Co pečete na Vánoce?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1762
10.11.08 21:42

Jaký SZ, dej to prosím sem, ať se poučíme.
No abyste neřekly, tak taky něco přidám.

„Zuby“
280g másla
280g hl. mouky
1 vejce
za jedno vejce vody
na špičku nože cukru

vyválet, vykrájet kolečka, trochu zavařeniny nebo jiné náplně (ořechová atd.) přehnout a na okraji přimáčknout. Po upečení obalovat v cukru (moučka + vanilka)
Zuby tomu říkáme proto, že na to používám takové to vykrajovátko na pirohy (umělé zuby).

Husarské koláčky (výborné a málo sladké)

200 -250 g másla (já dávám půl Hery)
2 žloutky
300g hl. mouky
100g mletých oříšků
1 vanilkový cukr špetka soli

K plnění:
150g rybízové marmelády
70g moučkového cukru

Udělá se těsto a dá se na 2h do lednice. Pak se udělá had, krájí na kousky a tvarují se kuličky (tedy aspoň holkám pořád říkám, že to mají být kuličky) Koncem vařečky se do nich udělá důlek. Peče se v předehřáté troubě asi 1/4 hodiny ( na pečícím papíře).
Zavařenina se smíchá s cukrem a naplní se důlky, má se to nechat dva dny zatuhnout na vzduchu, což je trošku problém, protože jich půlka záhadně zmizí.

Dobrou chuť,
Halka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3813
10.11.08 21:43

ahojky já letos budu zkoušet mikulášské perníčky slepované tak 14 dní před mikulášem ať jsou měkký a slepim je den před a na vánoce klasiku a peču po mikuláši : rohlíčky, kokosky, linecký, skořicový srdíčka, perníčky a samo nepečený bud rumový koule nebo tatrankový, občas vinné cukroví nebo hastrmany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
10.11.08 21:49

Halko, děkuji za recepty, určitě se necháme inspirovat :-) Ty zuby moc dobře znám, my jim říkáme mušličky a jsou fakt vynikající, mohu jen doporučit s ořechovou náplní :lol:

a když jsme u těch receptů, tak také přidám:

RAFAELLO (nepečené)
4 balení oplatek Delisa bílá
125 g másla Rama
cukr moučka dle chuti
rum dle chuti
100 g kokosu
1 balíček mandlí

Oplatky nastrouháme, vmícháme máslo, cukr,rum a kokos. Směsí obalujeme oloupané mandle a ještě je vyválíme v kokosu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
644
10.11.08 23:11

Jee, holky, super téma :wink:

dexpre: ty tvoje Rafaela vypadají dobře, tak jsem si hned napsala recept.

Jinak my milujeme jakýkoliv cukroví, kde je kokos, nemáte nějaký osvědčený receptík??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
388
11.11.08 07:16

Holky supr recepty,
peču každý rok, ale máme svoji klasiku, linecké, van. rohlíčky, vosí hnízda, kokosové kuličky, skořicové šneky. Od loňska i perníčky, zkusili jsme je poprvé a byly skvělé.
Z vánočního cukroví mě nehvíc baví kupovat a pročítat kuchařské časopisy. Pak ale zkusím nějakou novinku a většinou moc úspěch nemá. Teď zkusím tady ty vaše receptíky a uvidíme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2431
11.11.08 07:50

Ahojky fakt super téma děkuj Zlatko prosím nenapsal bys ten recept na ty mikulášské perníčky prosím?Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2661
11.11.08 07:53

Mocca placičky

25 dkg hladné mouky
1/2 prášku do pečiva
13 dkg másla
2 žloutky
1 lžíce mléka
1 lžíce mleté kávy
8 dkg práškového cukru
10 dkg oříšků mletých

Těsto se při vyvalování dost lepí (alespoň mě :oops: ). Vyvaluju ho na igelitu. Vykrájíte kolečka. (nelekejte se, samotná kolečka bez náplně jsou nic moc, ale když se spojí s krémem - mana nebeská :lol: )

Náplň:
1/8 l černé kávy (bez logru) a 1 lžíce hrubé mouky. Uvařit a nechat vychladnout.
10 dkg másla + 12 dkg cukru - utřete

Obojí se počástech spojí v krém. (když se náhodou zdrcne - stačí nahřát v páře :wink: )

Nakonec polijeme čokoládou a ozdobíme mandlí nebo půlkou vlašského ořechu. Když se trochu rozleží, nádherně změknou .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2661
11.11.08 09:11

A ještě naše nejoblíbenější cukroví:

Košíčky s karamelovým krémem

Na košíčky používám tohle linecké, ale můžete použít jakékoli.

300 g hl.mouky
150 g tuku
100 g práškového cukru
1 vejce
1 žloutek

Hotové těsto se nechá nejméně 3h odpočinout v lednici. Pak se dá do formiček na košíčky. (Já si vykrájím kolečka nebo kytičky a ty pak vložím do malých formiček)

Krém: Je úplně jednoduchý.
Kostka másla
1 plechovka Salka

Plechovka Salka se vaří 1,5-2 hodiny v hrnci s vodou (zavřená). Po otevření musí mít Salko hnědou barvu. Když se mi zdá málo hnědá, vařím ještě chvíli.

Protože šetřím vařím najednou alespoň 3 nebo 4. Ze zbylých se udělá úžasný karamelový koňak :wink: .

V misce utřu kostku másla a pomalu vmíchám vychladlé Salko. Krém nesmí téct. Taky se mi to už povedlo. Nechala jsem ho ztuhnout v lednici a znovu našlehala.

Podle původního receptu se zdobí lískovým oříškem, já je naskládám na plech a pocákám čokoládou.
Výsledek vypadá takhle: 

A ten karamelový koňak
Oficiální recept
2 plechovky karamelového Salka 0,5 l rumu

Na mě je to moc silné. Prostě dám do misky karamelové Salko, které zbyde po košíčkách a přidávám rum až mi to chutná. :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
644
11.11.08 10:09

Jee, tak ty košíčky jsem si taky napsala :D ty budou doooobroučký

Vranecko, prosim tě, jak dlouho ten koňak tak vydrží?

A kdy vůbec začínáte péct? Letos vlastně máme prvně rodinný Vánoce a já vůbec nevím, kdy mám začít péct… až začne Advent? Nebo o něco dřív, aby se cukroví rozleželo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2661
11.11.08 11:30
Verrunka píše:
Jee, tak ty košíčky jsem si taky napsala :D ty budou doooobroučký

Vranecko, prosim tě, jak dlouho ten koňak tak vydrží?

A kdy vůbec začínáte péct? Letos vlastně máme prvně rodinný Vánoce a já vůbec nevím, kdy mám začít péct… až začne Advent? Nebo o něco dřív, aby se cukroví rozleželo?
  • košíčky chutnají všem :lol:
  • opravdu nevím jak dlouho, u nás jak se udělá, tak je hned pryč. :oops: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ale jinak by měl vydržet dlouho. :wink:
  • začínám po Mikuláši - perníčky o něco dřív, aby se stihly proležet.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
483
11.11.08 13:34

Já bych se ještě chtěla zeptat, jestli nemáte někdo recept na takové tužší linecké cukroví?
Já mám moc křehké a marmeláda to ještě rozvláční. A to už mi pak nechutná :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42
11.11.08 16:43

teda, tady se to začíná hemžit super receptama, tak to bude ale inspirace :lol: Raději vyzkouším vámi ověřené recepty, než recepty z časopisů…kolikrát to vypadá dobře a výsledek nic moc :(

já také začínám péci po mikuláši, je to takový startovací bod pečícího maratonu :-D

Adriane, já používám trochu netradiční recept, protože výsledek je pak růžové linecké :-)

250g hladké mouky
125g moučkového cukru
3 balíčky malinového pudinku
1 vejce
125g hery
1/2 prášku do pečiva
2 lž. mléka

mouku smíchat s pudinkem (lze přidat trochu citr.kůry) + zbylé ingredience a vypracovat ve vláčné těsto. Těsto má růžovou barvu a zachová si ji i po upečení. Neobvyklé slepované cukroví je hned na světě

:wink: :D
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1762
11.11.08 17:21

Teda ty karamelové košíčky vypadají božsky (nemůžu najít smajlíka slintám) :lol: a růžové linecké taky stojí za pokus.
Aspoň bude něco nového.
 Halka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1083
11.11.08 17:48

Nádhera, určitě některé druhy nebudou chybět ani na našem stole.
Holky, nepečete něco slaného???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1761
11.11.08 18:28

vranecka: teda to vypadá doooobře :-D Jen se chci zeptat, ty košíčky se nepečou? Nebo jak dlouho? Asi mi to s tiou těhudemencí nedochází :lol: díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová