Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Vlastní zkušenost s dětmi ještě nemám, ale některé to tak mají. Zatímco já byla v pohodě, tak moje sestra řvala pokaždé, když šla do školky, vždycky se zapřela ve futrech a museli jí dovnitř vyloženě vmáčknout. Radši jí pak odváděl taťka, protože mamka to psychicky nedávala, do práce musela. Nevím už, kdy jí to přešlo, ale vydrželo to dlouho, první rok chodila se mnou a řvala vždy, pak už jsem byla na zš, ale vím, že ještě potom s ní chodíval táta do nové školky, když jsme se přestěhovali, a furt brečela, někdy jí prý taťka po cestě rozptýlil vyprávěním a zvládla to. Ve školce pak byla vesměs v pohodě, občas fňukala. Ale přežila a psychicky je v pořádku, tak na uklidněnou mohu říct alespoň to.
Příspěvek upraven 07.11.17 v 12:50
@Anonymní píše:
Holky, jdu si pro radu. Už opravdu nevím, co s dcerou. Naše dcera 4roky nastoupila v září do školky. První týden super, neplakala, těšila se. Potom nemocná, po týdnu nastoupila a zase v pohodě. Potom zase nemoc a už to začalo. Brečí cestou tam, brečí i ve školce několikrát během dopoledne, že chce za mnou. To bych si řekla, že je i normální, ale začala brečet snad v každé situaci, kdy mě nemá na očích. Před nástupem do školky byla společenská, zůstávala klidně u babiček,neplakala.Po nástupu je z ní uzlíček nervů, který brečí už jen při vyslovení slova školka. Podle učitelek jí tam nikdo neubližuje, podle dcery taky ne. Vůbec nevím, jak jí pomoct. S manželem vysvětlujeme a nic nepomáhá. Už přemýšlím, zda je to jen rozmazlenost, nebo psychický blok. Nemáte někdo podobnou zkušenost?
Ahoj, pročítám tu pravidelně všechny diskuze, abych si zjistila jak to s dětmi ve školkách chodí a 90% maminek řeší to stejné co ty..Ve většině případů se dítě samo časem uklidnilo a přestalo plakat, některé děti nikoliv..Zkus to ještě vydržet a s dcerou se o školce pozitivně bavit, už má čtyři roky, neřeknu kdyby měla dva..Co bude dělat až jako předškolák půjde do školky povinně? Prober to i s učitelkami a hledejte možnosti..Je to těžké, věřím ti, dnes jsem vedla dceru do školky a byl tam chlapeček, který se maminky nechtěl pustit, plakal..Nechtěla bych to zažít, ale zkus zatnout zuby, drž se ![]()
@Anonymní píše:
Holky, jdu si pro radu. Už opravdu nevím, co s dcerou. Naše dcera 4roky nastoupila v září do školky. První týden super, neplakala, těšila se. Potom nemocná, po týdnu nastoupila a zase v pohodě. Potom zase nemoc a už to začalo. Brečí cestou tam, brečí i ve školce několikrát během dopoledne, že chce za mnou. To bych si řekla, že je i normální, ale začala brečet snad v každé situaci, kdy mě nemá na očích. Před nástupem do školky byla společenská, zůstávala klidně u babiček,neplakala.Po nástupu je z ní uzlíček nervů, který brečí už jen při vyslovení slova školka. Podle učitelek jí tam nikdo neubližuje, podle dcery taky ne. Vůbec nevím, jak jí pomoct. S manželem vysvětlujeme a nic nepomáhá. Už přemýšlím, zda je to jen rozmazlenost, nebo psychický blok. Nemáte někdo podobnou zkušenost?
Ja bych s ni o tom tak nediskutovala. Rekla bych, ze maminka a tatinek musi do prace pro penizky a ona do skolky a ze se uvidite pote, tecka. Stejne nemas na vyber
ve volnem case bych se o skolce nezminovala, ani vecer pred spanim, podle me to bude lepsi a casem si zvykne. Dcera je ve skolce uz pres rok, mladsi a ve volnem case si me taky hlida, kdyz jsem pobliz, sama maminka porad, ale jinak bez problemu, kdyz nejsem pobliz.
Trpělivost! Trpělivost a zase ta trpělivost!!
Otukávací období trvá zhruba 4 měsíce. Od září - do Vánoc ( konec roku)
Jsou 3 druhy dětí
:
Je taky možné ( u některých dětí to tak bývá ),že se tam ze začátku těšila, ale neuvědomovala si, že to bude každodenní rituál ![]()
Hlavně to vydržte!! Nemá cenu odkládat o rok školku- je možné, že by za rok nastala stejná situace
Hodně štěstí ![]()
@Anonymní píše:
Neporadím, já bych z toho byla nešťastná a ňuňala bych jí jako o závod ![]()
Holky, všem moc děkuji za rady. Zkusím vydržet, ale bojím se, aby to nemělo nějaký velký vliv do budoucna na její psychiku.Nebo spíš na mou.
![]()
@Enmamma Toto přesně dělám. ![]()
Podobný problém řešila teď kamarádka. Byli i u psycholožky. Ta jim poradila znova to vše probrat: Proč musí do MŠ, proč ty musíš chodit do práce. U toho si kreslili oblíbený obrázek. Měla se syna zeptat, kolik vysvětlení potřebuje - třeba i 3× za sebou. Pak když to jako konečně odkýval, že už tomu rozumí. Tak ten obrázek pověsili na lednici. Teď když se zeptá, proč co MŠ, tak jen připomene, že to mají probrané a ať se de podívat na lednici kde to mají sepsané (ten obrázek). No a jinak vizualizovat rozvrh - které dny se jede do MŠ, kdy už bude volno. Znázornit třeba které dny pujde po obědě! to je moc důležité. Když nemůžeš ty, tak alespoň babička, aby občas vyzvedla. A pak tam taky znázornit aktivity které má ráda. A že budou po té školce, když to pěkně zvládne a bude zdravá. Když nebude zdravá, tak ani oblíbené aktivity. Ať má motivaci.
Jinak my kdysi taky bojovali, ale mohla jsem si nechávat děti doma i některé dny v týdnu. Využívala jsem toho maximálně. Je to pro ně prostě těžké. Začali chodit do školky opravdu rádi až tak od 5ti let.
@blumen taky jsem tohoto nazoru. Synovi budou 3 az v unoru a v zari zacal chodit do skolky(pouze na dopoledne). Nejvice se nam osvedcilo o tom porad nemluvit(ani rano, i kdyz se pta, jestli pujde-proste jen jednou rict ANO dnes pujdes, ale po obede prijdu a budeme si doma hrat. Vicekrat nerikat). Vysvetlit, ze pujde do skolky, pohraje si, pujde na prochazku, obed a pak prijde mamka(pro deti je dulezita ta jistota). Rano ho vodi manzel a snazi se mu to zprijemnit (neustale zamestnavat jeho mysl-tady je hriste, tam chodite, jake jsou tam barvy…).Ted uz jsme se dostali do faze, ze se ho zeptam, jak se mel a s kym si hral. Ale taky bych jeste chvilku vydrzela-hlavne ji psychicky podrzte a zkuste byt nad veci (deti to vyciti). Preji at je dcerka brzy ok!
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.