EEG - Biofeedback

17
3.11.15 12:31

EEG- Biofeedback

Zajímalo by mne : Máte někdo zkušenosti z EEG- Biofeedbackem??? Neptám se na konkrétní problém, ale zcela obecně. Četla jsem o něm několik článků a docela mne to zaujalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17221
3.11.15 12:45

Ano. :lol: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2852
3.11.15 12:48

Mám, řekla bych že to by spíš relax

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
3.11.15 13:08

Fakt je, že mnozí provozovatelé, když člověk čte stránky je vychvalují do nebes. -např. já mám osobně problémy s migrénami, děti s hyperaktivitou a máti se spaním. Tak jsme si řekli, že bychom si „vyzkoušely“ pár sezení, ale jde mi o to, zda s tím má někdo opravdu zkušenosti u nějakého problému svého nebo svých blízkých, zda to není jen marketing. Myslím, kdo tam chodil opravdu s nějakými problémy (migrény, poruchy spánku, ADHD apod) ne „jenom“ jako alternativu k „realaxu“ či „meditaci“.. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.11.15 13:09

@Tera1 na EEG biofeedback už chodím druhým rokem (teď spíš nechodím než chodím), hodně mi pomohl, ať už co se týče psychických problémů, tak soustředění, koncetrace…pokud chceš, písni mi do zpráv, ráda se podělím o to, co tě bude zajímat… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2507
4.12.17 18:49

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda biofeedback pomohl (hlavně s tou nespavostí), případně kdy to zabralo :) Budu vděčná za jakékoli info. :kytka:
@Tera1
@Špuntice1986

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16248
5.12.17 09:39

Syn nastupuje na EEG biofeedback od ledna. Bude chodit 2× tydne. Zatim osobni zkusenosti nemam, muzu pak napsat jake z toho mam pocity :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
5.12.17 10:17

Na eegbiofeedbacku se naučíte zpomalit mozek. Ale - to samé se naučíte při libovolné relaxaci, důkladné modlitbě, józe a podobně. Jde o přirozenou činost, na každé vymočení či vykálení potřebujete přeladit mozek na onu pomalejší frekvenci - proto to při nervozitě moc nejde.

Pokud chcete vidět přímou interakci na tabletu či počítači, tak většinou vyjde levněji najít nějaký gadget, který k tomu připojíte, než chodit k někomu na zázračný přístorj který dělá ping.

Jina co se týče nespavosti, tak tam to většinou potřebuje důkladnější změnu jednak denního režimu a často především důklaný úklid v duši a výraznou proměnu toho, jak člověk ne-řeší problémy.

Pro začátek si zakažte 3 hodiny před spaním jakékoliv obrazovky (modré světlo narušuje spánkový cyklus), namísto toho každý večer alespoň 15 minut pište ručně denník - ne o tom, co jste dělala, ale co se vám honí hlavou, abyste si trošku uvolnila místo v hlavě. Jednou týdně a jednou měsíčně se pravidelně vracejte k tomu, co už jste napsala a všímejte si, jestli teď to vidíte jinak, jestli se věci pohnuly a tak.

A pak si před spaním projděte tuhle relaxační techniku - čím častěji ji budete trénovat, tím snazší to bude se přeladit do onoho zrelaxovaného stavu.
https://uloz.to/!sxAp2uMG/progresivni-jacobsonova-relaxace-mp3

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2507
5.12.17 21:58

@aknah31 tak to byste byla hodná :lol:
@Ou já mám tu nespavost ale díky léku, který jsem bohužel brala dlouhodobě a toto je vedlejší účinek přetrvávající měsíce po vysazení. Způsobuje změny v CNS, tak jsem myslela, jestli by ten přístroj mohl pomoci nějak regeneraci. Jinak zásady samozřejmě dodržuji, stresy nemám, ale teda usnout na povel mi nejde, tak jestli by toto mohlo pomoci :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
28.12.17 17:56

Ou, pokud se trochu vyznáte v neurofyziologii a neurofyz. technologii, nebudete zde psát, že přístroj „zpomaluje mozek“, to je zavádějící. Přístroj rozhodně mozek nezpomaluje, nežli začnete psát takové věci, prostudujte si k tomu relevatní údaje, existuje celá řada solidních studií, nové probíhají např. na College University London. Přístroj „ping“ rozhodně neudělá, protože funguje na principu učení, takže je třeba určité pravidelnosti. To je jako chtít se „ping“ se naučit jazyk stylem rodilého mluvčího. Uvedené relaxace, které uvádíte jsou vhodné, ale působí stylem právě té relaxace, chybí u nich právě ta zpětná vazba, kterou funguje biofeedback. Biofeedback má skutečně velmi dobré výsledky u poruch spánku, ale také u dětských pomočování například. Jen to chce jistou vytrvalost cca 20 sezení, není to zdarma, ale je to investice do zdraví bez vedlejších účinků. Dále je vhodný u ADHD. U toho spánku jsou vhodné i techniky mindfulness - pokud nechceme do techniky, ale chceme „relaxovat“, bohužel řada lidí s různými stresy moc dobře relaxovat neumí, „utíkají“ jim myšlenky stále někam, u biofeedbacku je dobré to, že nás tam drží trochu vydžet ta zpětná vazba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
28.12.17 18:05

Na přístroj chodila známá, která měla problémy s migrénami (asi psychosomatika, stresy v práci), první, co začala pozorovat, bylo právě to zlepšení spánku. Otázkou je, proč máte poruchy spánku. Často to jsou stresy -potom je tedy třeba řešit ty stresy, ale i na tohle můžete bfb vyzkoušet. Na různé problémy to funguje po různé době, ten spánek se uvádí, že je jedním z problémů, kde se výsledky dostavují poměrně brzy. Prostudujte si k tomu studie na PubMed Medline nebo studie na stránkách dr. Tyla, existuje značné množství knih a publikací v anglickém a německém jazyce, stačí vyhledávat třeba na Megaknihách.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2507
28.12.17 18:44

@hari7070 Dobrý den, díky za odpověď, já teda mám trochu jiný problém, nespavost začala po jednom léku, ten už neberu a sice po půl roce je to dost nocí už fakt skoro dobré, ale pak přijde relaps… A to se nedá a nepomůže sebesilnější hypnotikum, nic. Nejsem teda jediná, aspoň teda na mnoha zahraničních stránkách jsem tyto problémy se spánkem po tomto léku viděla. Stresy nemám (dokonce jsem brala už i několik druhů AD od doktorky, bez úspěchu, jen jsem byla oblblá a stejně nespala, resp. furt se budila, tím to začalo, posléze jsem začala spát míň a míň, nakonec skoro vůbec a mozkové i tělesné funkce úplně vypínaly, až tak 3 měs. bez toho léku trochu lepší spaní a ucelenější, on proniká do CNS a je fakt dost silný, tak mi tam asi něco způsobil), kafe ani jiné kofeinové nápoje nepiju, nekouřím, spánkovou hygienu dodržuju.. tak mě právě napadlo toto. Je fakt, že teprv teď i koukám, že by se mělo udělat EEG nejlíp přes noc, což mě s tím neurologové poslali vždy do háje. Chtělo by to zjistit nějak, co v tom mozku brání prostě těm důležitým fázím spánku. Ale tadyty přístroje, kdoví, zda by mi s tím pomohly. Zkusila bych, ale nejdřív jsem chtěla někoho zde, jestli mu to se spaním nepomohlo. Studie si čtu, ale není nad zkušenosti obyč lidí ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
28.12.17 19:43

Je možné, že se Vám takto projevil nežádoucí účinek léku. Pokud máte problémy, které popisujete bylo by vhodné celonoční monitorování EEG možná vč. EMG k posouzení relaxace svalů apod. Každopádně polysomnografické vyšetření, které by posoudilo celkovou úroveň spánku- EEG křivka, myorelaxace, pohyby očí apod. Nenechejte se odbýt a příp. sama vyhledejte specializované pracoviště po posouzení úrovně spánku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
28.12.17 19:52

Tady máte odkazy na příslušná specializovaná pracoviště v jednotlivých krajích:
http://www.dobry-spanek.cz/…bnych-center nejde o biofeedbacky, ale spánkové laboratoře, předpokládám, že je možné se objednat i bez doporučení „Vašeho“ lékaře s tím, že si to zaplatíte, ale myslím, že cena za jedno vyšetření nebude až tak horentní, s doporučením lékaře by to měly hradit pojištovny. Každopádně bych to ve Vašem případě doporučila, chce to opravdu komplexní vyšetření všech fází spánků a jeho úrovně. Pokud jde potom o nápravu, nějaké studie na stránkách dr. Tyla uvádějí přes 90% úspěšnost nápravy poruch spánku cca po 20 sezeních na biofeedbACKU, pokusím se Vám to dohledat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16
28.12.17 19:59

http://eegbiofeedback.cz/poruchy-spanku/

je tam popsán princip fungování metody. Jinak co jsem slyšela -sama osobní zkušenost- nemám, tak různé problémy s různými výsledky -nejlepší co jsem slyšela, tak u poruch spánku a pomočování dětí. Mne tato metoda zaujala. protože bych ráda o ní napsala kvalifikační práci, že se o ni příliš stále nehovoří a jeví se mi zajímavá i z toho důvodu, že je neinvazivní, bez vedlejších účinků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí