Co obnáší DPČ

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
554
30.8.17 11:20

Co obnáší DPČ

Dobrý den, můžete mě jako úplnému laikovi vysvětlit pojem DPČ vím, že je to dohoda pracovní činnosti, ale spíš mě zajímá, když jsem vedena na ÚP a dostala jsem pracovní nabídku na DPP a bylo mě řečeno, že si musím platit zdravotní a sociální pojištění, proto mě paní doporučila právě tu dohodu, že to v tom případě bude muset platit zaměstnavatel. Jak to tedy teď bude, kolik si můžu tedy vydělat, nabízejí mi 7000 Kč čistého za 3 dny práce po 6-ti hodinách. Děkuji za odpověďi :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9793
30.8.17 12:13

@wamp Abys mohla být dál vedena na úřadu práce jako uchazeč o zaměstnání, můžeš si přivydělat na DPČ nebo pracovní smlouvu jen do 5500 Kč (polovina minimální mzdy). Nově už nelze si přivydělat na DPP během evidence na ÚP. Kdybys zůstala registrovaná, má to pro tebe tu výhodu, že není nutné při nižším výdělku doplácet zdravotní pojištění vypočtené z minimální mzdy (minimální zdravotní je 1485 Kč), ale protože bys byla státní pojištěnec, odváděl by zaměstnavatel zdravotní jen ze skutečného výdělku.

Pokud bys vydělávala víc než 5500 Kč, nemůžeš být dál na ÚP. A musíš odvádět minimální zdravotní 1485 buď sama nebo z nějakého zaměstnání (pokud nemůžeš být státní pojištěnec z jiného důvodu - např. příjemce rodičovského příspěvku - pak by se zase zdravotní odvádělo za zaměstnání jen ze skutečného výdělku).

U DPČ zaměstnavatel odvádí sociální a zdravotní od výdělku 2500 Kč a DPČ je omezena průměrně na 20 hodin týdně. U DPP odvádí zaměstnavatel sociální a zdravotní od výdělku vyššího než 10 tis. Kč, DPP je omezena na 300 hodin ročně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat