Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, co máte doma druháka a máte doma učebnici českého jazyka pro 2. druhou třídu viz. obrázek, prosím o pomoc. Náš malý sklerotik zapomněl učebnici ČJ ve škole a máme z ní dělat domácí úkol. Můžete se prosím někdo podívat na stranu 35, měl by tam nějaký úkol, ve kterém se přiřazují slova podobného významu. Mělo by tam být:
král - vládce
podnos - tác
rádio - rozhlas
ježibaba - čaroděj
jídlo - potrava
kluk - chlapec
Tohle má malý už zapsáno v sešitě, ale prý to má dokončit, že je tam ještě pár slov, která nestihl spojit a napsat.
Budu vám moc vděčná, pokud pomůžete..děkuji
![]()
A.
Rada bych pomohla, ale tuto nemame
… Proc nemaji vsichni stejne ucebnice??
Snad se nekdo najde ![]()
My ji máme, ale dcera dneska spí u ex a domů s ní přijde až zítra
Když se nikdo neozve, tak kolem 5. můžu zavolat, ať mi to nadiktuje přinejhorším.
@PetiteFillette píše:
My ji máme, ale dcera dneska spí u ex a domů s ní přijde až zítraKdyž se nikdo neozve, tak kolem 5. můžu zavolat, ať mi to nadiktuje přinejhorším.
Já doufám, že se teda někdo do večera ozve, to bych nerada, abys otravovala svého ex…
ALe děkuju ![]()
Cvičení č. 1 - Vyhledejte dvojice slov, která mají stejný význam.
pod tím jsou barevné rámečky se slovy.
zelené rámečky: král, kluk, čarodějnice šedé rámečky: chlapec, vládce, rádio žluté rámečky: podnos, potrava, ježibaba
modrá barva: rozhlas, jídlo, tác
Myslím, že ty barevné rámečky nemají význam, ale pro úplnost:)
@MaličkáD píše:
Cvičení č. 1 - Vyhledejte dvojice slov, která mají stejný význam.
pod tím jsou barevné rámečky se slovy.
zelené rámečky: král, kluk, čarodějnice šedé rámečky: chlapec, vládce, rádio žluté rámečky: podnos, potrava, ježibaba
modrá barva: rozhlas, jídlo, tácMyslím, že ty barevné rámečky nemají význam, ale pro úplnost:)
Moc děkuji, jsi hodná!
ALe nic dalšího tam není? V tom případě má ta slova všechna, není co dokončovat…?
Ja jsem strasny hninodpich, ale spojeni kral-vladce neni podobneho vyznamu, ale nadrazeneho… @Anduli vladce muze byt cisar, kral, vevoda… nevim, jak to tam maji v te ucebnici definovane, ale spousta ucebnic pro deti ma chyby. To ja jen na okraj ![]()
Tak jsem si precetla to zadani - to maji byt synonyma??? To se asi po.. v kine, ne? Nemam doktorat z cestiny, mam ho z neceho jineho, ale tohle je teda smesne. Kral - synonymum vladce???
Příspěvek upraven 05.11.15 v 15:31
A carodejnice a jezibaba rozhodne taky nema stejny vyznam… carodejnice ma konotaci s magickymi schopnostmi, jezibaba nikoli. Ach jo.
@umea píše:
A carodejnice a jezibaba rozhodne taky nema stejny vyznam… carodejnice ma konotaci s magickymi schopnostmi, jezibaba nikoli. Ach jo.
No, myslím, že se nebudem pouštět do žádných větších akcí, taky mi čarodějnice a ježibaba nepřipadají stejné. ![]()
Já jsem vůbec nevěděla, jaké je to zadání, tahala jsem to ze syna snad půl hodiny, štěstí, že si pamatoval aspon stranu v té učebnici. ALe že už to má hotovo, nevěděl, bambula. ![]()
Moc děkuji za pomoc, na emamky je vždy spoleh!
![]()
Jezibaba je slovanska mytologicka postava @Anduli proc ani ty synonyma neuci ty deti spravne…
strasne me frustruje ceske skolstsvi. Frustrovalo me v dobe, kdy jsem byla jeho zak, a vidim, ze se toho moc nezmenilo. Zadny rozvoj kritickeho mysleni, jen stale stejna dogmata… chtelo by to skoly s novym konceptem a pristupem ke vzdelani, ale to si muzu nechat zdat.
@umea píše:
Ja jsem strasny hninodpich, ale spojeni kral-vladce neni podobneho vyznamu, ale nadrazeneho… @Anduli vladce muze byt cisar, kral, vevoda… nevim, jak to tam maji v te ucebnici definovane, ale spousta ucebnic pro deti ma chyby. To ja jen na okraj![]()
Tak jsem si precetla to zadani - to maji byt synonyma??? To se asi po.. v kine, ne? Nemam doktorat z cestiny, mam ho z neceho jineho, ale tohle je teda smesne. Kral - synonymum vladce???
Příspěvek upraven 05.11.15 v 15:31
Tak ono ale, přísně vzato, v tom zadání není napsáno, že mají do těch dvojic rozdělit všechna ta slova beze zbytku, když už chceš být hnidopich
A dvě nebo tři dvojice, které jsou celkem bez rozporu, se tam najdou (chlapec - kluk, tác - podnos, s přimhouřením oka i jídlo - potrava). Ten zbytek by správný hnidopich prostě nechal nespojený (pokud by byl připraven se pak s učitelkou pohádat o přesnost zadání
)
Ale jinak jo, chápu tě, taky mi vadí, když jsou v učebnicích zjevné nesmysly a zadání nejsou formálně přesná, ale spoléhají na to, že děti přece vědí, co se po nich chce, protože je to nějaký naučený postup nebo protože je to jasné z toho, k jaké látce se cvičení váže.