Poradna o autosedačkách
Štěpán Rybníček
Monitor dechu!
Hnízdo, zavinovačka, spací pytel. Asi podle uvážení.
Možná nějakou větší plenu, podložku. Nechtěla jsem pořád prat sliny a ublinkavani.
No pro novorozence jsem měla matraci, nepromokavé prostěradlo a spal v zavinovačce. Mantinel využívá až teď ve 4 měsících, kdy se tam otačí, tak aby se nebouchnul. Dekou přikrývám asi od 3 měsíců, to se začal vykopávat ze zavinovačky. Žádný hračky a kolotoče nad postýlku nedávám. Do postýlky dávám na spaní a ne na koukání.
Souhlasím s monitorem dechu, bez toho nedám ani ránu. A zavinovačku kup zatím jen jednu. My nakoupili několik a malý od narození nesnáší být sešněrovaný. Potřebuje se rozvalit. Ani hnízdečko nechtěl. Takže my od narození dáváme jen peřinku.
Jo a souhlas s komentářem výše. V postýlce nemají hračky, co dělat. Chodí se tam vyspat, ne si hrát. Stejně, jako při nočním krmení si s malým nehraju, nedělám na něj hlouposti… Prostě je noc. A v noci se spí.
Matraci a zavinovacku nebo spací pytel, nic jiného, cokoliv měkkého znamená riziko udušení.
V postylce nema byt nic mekkeho - polstare, mantinely, plysaci apod. Meli jsme jen spaci pytel, deku, v rohu teda jednoho plysaka. Dcera spala v zavinovacce, pro syna jsme meli hnizdo ale pouzivali jen ve dne, v noci mel jen spaci pytel.
Hrazdicka taky neni nutnosti. Ja si teda nedovedu predstavit usinat kdyby nade mnou neco viselo/tocilo se/hralo. Nektere miminka to maji rady, jina ne.
V postýlce novorozence jsem měla pouze matraci, pod napínacím prostěradlem nepromokavou podložku, spali v zavinovačce. Takže tu měli i pod hlavičkou, řešila případné uslintnutí nebo ublinknutí. Až tak po měsíci, dvou, jsem jim dávala napnutou plenu nebo dětskou osušku pod hlavu a horní část těla, zahrnutou pod matraci, aby se neschmoucala. Novorozenci nepatří nic měkkého do postýlky, aby se jim to nedostalo před pusinku a neudusili se - sami nezvládnou pootočit hlavou a uvolnit si dýchací cesty. A samozřejmě monitor dechu!! Mně se osvědčil min. 2×, a to za to stojí.
Tvrdá matrace a jinak nic…spací pytel/vak pokud je chladno ….ja sem mela syna v zavinovačce a hnízdě než sem si přečetla co vše se může stát 🙈 🙈 …hnízdo a zavinovačka šly pryč jakmile se umel přetočit na bříško …hnízdo sme pak využili na gauči na dopo spaní kdyz jme my byli vzhůru a syna meli pod kontrolou …a monitor dechu (muze byt i ten na nožičku je výhodnější ze ho můžete mít venku ale je dražší )
No obecně čím min, tím líp. Žádný blbosti navíc..
Takže matrace, prostěradlo, hlavně monitor dechu, ať jsi v klidu
a první měsíce zavinovacku, ať je zase v klidu malý. Jinak mi vše přijde zbytečný. Hezký možná tak na oči, jinak ne.
U první sloužila postýlka chvíli a u druhé jen košík a je se mnou v posteli, kolotoč nikoho netankoval, protože se obě velmi brzy točily na břicho, jedna ve 2,5m a druhá nedonošená ve 4m…můžeš mít mimčo v hnizdecku, v zavinovacce, můžeš ho i přikrýt…do začátku mantinel vůbec nepotřebuješ a jestli tam mimčo opravdu bude spát, tak si půjč nebo kup monitor dechu
Měli jsme matraci, monitor dechu, nepropustné prostěradlo, peřinku( nesnášel zavinovačku, nebo spací pytel), mantinely, hnízdo, kolotoč a chůvičku s kamerou. Taky pomohly větší pleny, abych nemusela stále prát hnízdo, když si ublinknul, nebo když vše přeteklo plenkou ven. Co měl a má malej rád dodnes, tak jsou nebesa přes půl postele.
Pro děti jsem měla péřovou zavinovačku, bez ní vůbec nevěděly co tam se sebou.
Tím se vyřešilo i zakrývání na těch pár týdnů, než se z toho zvládly vykopat.
Později spaly na rozložené zavinovačce ve spacím pytli s nožičkami-ten uzavřený neměly rády.
U nás byla matrace s prostěradlem, mantinel na půl postýlky - za hlavou, zavinovačka, pod hlavu plena skrz ublinknutí a deka, nebo peřinka. Nic víc.
Asi nezaznelo ale doporučuji popřemýšlet nad chuvickou. My máme s kamerou a sparovanou s telefonem, takze prijde upozornění nebo muzea zkontrolovat když jsi v jiné místnosti.
Jinak jak psali nahoře- matrace, zavinovačka, deka kdyby bylo chladněji, monitor dechu a plenku.
A pokud používáš dudlíky tak vždycky tam nějaký leží
.
@maruska1996 píše: Více
Vidíš, dobrý tip
my máme kameru na malého… taky super věc
člověk opravdu v přípravě postýlky pro miminko musí přemýšlet prakticky a ne nad hloupostmi typu kolotoč ![]()
Co prosím vše třeba do postýlky pro novorozence? Předpokládám:
Takže mimi ničím nepřikrývám?
Díky za rady…