviděli, že máme teplé jídlo, když oni chroupali studenou bagetu nebo suchý chleba.
Zkus si vzít s sebou ovoce, jako jsou jablka, hrozny nebo banány, které vydrží i bez lednice. Další možností jsou sušenky, oříšky nebo cereální tyčinky, které se snadno přepravují a nezabírají moc místa. Případně i nějaké trvanlivé pečivo, jako jsou krekry nebo suchary.
Hlavně neberte do autobusy tady zmíněné papriky apod. Nedávno. jsem měla tu čest a soused vedle byl s tím dost nepříjemný. Krupal a smrdelo to…
Takže již zmíněné cerealni tyčinky, ovoce a hlavně vodu…těch pár hodin vydrzite.
Já bych udělala zrovna ty kuřecí řízky nebo kuřecí stripsy. Ale nesmažím je. Dělám v troubě na pečícím papíru. Takže nejsou mastné, nasáklé olejem. Špaldový chleba, kyselé okurky, cherry rajčata, hrozny a hotovo. Na cestu balím jednotlivě do alobalu. Ten je podrží chladné. Trvanlivý salám taky vydrží. Chlap jezdí někdy daleko pracovat. Do Rumunska, Itálie atd. A bere si většinou na cestu lepeňáky (pečivo, hořčice, trvanlivý salám, zabalím mu to do alobalu). Nechá to nachladit zabalené v lednici. Pak jedou. Vše bez potíží. Nejvíc chce ty pečené řízky, že ho to zasytí na dýl. Maso je prostě maso.
Příspěvek upraven 25.07.24 v 05:37
@ProsteM tak zrovna paprika je na cestování dost fajn kus zeleniny. A nepatří k aromatickým jídlům.
Ovoce, sušenky bez polevy a krému, hotový popcorn, nějaká buchta, bramboráky. Bagetu bych nekupovala. Udělala bych si doma sendviče a snědla je jako první. Chvilku mimo lednici vydrží. Hlavně počítejte se zásobami pití.
Budu dělat tortily s trhaným masem. To by šlo taky udělat na cestu. Zabalit vše požadované do tortily - maso, zeleninu, zapéct v kontaktním grilu. Studené zabalit opět do alobalu. Je dobrá i studená. Není to nijak mastné.
@debra.morgan píše: Více
Ne? Ten puch byl přes cely autobus… ![]()
Tousty, dát do nich sýr, kdo chce trvanlivý salám, já dávám zapéct tenké kolečko rajčete. Nechám je zchladnout a šup do krabičky. Dělám je i když letíme, protože kolikrát na letišti člověk čučí o dost déle. Někdo psal kuřecí řízečky, dát do krabičky. Já sebou beru okurky, cherry rajčata. A když se mi hodně chce, tak dělám z listového těsta štrůdl že slanou náplní. Když to vystydne, je to zcela kompaktní, nakrájí se proužky a je to.