Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám dceru, které budou 4 roky. Když byla miminko, tak jsem neustále poslouchala od tchyně, co neumí a měla by umět, proč nedělá tohle a támhleto… Teď už se kupodivu nechová tolik jako nejchytřejší u druhého dítka. Asi zapomněla.
Bylo to dost nepříjemný, protože to bylo pořád dokola. Takže jsem byla ráda, když je teď klid. No a přišla si tím kamarádka (o dost mladší) a poslouchám to každou chvíli. Proč nejezdí na kole, támhleta to umí a jsou jí 2 roky, proč nelyžuje, proč nejezdí na bruslích, proč neplave? A tak se ptám - odkdy vaše děti tyto činnosti uměly? Brusle ani lyže jsme ještě nepořizovali. Teď bobujeme a sáňkujeme, kouličkujeme a stavíme sněhuláky (aby to nevypadalo, že prostě jen sedíme doma na zadku).
Synovi budou 4, na lyžích zatím vříská, na kole neumí, jen kolo_odrážedlo. Plánuju výcvik na léto. Kamarádku s blbýma dotazama nezvu.
@Sára 1 na lyžích, bruslích i kole byl kluk prvně ve 3 letech. Snažím se ho vést od mala ke sportu.
S bruslemi jsme zacali zacali ted, ve trech letech, podobne stare deti, co brusli od zacatku sezony uz tam zakladni pohyby zvladaly, plynule brusleni to nebylo. U nas v rodine se zacina s lyzemi vetsinou pred tretim rokem ![]()
Na kole a bruslích (ledních) jezdí dcera od 3,5let, na inline od 3let, ale rozhodně se nedá říct, že to umí. Na bruslích se šoupe, na kole jede po rovině. Kopce moc neušlápne.
Lyže se chystáme zkusit letos, budou jí 4roky.
Ale nemám v okolí moc dětí, co by v tomto věku na něčem jezdily kromě koloodrážedla.
Ona je to taková princezna. Třeba u plavání - vodu má ráda, ale nesmí jí kápnout do obličeje. Mytí vlasů je „horor“.
Ale přežila nakonec i tobogán. Celkově co se týče pohybu v porovnání s ostatníma dětma v mém okolí nevyniká. Jde mi o to, jestli se víc snažit nebo ji zatím nechat být.
U mladé jsme od 3,5 zkoušeli kolo a nic moc. Je jí 4,5, brusle a lyže jsme zatím neresili. ona je teda pohybově plassi.
Vhodná odpověď na takové dotazy může být „Dokud nezvládne derivace a integraly, nebudu ho rozptylovat blbým sportem.“
Potíž je, že mně by to i věřili ![]()
Naše dcera stála na lyžích teď v lednu poprvé, bude mít čtyři roky v březnu. K narozeninám dostane kolo, zatím řádí na odrážedle, ale jako drak. Pohybově je nadaná, my jen narazili na drobný zádrhel, kvůli kterému jsme se rozhodli vyčkat -loni jsme jí sháněli boty a všechny boty na brusle a tak dále ji byly velké, protože je drobná a na svůj věk malá. V obchodech se prodávají tuším od velikosti 26, což dorostla teď. Takže bruslit začnem na jaře, těším se ![]()
Myslím, že všechny děti nemusí být atleti, pokud mají jiné zájmy. Rozhodně se nenech rozhodit. U nás třeba převažuje to, že její živost tlumíme sportem, jinak bychom padli za vlast všichni ![]()
Lyže jsme zkoušeli když dceři bylo 3,5, docela jí to bavilo, ale dlouho nevydržela. Na kole bez pomocných koleček se naučila během jednoho týden když jí byly 4 roky. Brusle jsme nezkoušeli.
Kamarádka má dvě holky, učí je bruslit od cca 2 let na těch kačenkách na boty, ted mají 3,5 a 5,5 a už bruslí obě.
Tak syn jezdí na kole od čtyř let, a od mala plave (v létě), protože máme kde. Na lyže se letos určitě nechystáme, takže nejdřív v 5,5 letech, kdo ví, jestli. ![]()
Ale proč srovnávat děti.. jiné zase budou umět hrát na hudební nástroje a budou zpívat.. to ty naše těžko, když je k tomu nijak nevedeme… Ne každý je na sport. Tím nechci říct, nesportovat vůbec! Ale podle mě sokol, boby, v létě kolo a plavání bohatě stačí.
Nehledě na to, že lítáme pořád někde po venku, hřiště, les, výlety…
Kluk má 2,5. Protože je na svůj věk malý, tak koloodrážedlo budeme pořizovat až teď na jaře, v létě na něj bylo ještě všechno veliké. Takže jezdil „jen“ na plastovém enduru.
Plavat neumí a zatím to nevidím - chtěla jsem ho začít brát do aquaparku, koupila jsem mu plavky, chtěl je vyzkoušet ve vaně a v okamžiku, kdy si je namočil, tak se mu přestali líbit a chtěl je okamžitě sundat.
Takže budeme muset doma trénovat pobyt v plavkách, a bazén se asi hned tak konat nebude.
Ppravdě si ho neumím zatím vůbec představit na jakýchkoliv bruslích (navíc má nohu stěží 24).
Příští rok snad vyzkoušíme lyže.
U něj je teda problém, že je paličatý. Myslím, že pohybově je docela šikovný, nebojí se rychlosti, ale pokud nebude chtít a sám jevit zájem, tak nemá smysl ho cokoliv snažit „učit“. Doteď se sám neoblíkne/nesvlíkne, protože prostě nechce a pokud se na něj tlačí, tak se akorát zacyklí.
Dceři budou 4 roky v červnu, kolo dostala k Vánocům, zatím jezdila na odrážedle. Na lyže nejezdíme, takže nelyžuje a na plavání nechodíme, takže neplave, nemyslím si, že by jí něco uteklo… jo, brusle taky u nás nic, každé dítě snad nemusí od tří let lyžovat, bruslit a pod.
Kluk za 2 mesice 4 roky nebrusli, nelyzuje, v lete plaval jen z kruhem na kole neumi jen na odrazedle a na trikolce ke 4 nerozeninam dostane kolo tak uvidime