Co s netopýrem v bytě?

19388
8.9.16 02:40

Co s netopýrem v bytě?

Ahoj, prosím co mám dělat s netopýrem v bytě? Je zavřený v ložnici, okno má otevřené. Je šance, že odletí?
Spala jsem tam s dětmi, byli tam i psi a kocour, myslíte, že nás mohl kousnut? To bychom asi věděli, že? Jsem paranoidní.
Strašně jsem se lekla a pěkně jsem vyváděla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
8.9.16 02:48

Proč by vás kousal? Dokud ho nebudete brát do ruky tak k tomu nemá nejmenší důvod.

Ano, při otevřeném okně vyletí. Hlavně ho neplašte a nevyhánějte koštětem. Pokud by čirou náhodou do rána neodletěl, tak zavolejte na nejbližší stanici ochránců zvířat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
8.9.16 05:09

@Ou diky za reakci. Ne, kostetem by me to ani nenapadlo, stejne jako brat ho do ruky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6650
8.9.16 05:26

Já netopýry z bytu vždycky vyhazuju ručně, nějaká ta létací myška mi v bytě skončí tak 2-3 krát do roka. Pokud se mu přes noc nepodaří vylétnout oknem (většinou nepodaří) počkám do rána až si sedne a pak ty malé vezmu do ruky a odnesu ven a zavěsím na strom. Ty větší beru do ručníku. Jinak spící netopýr se do dlaně krásně přitulí, hledají teplo. Když se pak teplota venku pohybuje kolem 5 stupňů, tak netopýra odvezu do útulku (u nás útulek provozuje zoo, tak přijímají všechna zvířata) protože pro ty malé druhy, které mi většinou vlétávají do bytu v 5 stupních pomalu přechází do hibernace a nedokáží se už ukrýt. Už jsem jich tam dovezla asi 8 za těch 10 let co tu bydlím. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.9.16 05:33

Netopýři mi nikdy nevadili, naopak a létali kolem chaty, aniž by měli potřebu nás navštěvovat v místostech, ale najednou se něco změnilo, nevím co a jeden vlétl dovnitř. Čekala jsem, že zas vylétne, ale kočka nečekala a začala ho lovit a navzájem se pokousali a on se zašil pod stropem v bednění.

Měla jsem na chatě tehdy celkem tři děti, které ráno na kočku sahaly, pro jistotu jsem se zeptala veterinářů a hygieniků, jestli s tím nemůže být nějaký problém, vzhledem k tomu, že kočku kousl netopýr a zhrozila jsem se. Hygienik a veterinární správa nám natvrdlo řekli, že pokud se ho nepodaří chytit a vyšetřit, že nemá vzteklinu, neboť dle nich je velké procento netopýrů vzteklinou nakaženo (tvrdili, že dokonce 60%, což se mi vůbec nechtělo věřit a argumentovala jsem, že záchyt vztekliny tu nebyl mnoho let, ale tvrdili, že u netopýrů je to jinak), skončíme na infekci na preventivní injekční léčbě vztekliny všichni a mám dva dny na to, abych ho chytila a nechala vyšetřit a jestli se mi to nepodaří, že se to bude posuzovat jako nakažené zvíře a léčba vztekliny nás nemine.

Takže jsem před den rozebírala strop, dělala síťku na odchyt a v noci číhala, jestli vyleze. Nakonec vylezl, podařilo se mi ho chytit do sítě a naštěstí byl OK.

Když jsem se úlevně skácela po tomhle hororu večer do křesla, přilétl do místnosti další. Okamžitě jsem vystartovala po kočce, vyhodila ji preventivně z pokoje, než se to bude opakovat a zavřela dveře ložnice, aby mi nevlétl do hlavní místnosti s problematickým stropem. Odchytila ho do síťky a zavřela okna. Pak jsem nechala udělat raději protihmyzovou síť na okna. Nevím, proč se jim naráz zalíbilo v místnosti a proč odtamtud hned nevypadli, ale už bych to nechtěla zažít.

