Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Potřebuji inspiraci,
Chtěl bych na dítěti ve druhé třídě zvednout provozní náklady které si platí z kapesného abych mu mohl zvednout kapesné ale zatím mně nic nenapadá, hradí si vaše dítě na prvním stupni z kapesného i jiné věci než svačinu a cestu autobusem?
@MartinKa36 cestovne a vydaje za svacinu povazuji za nutnou rezii ditete, tudiz bych tyto vydaje nikdy nezahrnula do kapesneho. Akorat tim dite naucis jezdit na cerno a nemit svacinu…
Kapesne povazuji za finance, se kterymi dite nalozi zcela dle sveho uvazeni. Tj. koupi si sladkost, casopis nebo si setri na neco vetsiho, po cem touzi.
@MartinKa36 píše:
Potřebuji inspiraci,Chtěl bych na dítěti ve druhé třídě zvednout provozní náklady které si platí z kapesného abych mu mohl zvednout kapesné ale zatím mně nic nenapadá, hradí si vaše dítě na prvním stupni z kapesného i jiné věci než svačinu a cestu autobusem?
proč by si měl hradit svačinu a cestu busem? Absolutně nechápu. Svačinu dostává doma (odmítám, aby si kupoval čoko tyčinky a podobné kraviny na jídlo), lítačku mu kupuju každý měsíc já. Z kapesného si hradí věci, které chce - koupí si např sladkosti, drobné hračky atd.. o dražších věcech rozhoduju většinou já, v kasičce má max 1000 kč. ![]()
@MartinKa36 píše:
hradí si vaše dítě na prvním stupni z kapesného i jiné věci než svačinu a cestu autobusem?
tak z kapesného si hradí svoje rozmary, což svačina a cesta autobusem nejsou, takže zrovna ty si nehradí ani na druhém stupni
hradí si z něj (na prvním i druhém stupni) to, co si chtějí koupit a mně to přijde zbytečné - mlsky, hračky, nadbytečné hadříky, telefonní hovory protelefonované nad určený limit, sleziny s kamarádkami (jako že jdou na bubbleology a tak)…
@MartinKa36 Já na prvním stupni žádné kapesné neměla, tak bohužel neporadím…
Jinak mimo téma, ale vidíte tu taky ty psy?
@blabla123 píše:
@MartinKa36 Já na prvním stupni žádné kapesné neměla, tak bohužel neporadím…Jinak mimo téma, ale vidíte tu taky ty psy?
nahlášeni, už naštěstí zmizeli.. si zase někdo hrál ![]()
Ještě k tématu - na střední jsem dostávala týdně 500 kč, z toho si platila cestovné a případné svačiny. Ale zbývalo dost na moji útratu. Nechápu smysl kapesného, pokud to dítě nemůže použít pro své potřeby, na co mu pak takové kapesné je?
Souhlas s ostatními kapesné je na rozmary dítěte, ne na nutné věci jako svačina a jízdné. U nás teda zatím kapesné nevedeme, ale pak ho děti budou mít na své věci s tím, že když si budou chtít přispět na něco dražšího (lepší mobil), tak jim třeba i přidám to co bych jim dala do toho mnou vybraného.
To by vám za chvíli platil z kapesného i poplatky za elektřinu, když sedí na počítači
Jinak nechápu větu „zvednout náklady, abych mohl zvednout kapesné“ - náklady (jízdné, stravenky, a pod.) jsou snad dané ne?
Autobus a svačina mi nepřipadá jako výdaj z kapesného, ale taky záleží na tom, kolik to kapesné je. Třeba mu po úhradě těchto výdajů zbyde dost peněz
.
@Kobea píše:
Autobus a svačina mi nepřipadá jako výdaj z kapesného, ale taky záleží na tom, kolik to kapesné je. Třeba mu po úhradě těchto výdajů zbyde dost peněz.
Já myslím ze je lepší když si dítě z kapesného hradí i mandatorní výdaje, než když dostane peníze a všechno hned utratí. Kdyby mohl chodit do školního bufetu o velké přestávce tak bych mu zvednul kapesné tak aby si mohl koupit svačinu a něco mu ještě zbylo. Proto jsem se zeptal co všechno bych mohl hodit mladému na krk s tím že na každý mandatorní výdaj dostane pár korun na víc takže čím víc věcí bude platit tím větší bude dostávat kapesné pro vlastní potřebu.
Ale takto bráno mu opravdu můžete dát 10.000,– ať se vám stará o platbu složenek
No přeháním pravda, ale jinak to lze aplikovat na cokoli - kroužky, jídlo, oblečení, sportovní vybavení - prostě jakýkoli výdaj, který máte doma (a to musíte vědět ale vy). Třeba když bude potřebovat nové oblečení, tak mu dát obnos a ať si vybere třeba bundu - naučí se, že když si nekoupí tu nejdražší nejmodernější, tak mu zbyde ještě na něco jiného. Ale u takto malý dětí bych to zatím nehrotila - hospodaření peněz na jídlo a běžné výdaje (třeba i školní potřeby, nebo potřeby pro zájmové kroužky jestli chodí) zatím postačí.
Kroužky se plati bohužel dvakrát do roka… oblečeni je taky velký jednorázový výdaj…
To také moc nechápu
. Kapesné je spíše pro nějaké drobnosti, co si dítě koupí navíc ne?
. Jako cestu a svačinku bych uhradila. U nás chodíme prozatím do školy pěšky a svačinky dělám já, takže má vždycky pár korunek na něco dobrého v bufetu. U nás jsou ve škole také automaty happysnack , dobiji kartičku a prcek si může koupit co chce. Zatím je malý, chodím si pro něj ze školy, takže není třeba mu dávat hodně peněz.