Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jak už název tématu napovídá, zdá se, že jsme trochu uspěchali nástup do 1. třídy
Dítko má poněkud problém udržet si pořádek ve věcech, což vede k tomu, že je pomalé (než najde pomůcky, je třída s úkolem hotová…), zapomíná věci, nedaří se úplně soustředit na nezábavné činnosti… v rozumové stránce potíž není, učivo ovládá i dost dopředu, jen není schopné to „prodat“
Dotaz zní - měl někdo dítě s podobným problémem? Vyřešilo se to (ne samo, ale vytrvalým tréninkem) nebo se s ním potíže táhly dál?
@Judithkaj S učitelkami v MŠ jsme to konzultovali, v PPP taky i s logopedkou atd. Závěr všude zněl „těžko říct, on je chytrý, šikovný, školka mu nic nedává, sice má problém s pozorností, ale jsou na to děti i hůř. On je prostě takový svůj. To je na vás jak se rozhodnete“. Tak jsme se nakonec rozhodli, že do školy půjde.
S učitelkou to řešíme, doma se snažíme učení neznechutit, za všechno chválit, trénujeme hlavně udržení pořádku (naštěstí se zatím nemusí nic moc učit, umí číst i počítat, jediné s čím bojuje je psaní)…
Ale jde mi o zkušenosti, jestli to je dítě schopné při správné péči překonat a z pomalíka třídy se vypracovat na průměr? ![]()
Nepotěším tě, máme tento případ v rodině, je ve třetí třídě a problémy se pořád táhnou ![]()
@Jahru Podle mých zkušeností se to, bohužel ´, potáhne. Mám v okolí asi 2 případy, obě děti jsou už ve 3.třídě a pořád před nimi mají ostatní děti náskok.
Zastávám názor, že jakmile někdo vysloví pochybnosti o školní zralosti, ať už školka nebo PPP, je dobré ten odklad dát.
Podle mě se tohle potáhne a myslím si, že to dělá většina dětí. Některé až do maturity ![]()
Tak my to máme podobně, dcera je taky v první a zapomíná, má problém se soustředit. Ale učivo zvládá. Je dobrý si promluvit s učitelkou, jak to vidí ona. Mě řekla, že dcera je šikovná a, že se to poddá. Ale u nás je to horší v tom, že já zapomínám pořád a soustředit se na něco co mě nebaví, tak to je taky boj ![]()
Taky přidám trošku od nás z domova, dcera šla do školy když měla 6 let a 9 měsíců, ve školce řekli odklad a já řekla, proč jen proto že je hravá? Nebyla jinak zaostalá, ve školce, do školy jsme jí dali. Sice byla první půl rok mezi pomalými žáky, vše jí déle trvalo, ale v druhém pololetí nastal zlom a zapracovali jsme na tom a bylo to v poho. Myslím že to chce čas, je toho na ně najednou moc. Chce to vysvětlovat a mít trpělivost. Teď je ve druhé třídě a zatím o. k. a ještě stíhá dva kroužky.
Díky všem za názory
Je mi jasné, že jsme měli dát odklad, ale na to už je pozdě. Zase tak strašné, aby to bylo na návrat do školky to není. Takže nezbývá než bojovat. Učitelka řekla, že je dítko šikovné, znalostně přesahuje spolužáky, ale problém je v té nepozornosti a nepořádnosti. Že než si připraví věci na matiku, tak je půl hodiny pryč, i na lavici má chaos a kvůli tomu nestíhá. Když už se do nějakého úkolu konečně pustí a neokouní okolo, tak ho má hotový vcelku rychle. Když ho zkouší, třeba ze čtení nebo počítání, tak nemá problém. Ale ty samostatné úkoly, kdy je ponechán svému osudu a nepořádku, ty prostě dřou.
@Jahru Ze své praxe učitelky tě nepotěším. Rodiče si prosadili dřívější nástup synka do ZŠ - 6 mu bylo až v říjnu. Údajně pro nadměrnou inteligenci. Ano, byla tam, ale pouze v matematice. Čeština a ostatní - slabý průměr. Ale hlavně byl chlapec nezralý sociálně. Naposledy jsem ho učila v 5. tř., kdy už byl z Čj na 3 a z tolik opěvované Ma na 2. Prostě pořád byl za dětmi pozadu v tom, že nestíhal pobrat, co se po něm chce, nevnímal výklad, neopsal látku z tabule, místo práce zíral s okna, hrál si s autíčkem pod lavicí atd. Jsem přesvědčená, že kdyby šel do školy jak měl, tak by byl určitě mezi těmi lepšími, takhle patřil mezi 5 nejhorších.
@sloninka no jo kdyz ono je to nekdy tezke odhadnout. Ja se na to koukam zase z pozice ditete, ktere melo odklad. Dalsi rok ve skolce utrpeni, protoze intelekt je preci jen napred. Cela zakladka dalsi utrpeni, vetsi cast hodiny jsem se ve skole nudila. Skolu jsem nenavidela a ucitelky taky. Nemeli pro me zadnou autoritu. Nakonec to vyresil prestup na zahranicni skolu a preskoceni jednoho rocniku. Z touto zkusenosti bych dneska asi taky chtela svoje dite dat do skoly hned, bez odkladu, i kdyby tvrdili, ze je nesoustredene. Mimochodem ae soustredenim, zapominanim a neporadkem mam problem dodnes.
@Shiroi.Ichigo jj, mě i v pop řekli, že odklad na soustředění a poradnost většinou vliv nemá. S tím se člověk většinou rodi.
Já se s tím bohužel nenarodila ![]()
@JayLee píše:
u nas to dite vratili do skolky
Za poslední 4 roky u nás ve škole vraceli 3 děti do školky.
@Netopirek píše:
@Shiroi.Ichigo jj, mě i v pop řekli, že odklad na soustředění a poradnost většinou vliv nemá. S tím se člověk většinou rodi.
Já se s tím bohužel nenarodila
Na pořádnost ne, na soustředění ano.
@ivašot. píše:
Za poslední 4 roky u nás ve škole vraceli 3 děti do školky.
Taky se mi stalo, že jsem 2× z 1. tř. vracela žáčka do školky. Ale jde to jen v 1. pololetí a samozřejmě se souhlasem rodičů.