Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Dobrý večer, jak doma využíváte přebytek okurek salátovek, které se už nedají zavařit?
Strouhám do salátu nebo jíme k pečivu. Jsou lepší než hadovky.
Děláme pořád růžné saláty, ale to také pořád nejde. Já bych potřebovala poradit i jak se „zbavit“ cuket, dýní, patizonů, fazolek, rajčat… Máme všeho obrovské zásoby a bohužel většinu nestíháme upotřebovat a vyhazujeme to ![]()
@Terezxx píše:škoda, že jsi z daleka, koupila bych
Děláme pořád růžné saláty, ale to také pořád nejde. Já bych potřebovala poradit i jak se „zbavit“ cuket, dýní, patizonů, fazolek, rajčat… Máme všeho obrovské zásoby a bohužel většinu nestíháme upotřebovat a vyhazujeme to
My jsme taky dostali prebytky, bohuzel vyhazujeme, dala jsem to tatovi pro slepice, dostaneme vajíčka
Okurkovy salat uz nam leze krkem, k pecivu jen tak to nejime, detem vadi, ze je ta okurka hodne vodova se zrnitym vnitrkem, ktery pouští hodne vody. Z toho duvodu máme radeji hadovky, které pouzivame do ruznych salatu typu sopak.
S cuketami, dynemi, rajčaty ani patyzony bych problem neměla, tam se daji udelat ruzna catni ve slaném nalevu na zimu, zavarit si omacky na spagety, rizota. Receptu je spousta a pokud dostanu prebytky, vzdy neco najdu.
Okurka je nevdecna, prerostla hořká na koncích.
@Terezxx píše:
Děláme pořád růžné saláty, ale to také pořád nejde. Já bych potřebovala poradit i jak se „zbavit“ cuket, dýní, patizonů, fazolek, rajčat… Máme všeho obrovské zásoby a bohužel většinu nestíháme upotřebovat a vyhazujeme to
Fazolky jdou uvarit a krasne zmrazit. Z rajcat se udela italska omacka (podusit na cibulce a pak jen nechat bublat dokud se nevypari co nejvic a nezakoncentruje se, pridat koreni, bazalku)-jde krasne zmrazit. Cukety pouzivam tak moc ze prebytky nemam a z dyne jde krasne mrazit puree.
Vypadat to, ze jdou zmrazit: http://www.hgtv.com/…ze-cucumbers
@Lenka_Hal píše:
Fazolky jdou uvarit a krasne zmrazit. Z rajcat se udela italska omacka (podusit na cibulce a pak jen nechat bublat dokud se nevypari co nejvic a nezakoncentruje se, pridat koreni, bazalku)-jde krasne zmrazit. Cukety pouzivam tak moc ze prebytky nemam a z dyne jde krasne mrazit puree.
Bohužel máme malinký mrazák, takže mrazit nemám kde a v lednici zelenina bohužel moc dlouho nevydrží, většinou nám začne plesnivět. Rajčatových omáček máme už asi 10 sklenic, cukety jen zapékám s bramborem a mletým masem, nic jiného mi moc nechutná. Okurky do salátů, z dýně dělám polévku, ale tu už taky nemůžu ani vidět. Možná by bylo nejlepší řešení si pořídit další větší mrazák ![]()
@pannda píše: škoda, že jsi z daleka, koupila bych
To je opravdu škoda. Mám každý týden 10 okurek, 10 cuket, dýní kolik chci, rajčat mám teď okolo 30, fazolek půl igelitky. Manžel je spíš masař, a já vše nemám šanci sníst ![]()
@Terezxx Z patizónu a dýně jsem dělala polívku nedávno, dýňovou dělám léta, ale s patizónem byla taky moc dobrá, vyzkoušej ![]()
@kaja00 píše:
@Terezxx Z patizónu a dýně jsem dělala polívku nedávno, dýňovou dělám léta, ale s patizónem byla taky moc dobrá, vyzkoušej
Děkuji za tip
Máš nějaký dobrý ověřený recept?
Já dělám také z okurek, cuket, paprik, kozích rohů a cibule calamadu. Udělám jich třeba 15-20 sklenic a za zimu to sníme.
@Terezxx na tu polévku? Dělala jsem z jednoho patizónu a jedné malé dýně, nakrájela na kostičky, zalila vodou, hodila jsem tam zel. bujón, lze i bez a po přejití varem rozmixovala a chvilku povařila. Ani jsem to myslím nedochucovala, nebylo potřeba, ale to záleží na konkrétních strávnících
Dýňovou dělám stejně, jen bez patizónu a dochucuji, tam je to potřeba.