Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Přesně…neřešit…až z toho bude mít rozum, poučit o „soukromí“…
Ve školce jich mám několik…pokud je to pod peřinou, neřeším…pokud se odkryjí, jdu je přikrýt s tím, že je otevřené okno (ventilačky) ať je přikrytý… ![]()
Co jiného? Taky pomůže knížka v postýlce, mnohdy je to z nudy. Děti musí chvilku vydržet, než usnou spáči…knížka, časopis…
Můžeš se učitelky zeptat, pokud k ní máš důvěru.
@Anonymní píše:
Ahoj maminky, mám dotaz je to docela pro mě citlivé téma nevím co si mám o tom myslet, tak raději anonymně.
Jde o to, že skoro tříletá dcera si „dělá dobře“když usíná nebo i když se vzbudí dá si ruce na plínku nebo na pyžamko poínku dávám ještě na noc. A dělá pohyby
je pokaždé úplně spocená, nevím proč to dělá a jestli je to normální, jsem z toho nešťastná začala chodit i do školky takže neví jestli to dělá i tam, učitelka se zatím nezmínila.
je to normální, objevuje svoje tělo. nech jio být. Maximálně bych jí vysvětlila, že to má dělat někde stranou - ve své posteli, v pokojířčku ![]()
Jinak moje obě děti to taky dělají ![]()
Hmm tak moji kluci se navzájem tahali za pinduly akorat ve vaně. A školkový dítě s plínou? ![]()
@jakanas tak školkový dítě může mít taky třeba rok a půl, že..moje začalo chodit na jedno dopoledne v tomto věku a světe div se, mělo ještě plínu..
Zakaldatelko, neřeš, poučit, že se to dělá pouze doma, ne když je někde mezi lidma, hlavně netrestat!
Syn si také občas rád hraje s pinďou. Vždy u toho ale chce být sám a vyhání mě, často se i úplně svlékne, jsou mu 3. Zatím to neřeším, jen když už je to moc často, tak odvádím pozornost.
Taky si myslím, že je to celkem normální-naopak jsem trochu překvapená, že jsem synovi (3,5) ukazovala, jak si má ve vaně přetahovat pinďu ajeho to nebaví
![]()
Nešťastná? Proč? Kamarádky dcera na to má mafukovací hračku (ježiš, to zní divně:-) a na ní obkročmo skáče. Kamarádka je rudá až za ušima, mně to přijde normální. Synovi taky věčně stojí a zkoumá to (tříleťák). Ve školce ale myslím ne, je na intimitu vysazený, posílá mě pryč ![]()
@jakanas píše:
Hmm tak moji kluci se navzájem tahali za pinduly akorat ve vaně. A školkový dítě s plínou?
Dcera 4,5 roku má na noc taky plenu. Mám ji snad utopit za to, že v noci spí tak tvrdě, že ji to neprobudí? ![]()
Zakladatelko, max. bych vysvětlila, že to může dělat schovaná pod peřinou. Dělali to i moje děti, ani nevím, kdy je to přešlo ![]()
Zrovna tohle téma probíhalo dnes u nás v práci. Kolegyně švagrová dělá ve školce a některý děti to dělají pod peřinou, když jdou odpočívat. Ostatně to tu zmíněno už bylo.
Můj, tehdy dvouletý, syn si sedl na panenku a dělal „směšný“pohyby. Brečely jsme smíchy, naštěstí ho to během pár dnů přešlo. Občas si s ním i hrával, dnes už ho to nenapadne.Za půl roku bude mít 4.
Muj 3 lety syn to dela taky. O moji, nebo tatinkovu nohu, podobne jako to delaji pejsci
Nastesti na nikoho ciziho si to nedovoli, takze proste jen cekam, az ho to prejde. Prece jen doufam, ze prijde doba, kdy mu prijde „divne“ se otirat o moji nebo tatovu nohu ![]()
Jinak do 3 let je plenka naprosto normalni, na spani do 4 let.
Pokud to dělá v soukromí, tak bych jí nechala, pokud před někým, tak bych jí jen řekla, že se to před ostatními nedělá. Nic víc s tím stejně neuděláte ![]()
Je to úplně normální, v tomto věku bych si z toho halvu nedělala. Promiň, ale pobavilo mě, jak píšeš, že nevíš, proč to dělá. No proč asi
Nepříjemný jí to určitě není ![]()
Kolem pátého roku to obvykle ustupuje a pokud ne, aspoň jsou děti schopné tuto potřebu odložit na příhodnější čas (do soukromí v postýlce) a veřejné uspokojování přejde.
Ahoj maminky, mám dotaz je to docela pro mě citlivé téma nevím co si mám o tom myslet, tak raději anonymně.
když usíná nebo i když se vzbudí dá si ruce na plínku nebo na pyžamko poínku dávám ještě na noc. A dělá pohyby
je pokaždé úplně spocená, nevím proč to dělá a jestli je to normální, jsem z toho nešťastná začala chodit i do školky takže neví jestli to dělá i tam, učitelka se zatím nezmínila. 
Jde o to, že skoro tříletá dcera si „dělá dobře“