Dejte pozor, aby vám ho nelovila zvířata a nedopadla jste podobně jako já. Ráno zkontrolujte všechny úkryty, jestli se tam neuhnízdil (často bývají za obrazem, přehozem, za skříní ap.) a někdy je jich tam i velké množství. V jednom bytě v Plzni jich měla rodina po návratu z dovolené, kdy nechala pootevřené okno, dokonce 60. Pokud by tam byli, zavolejte odchytovou službu nebo to udělejte jako já a chyťte je do síťky na motýly a vyhoďte ven. Nesahejte na ně. Sice to děvče, jak ho vzalo do ruky v kostele ve Wisconsinu , když ho vynášelo ven a on ho kousl, tu vzteklinu jako jediný člověk na světě přežilo, ale některých zážitků je lépe se vyvarovat a zrovna týden v komatu a poškození mozku patří mezi ně. ;-)

Jo a ještě něco. Zkontrolujte pak místnost, jestli vám tam po něm nezůstaly štěnice, bohužel na nich parazitují.

Příspěvek upraven 08.09.16 v 06:15

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
8.9.16 05:50

@Swami Harashimi diky, to je fajn prispevek, nemam slov. :mrgreen: Ja se na to vy..
Psi i kocour se spis bali, lezeli u me na posteli. Kontakt zadny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26716
8.9.16 05:50

@Swami Harashimi to jsi me prekvapila. Ja mela za to, ze je CR vztekliny prosta, dokonce to mame oficialne potvrzeno v ramci EU. Alespon to mi tvrdili vererinari, kdyz nedavno dceru kousla ovce a pediatra pozadovala potvrzeni, ze nema vzteklinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.9.16 06:08

@Berousik Ano, tím jsem protiargumentovala taky, ale veti ze SVS tvrdili, že u netopýrů je to jinak a nebezpečí je vysoké. Navíc soused - myslivec střelil pod chatou nakaženou srnu vzteklinou, prokázanou na vyšetření a vůbec se do té statistiky nedostala.

Krom toho díky aktivním blbkám, které zachraňovaly psy z romské osady u Bardějova, kde se nedávno vzteklina vyskytla tím, že je načerno vozily k nám a vypouštěly tu a totéž pořádaly i se psy z Rumunska, kde vzteklina aktivně řádí a díky výskytu vztekliny hned v Polsku za hranicemi, se to u nás vyloučit prostě nedá. Riziko je třeba naprosto zanedbatelné, ale 100% úmrtnost na tuto nemoc kromě jedné výjimky, kt. jsem popsala v příspěvku výš, je prostě blbé. I doktoři mají ze zákona povinnost vyžadovat potvrzení o očkování zvířete proti vzeklině, pokud tě pokouše, jinak to převelí na preventivní léčbu na infekci.

Myslím, že běžné populace se to až tak netýká, řešíme to spíš v útulcích čas od času, kdy se tam dostane podezřelé zvíře s takovým chováním, které vypadá na poškození mozku nebo někoho z nás pokouše. Je to problém spíš turistů v oblastech s vysokou nákazou v Indii, Indonézii, na Filipínách, v Kambodže ap., kde je hodně toulavých psů a koček, které mohou lidi pokousat nebo i opic. Tam už se pak při delším pobytu vyplatí očkování. Pokud tě to zajímá, tady je video z Filipín , kde mají pro nemocné vzteklinou speciální nemocnici. Tady je výskyt vztekliny na Slovensku, za loňský rok 5 případů http://www.svssr.sk/…_besnota.asp

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
8.9.16 06:14

@Swami Harashimi Taky jsem si myslela, že bytová kočka v šestém patře paneláku nemusí být očkovaná proti vzteklině do doby, než mi kocour jednoho prolétávajícího netopýra kolem okna neprotáhl dovnitř kočičí sítí :lol:

Měli jsme je přímo nad okny, byly tam výklenky, kde každý rok vyváděli mladé. Staří se k nám do bytu nikdy dostali, to ti mladí, když se učili létat, tak občas netrefili do svého výklenku a prolétli nám ventilačkou. Hned, jak jsem to zjistila, chytala jsem do ručníku (oni byli většinou vyděšení, takže buď lezli po nábytku nebo po zemi) a hned vypouštěla ven. U létajících jsem čekala, až si sednou (a oni si sedli velice brzy).

