Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj holky. Sepsala jsem návrh k soudu ohledně zvýšení alimentů a úpravy styku dcery s otcem. Dceru mám ve své péči. Zajímá mě, zda stačí poslat čistě jen ten návrh (někde jsem četla, že 3 kopie?) a nebo jestli se k tomu dokládá i kopie rodného listu dítěte nebo starý rozsudek? A ještě jedna věc. Otec dítěte mi neustále nadává přes SMS a vyhrožuje, že mi dceru vezme. Mám tyjo sms vytisknout a přiložit k návrhu? Nebo mám nejdřív počkat, jak soud dopadne a případně ty sms použít později, když bude potřeba to dal řešit s právníky? Děkuji moc
@Nanaea radu, co s těmi sms nemám,
jinak stačí jednou, kopii RL a kopii dřívějšího rozsudku, ještě budou chtít tvoje příjmy, ale to můžeš donést až k soudu
@Nanaea … soud se bude zajímat pouze o vaše finanční poměry. Vaše vztahy ho zajímat nebudou, takže sms apod. jsou k ničemu, může se to hodit je na to…že dokládají, že vaše vztahy nejsou dobré, tudíž se nejde dohodnout, aby např. přispíval nad rámec apod. a proto je soudní rozhodnutí je žádoucí.
Zajdi do občanské poradny a prober to v rámci jejich bezplatné právní poradny, včetně toho vyhrožování.
@Nanaea píše:
Ahoj holky. Sepsala jsem návrh k soudu ohledně zvýšení alimentů a úpravy styku dcery s otcem. Dceru mám ve své péči. Zajímá mě, zda stačí poslat čistě jen ten návrh (někde jsem četla, že 3 kopie?) a nebo jestli se k tomu dokládá i kopie rodného listu dítěte nebo starý rozsudek? A ještě jedna věc. Otec dítěte mi neustále nadává přes SMS a vyhrožuje, že mi dceru vezme. Mám tyjo sms vytisknout a přiložit k návrhu? Nebo mám nejdřív počkat, jak soud dopadne a případně ty sms použít později, když bude potřeba to dal řešit s právníky? Děkuji moc
Pokud se soudíte u stejného soudu, rozsudek dokládat nemusíš, ani rodný list, mělo by být ve spisu. Pokud jde o výživné, dolož své příjmy, majetkové poměry a náklady na dítě, včetně podílu na bydlení. Pak je třeba doložit, jak se otec dosud s dcerou vídal, jaký mají vztah, jak to navrhuješ do budoucna, tedy jak má soud rozhodnout, včetně prázdnin a nějakou argumentaci, proč to tak chceš, případně stačí navrhnout, čím to chceš prokazovat.
Pokud píše, že ti dceru vezme, není to vyhrožování, ale asi se mu něco nelíbí a chtěl by to jinak. Chce dceru více? Pokud by byl spor o rozsah styku nebo právní formu péče, pak se sms dají doložit, ale měla bys vysvětlit, co tím chceš prokázat. Abys tím nechtěně neprokázala, že otec má zájem s dcerou být více a ty mu v tom bráníš…