Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Jaký SZ, dej to prosím sem, ať se poučíme.
No abyste neřekly, tak taky něco přidám.
„Zuby“
280g másla
280g hl. mouky
1 vejce
za jedno vejce vody
na špičku nože cukru
vyválet, vykrájet kolečka, trochu zavařeniny nebo jiné náplně (ořechová atd.) přehnout a na okraji přimáčknout. Po upečení obalovat v cukru (moučka + vanilka)
Zuby tomu říkáme proto, že na to používám takové to vykrajovátko na pirohy (umělé zuby).
Husarské koláčky (výborné a málo sladké)
200 -250 g másla (já dávám půl Hery)
2 žloutky
300g hl. mouky
100g mletých oříšků
1 vanilkový cukr špetka soli
K plnění:
150g rybízové marmelády
70g moučkového cukru
Udělá se těsto a dá se na 2h do lednice. Pak se udělá had, krájí na kousky a tvarují se kuličky (tedy aspoň holkám pořád říkám, že to mají být kuličky) Koncem vařečky se do nich udělá důlek. Peče se v předehřáté troubě asi 1/4 hodiny ( na pečícím papíře).
Zavařenina se smíchá s cukrem a naplní se důlky, má se to nechat dva dny zatuhnout na vzduchu, což je trošku problém, protože jich půlka záhadně zmizí.
Dobrou chuť,
Halka
ahojky já letos budu zkoušet mikulášské perníčky slepované tak 14 dní před mikulášem ať jsou měkký a slepim je den před a na vánoce klasiku a peču po mikuláši : rohlíčky, kokosky, linecký, skořicový srdíčka, perníčky a samo nepečený bud rumový koule nebo tatrankový, občas vinné cukroví nebo hastrmany.
Halko, děkuji za recepty, určitě se necháme inspirovat
Ty zuby moc dobře znám, my jim říkáme mušličky a jsou fakt vynikající, mohu jen doporučit s ořechovou náplní ![]()
a když jsme u těch receptů, tak také přidám:
RAFAELLO (nepečené)
4 balení oplatek Delisa bílá
125 g másla Rama
cukr moučka dle chuti
rum dle chuti
100 g kokosu
1 balíček mandlí
Oplatky nastrouháme, vmícháme máslo, cukr,rum a kokos. Směsí obalujeme oloupané mandle a ještě je vyválíme v kokosu.
Jee, holky, super téma ![]()
dexpre: ty tvoje Rafaela vypadají dobře, tak jsem si hned napsala recept.
Jinak my milujeme jakýkoliv cukroví, kde je kokos, nemáte nějaký osvědčený receptík??
Holky supr recepty,
peču každý rok, ale máme svoji klasiku, linecké, van. rohlíčky, vosí hnízda, kokosové kuličky, skořicové šneky. Od loňska i perníčky, zkusili jsme je poprvé a byly skvělé.
Z vánočního cukroví mě nehvíc baví kupovat a pročítat kuchařské časopisy. Pak ale zkusím nějakou novinku a většinou moc úspěch nemá. Teď zkusím tady ty vaše receptíky a uvidíme.
Ahojky fakt super téma děkuj Zlatko prosím nenapsal bys ten recept na ty mikulášské perníčky prosím?Díky
Mocca placičky
25 dkg hladné mouky
1/2 prášku do pečiva
13 dkg másla
2 žloutky
1 lžíce mléka
1 lžíce mleté kávy
8 dkg práškového cukru
10 dkg oříšků mletých
Těsto se při vyvalování dost lepí (alespoň mě
). Vyvaluju ho na igelitu. Vykrájíte kolečka. (nelekejte se, samotná kolečka bez náplně jsou nic moc, ale když se spojí s krémem - mana nebeská
)
Náplň:
1/8 l černé kávy (bez logru) a 1 lžíce hrubé mouky. Uvařit a nechat vychladnout.
10 dkg másla + 12 dkg cukru - utřete
Obojí se počástech spojí v krém. (když se náhodou zdrcne - stačí nahřát v páře
)
Nakonec polijeme čokoládou a ozdobíme mandlí nebo půlkou vlašského ořechu. Když se trochu rozleží, nádherně změknou .
A ještě naše nejoblíbenější cukroví:
Košíčky s karamelovým krémem
Na košíčky používám tohle linecké, ale můžete použít jakékoli.
300 g hl.mouky
150 g tuku
100 g práškového cukru
1 vejce
1 žloutek
Hotové těsto se nechá nejméně 3h odpočinout v lednici. Pak se dá do formiček na košíčky. (Já si vykrájím kolečka nebo kytičky a ty pak vložím do malých formiček)
Krém: Je úplně jednoduchý.
Kostka másla
1 plechovka Salka
Plechovka Salka se vaří 1,5-2 hodiny v hrnci s vodou (zavřená). Po otevření musí mít Salko hnědou barvu. Když se mi zdá málo hnědá, vařím ještě chvíli.
Protože šetřím vařím najednou alespoň 3 nebo 4. Ze zbylých se udělá úžasný karamelový koňak
.
V misce utřu kostku másla a pomalu vmíchám vychladlé Salko. Krém nesmí téct. Taky se mi to už povedlo. Nechala jsem ho ztuhnout v lednici a znovu našlehala.
Podle původního receptu se zdobí lískovým oříškem, já je naskládám na plech a pocákám čokoládou.
Výsledek vypadá takhle: 
A ten karamelový koňak
Oficiální recept
2 plechovky karamelového Salka 0,5 l rumu
Na mě je to moc silné. Prostě dám do misky karamelové Salko, které zbyde po košíčkách a přidávám rum až mi to chutná.
![]()
Jee, tak ty košíčky jsem si taky napsala
ty budou doooobroučký
Vranecko, prosim tě, jak dlouho ten koňak tak vydrží?
A kdy vůbec začínáte péct? Letos vlastně máme prvně rodinný Vánoce a já vůbec nevím, kdy mám začít péct… až začne Advent? Nebo o něco dřív, aby se cukroví rozleželo?
Verrunka píše:
Jee, tak ty košíčky jsem si taky napsalaty budou doooobroučký
Vranecko, prosim tě, jak dlouho ten koňak tak vydrží?
A kdy vůbec začínáte péct? Letos vlastně máme prvně rodinný Vánoce a já vůbec nevím, kdy mám začít péct… až začne Advent? Nebo o něco dřív, aby se cukroví rozleželo?
Já bych se ještě chtěla zeptat, jestli nemáte někdo recept na takové tužší linecké cukroví?
Já mám moc křehké a marmeláda to ještě rozvláční. A to už mi pak nechutná ![]()
teda, tady se to začíná hemžit super receptama, tak to bude ale inspirace
Raději vyzkouším vámi ověřené recepty, než recepty z časopisů…kolikrát to vypadá dobře a výsledek nic moc ![]()
já také začínám péci po mikuláši, je to takový startovací bod pečícího maratonu ![]()
Adriane, já používám trochu netradiční recept, protože výsledek je pak růžové linecké ![]()
250g hladké mouky
125g moučkového cukru
3 balíčky malinového pudinku
1 vejce
125g hery
1/2 prášku do pečiva
2 lž. mléka
mouku smíchat s pudinkem (lze přidat trochu citr.kůry) + zbylé ingredience a vypracovat ve vláčné těsto. Těsto má růžovou barvu a zachová si ji i po upečení. Neobvyklé slepované cukroví je hned na světě
Teda ty karamelové košíčky vypadají božsky (nemůžu najít smajlíka slintám)
a růžové linecké taky stojí za pokus.
Aspoň bude něco nového.
Halka
Nádhera, určitě některé druhy nebudou chybět ani na našem stole.
Holky, nepečete něco slaného???
vranecka: teda to vypadá doooobře
Jen se chci zeptat, ty košíčky se nepečou? Nebo jak dlouho? Asi mi to s tiou těhudemencí nedochází
díky.