Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@hari7070 Děkuju děkuju ![]()
Spánkovou laboratoř taky zvažuju, i když všude mě od toho odrazují, že stejně pokud neprokážou vysloveně chrápání či spánkovou apnoi, nic s tím nedělají…
Klidně si připlatím, ale aby to bylo, jak píšete, fakt zachycení těch spánkových fází a cyklů do hloubky. Nadchl mě spíše popis paní, co popisovala EEG monitoring mozku přes noc v Motole s videozáznamem, zajímalo by mě, zda se to od spánkové laboratoře liší, ale dojem jsem z toho jejího popisu měla lepší. Každopádně tahle pomůcka by snad mohla být také něčemu užitečná, tedy aspoň doufám.
Díky za informace ![]()
Ten princip bude všude obdobný. Ano, jde o to opravdu posoudit celý spánkový cyklus. Ono se říká " Kdo chce hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody" Co jsem se naposlouchala keců o „nesmyslnosti“ diety s omezením lepku a kaseinu u autistů a co jsem se naposlouchala potom slov o smysplupnosti. Jenže jsem tvor, který právě hledá ty různé cesty..Ten bfb mne zaujal a také slýchám řeči o „placebu“ a podobných nesmyslech..Jinak mne ještě napadá, kdysi jsem četla knížku Mindfulness a body sken- tohle prý také pomáhá na obtíže s usínáním. Kdyžtak zagůglujte. Pokud by potíže se spánkem neustupovaly, asi bych ten bfb vyzkoušela, alespon pár sezení a uvidíte…A co přírodní preparáty:? Kozlík, medunka, výtažky z chmele nezkoušela jste? Co vliv světla? Tmy? Nemáte rozházené cyrkad. cykly? Časté střídání časových pásem? Směny?
@hari7070 No ono to bude asi tak jako u všeho, někomu pomůže to, jinému ono… Cirkadiánní rytmy mám teda dle krve ok, dokonce jsem si platila ten test v Praze v endokrinologickém ústavu. Ty bylinky jako kozlík, meduňka, chmel, čekanka, vitánie snodárná apod, v tabletách z lékárny či tinkturách a čajích…jako kdybych si nic nevzala. Kolikrát to bylo i močopudné. Nepracuju, to se při tom fakt nedá, chodím v celkem stejnou dobu spát, a jak jsem psala… začlo to hned po začátku toho léku. To zkrátka nebude náhoda, taky cítím v kostech, že to udělalo něco chemického, návyky mám víceméně furt stejné a předtím jsem spala jak zabitá. Tak jsem zvědavá, zda mi pomohou. Co jsem koukala teď na stránky těch laboratoří na snímání spánku, co si člověk zaplatí a jde hned, to vůbec není EEG a videozáznam. Jen snímání dechu, tak bude fakt potřeba nějaké to oddělení na neurologii ![]()
Tak ano, bohužel potom tam mohou být opravdu nežádoucí účinky léku. Jen „snímání“ dechu, to je divné, mělo by tam být hlavně monitorace EEG vln, posouzení frekvenčního pásma.
Právě právě…ten placený to fakt je bez EEG mozku. Ten s video záznamem a EEG je na doporučení doktora třeba v tom Motole, pak aj v Hradci jsem koukala, asi v každé větší nemocnici by to mělo být. Otázka je kvalita, snad bude všude podobná
@Ou píše:
Na eegbiofeedbacku se naučíte zpomalit mozek. Ale - to samé se naučíte při libovolné relaxaci, důkladné modlitbě, józe a podobně. Jde o přirozenou činost, na každé vymočení či vykálení potřebujete přeladit mozek na onu pomalejší frekvenci - proto to při nervozitě moc nejde.Pokud chcete vidět přímou interakci na tabletu či počítači, tak většinou vyjde levněji najít nějaký gadget, který k tomu připojíte, než chodit k někomu na zázračný přístorj který dělá ping.
Jina co se týče nespavosti, tak tam to většinou potřebuje důkladnější změnu jednak denního režimu a často především důklaný úklid v duši a výraznou proměnu toho, jak člověk ne-řeší problémy.
Pro začátek si zakažte 3 hodiny před spaním jakékoliv obrazovky (modré světlo narušuje spánkový cyklus), namísto toho každý večer alespoň 15 minut pište ručně denník - ne o tom, co jste dělala, ale co se vám honí hlavou, abyste si trošku uvolnila místo v hlavě. Jednou týdně a jednou měsíčně se pravidelně vracejte k tomu, co už jste napsala a všímejte si, jestli teď to vidíte jinak, jestli se věci pohnuly a tak.
A pak si před spaním projděte tuhle relaxační techniku - čím častěji ji budete trénovat, tím snazší to bude se přeladit do onoho zrelaxovaného stavu.
https://uloz.to/!sxAp2uMG/progresivni-jacobsonova-relaxace-mp3
Milá paní, z Vašeho komentáře mám pocit, že o EEG Biofeedbacku moc nevíte, i přesto se k této metodě vyjadřujete a ne moc kladně. Zkuste si promluvit s někým, kdo kompletní trénink absolvoval. Přeji Vám krásné dny…
Je tady o biofeedbacku nízká informovanost. Někdy je „jednodušší“ cpát do lidí Ritaliny na bázi amfetaminů, přestože v Americe už je např. uznán jako metoda srovnatelná s jeho efektivitou při řešení ADHD, ovšem bez vedlejších účinků.
Dobrý den,
jsem trenérka EEG Biofeedbacku a každodenně se setkávám s dětmi, které mají různé potíže a problémy. Upřímně vidím, že pomáhá, když se trénuje pravidelně a u každého individuálně dlouho.
Dobrý den
Máte zkušenosti i s dětmi které trpí epilepsii? Moc děkuji
@aknah31 dobry den, nam take doporucuceli terapie biofeedback pro syna pravděpodobně ma poruchu pozornosti, muzete mi ritc jake mate zkušeností prosím? Dekuji