Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Kdy je vhodné vzít koťata od divoké kočky a najít jim nový domov? Kočka porodila v zahrádkářské kolonii a zůstat tam dlouhodobě nemůže. Koťata teď mají asi 5 týdnů, začla jsem dokrmovat a plánuju je nechat odčervit a naočkovat. Mámu kočku odchytit a vykastrovat.
Má někdo zkušenost?
Tuším, že v 8 tydnech už nepotřebují mateřské mléko a dokážou se o sebe postarat. Směrovala bych to tak nějak. Když budou zase dlouho, tak mohou zdivočet.
Normálně se ale koťata dávají tuším někdy ve 12 tydnech.
@clara_bow píše: Více
Tak bych chtěla, aby nový majitel ho nechal doočkovat.
A nebo druhá možnost, přemístit koťata k lidem, aby se ochočila.
Ono by bylo ideální, kdyby zůstali pohromadě a zároveň byli v kontaktu s lidmi, což tedy asi budou, když už je začínáš dokrmovat. To období je poměrně důležité kvůli jejich správné socializaci, sice mateřské mléko už nepotřebují, ale její výchovu ano, stejně jako interakci se sourozenci. 12 týdnů se považuje za ideální, doočkovat je může už nový majitel, pokud je pro tebe problém ve financích. Na druhou stranu, nejhorší projevy nežádoucího chování jsem viděla u koťat vypiplaných úplně bez matky, tihle polodivocí si relativně dobře zvykají, jedno takové taky máme doma a je to největší pohodář a milouš
Jsi hodná, že na ně dohlížíš ![]()
@Michelle_M píše: Více
V zákoně je 14 týdnů. Měnil se cca 3 roky zpátky. Nechceš zkusit kontaktovat nějaký útulek a zkonzultovat s nimi nejlepší postup? Oni budou mít spoustu zkušeností. Na Facebooku na mě třeba vyskakuje spolek Kočičky u Niky. Ale je jich milión…
@nozu píše: Více
no jo, ale ten zákon je primárně na kočky s rodokmenem, které se prodávají za velké peníze, ne na koťata od divoké kočky, zakladatelka je moc hodná a obětavá, že se jich ujala, a když jim najde domovy ve 12 týdnech, což bude velmi těžká disciplina, tak udělá pro ně až až
@nozu Zajdu ještě za veterinářkou..co ona na to. Psala jsem spolku Šklíba, můžou prý zůstat kde jsou klidně do konce léta. Pokud vypadají zdravě a kočka se stará. Útulek je prý to nejhorší co by se jim stalo. Karanténa a velká pravděpodobnost, že by taky onemocněla.
Příspěvek upraven 18.06.26 v 20:39
Neboj, ony se budou držet mámy a i toho jídla. Jsi hodná. ![]()
Třeba se tu najde někdo kdo by se jich ujal.
@clara_bow ne, já jsem vůbec nemyslela na to, že bys je dala do útulku. To mě ani nenapadlo. Spíše se poradit, kdy je vzít od mámy atd. Špatně jsem to napsala.
@stinga píše: Více
Ano, to máš pravdu. Já jen upřesnila ten časový limit, když se tu zmiňoval zákon. My máme kočku s PP, tehdy ještě platilo těch 12 týdnů. Kotě úplně v pohodě. Ani nevím, proč to zvedli…
@nozu píše: Více
taky mi to úplně nedává smysl, těch 12 týdnů bylo podle mě tak akorát, a množírny to beztak nijak neovlivní - bohužel
A ještě dotaz…zvyknou si na člověka? Syčí na mě a prskají, i jejich máma,.ale to je normální. Už se aspoň můžu víc přiblížit, ale zkusit je vzít do ruky je zatím nemyslitelný..snad časem, když budou mít jistotu, že jim neublížím?