Jinak od doby, co se nám nad oknem usídlili, tak jsme mohli mít večer otevřená okna a rozsvíceno a žádné můry, mouchy a podobná havěť se nám do bytu nedostala…dělali dobrou protihmyzí clonu :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26716
8.9.16 06:22

@Swami Harashimi aha tyjo, diky za informaci.
Je fakt, ze to „zachranovani“ psu bez rozumu se tu rozmaha a pak jsou ohrozena i jina zvirata. Ja mam taky psa ze Slovenska, ale prosel tam pak karantenou a naslednym ockovanim, teprve potom jsem si pro nej jela.
V tom pripade je ponekud znepokojujici, ze ani doktori tu nemaji informace ohledně vysetreni. Kdyz dceru kousla ta ovce /jen skrabla, kdyz ji dcera blbe krmila a ja volala pediatre jak to ma s tetanem a uz to jelo/, tak pediatra pozadovala odber krve u te ovce. Majitelka ovce odber udelala /shodou okolnosti ona sama veterinarka/ a potvrzeni pro pediatru mi dala. Krev + pozorovani prvni a paty den nebo jak to bylo. Ovce samozrejme zdrava, coz jsme vedeli, ale i chapu pediatru.
Jenze fakt je ten, ze z krve to nezjistis, spravne bys mela ovci zabit a vysetrit ji mozek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
577
8.9.16 06:22

@Swami Harashimi ten dokument jsem viděla a byla to vážně síla, já bych na netopýra nesáhla ani omylem!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26317
8.9.16 07:39

Vzteklina netopýrů je považována za specifickou variantu nákazy a jejím výskytem není dotčen statut vztekliny prostého státu dle kritérií OIE.

U terestriálních obratlovců se vzteklina v ČR nadále nevyskytuje a nebyla registrována ani v létech 2005, 2006 a 2007.

U terestriálních obratlovců se vzteklina v ČR nevyskytuje a od posledních nálezů v roce 2002, nebyl do současné doby zaznamenán žádný pozitivní případ.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
8.9.16 14:32

@LindaPraha Takze kdyz jsem mela v byte netopyra, nemusim se bat, ze mam psy a kocku nakazeny, kdyz prisli do styku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9.9.16 09:37

@g.sandova Vždyť jsi psala, že do styku nepřišli, že se ho báli. Pokud se servali, tak bys to slyšela, to tě ujišťuju a pak by to byl problém, který jsem popsala výše, protože i vzteklina netopýra se pokousáním múže přenést na člověka nebo na psa či kočku, i když se to nestává často, u těch malých savců to nebezpečí není takové. Předpokládám, že když mi to řekli na veterinární správě, kde se tím živí a dokonce kvůli tomu přijeli osobně, že snad ví, o čem mluví a zbytečně by se neobtěžovali, kdyby to pokládali za vyloučené. Variant viru vztekliny je víc a i ta netopýří je přenosná. http://www.nyctalus.cz/…teklina.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4649
6.12.17 11:03

Obnovuji diskuzi.
V noci se mě dostal do ložnice netopyr otevřenou ventilačkou. Až jsem zjistila co mi to tam lítá a rozdýchala skoro infarkt pootevřela jsem balkonové dveře a šla spát jinam. Ráno jsem ho tam nikde neviděla, ale nevím jestli odletěl nebo někam zalezl. Samozřejmě odpoledne prohledám místnost důkladně. Ale asi mohl vlézt i do skříně, máme posuvné dveře a tam je asi škvíra. No a dotaz, jde ho nějak účinně „vyplašit“ aby vyletěl kdyby byl někde schovaný? Další noc s ním strávit fakt nechci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný