Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Dobrý den, maminy, prosím tipy a inspiraci.
Máme doma na prázdninách tento týden na hlídání pár dalších dětí. Já jsem dopoledne v práci, odpoledne se střídáme s manželem. Tzn. je třeba, aby doma bylo navařeno a on jim to jen ohřál. Většina z nich nejí sladké (např. ne sladké knedlíky), a pak tady máme tatínka, který se - taky - potřebuje najíst, takže jen hustá polévka je málo. V neděli byly zapečené špagety a zeleninový salát, včera pečeně s knedlíky a omáčkou, dnes podobná varianta s bramborama a zeleninová polévka. Dodám, že pokud by to byl nějaký rychlý recept, nezlobila bych se, taky se mi nechce večer stát u plotny dvě hodiny. Děkuji.
Francouský brambory, rozlítaný ptáčky, rajská, můžou si opéct buřty ![]()
Čočka na kyselo s vajcem/parkem, chlebem? Lečo? Kuře na paprice a maso dát na kousky do omáčky? Rizoto? Kapusta z hrnce s masem? Sekaná s bramborem? Tohle jsou jídla, co se podle mě dobře ohřívají… Jako děti toho spoustu nejí, to se těžko radí, co by u vás prošlo…
Špenát, rajská, kroupy s cibulkou a uzeným, těstovinový salát, lečo, nádivka.
Perkelt s tarhoňou, to je v tlakáči hned
Když potřebuju rychle navařit aby to jedla i nežravá neteř, tak dělám jídlo co jsem se naučila vařit jako první. Párková omáčka: Cibule najemno nakrájená se nechá usmažit do zlatova (může se přidat i trocha cukru), k cibulce se přihodí najemno nakrájený párek a celé se to zaleje rajčatovým protlakem s vodou (3:1). Omáčka se dosolí, případně lehce dosladí a nakonec to zamíchám s hromadou vrtulek (do jiných těstovin se omáčka špatně chytá). Když se toho udělá dost, tak první den se to sní jen tak, pak se to může zapéct třeba se sýrem a brokolicí.
Ruzne salaty…testovinovy, cockovy, s cizrnou,…
Bramborovy letni s rybou.
Plnene palacinky na slano
Tortilly
No… jak koukám, vážně těžký úkol, aby to jedla ta smečka i tatínek… ![]()
Šunkofleky, rizoto, kuřecí stehna s rýží, knedlíky s uzeným, sekaná, karbanátky, řízky s kaší, těstovinový salát, můžou si udělat tortili a dát si tam každý co chce. Když to máte kde ohřát, tak v podstatě cokoliv ![]()
@Emilie tak pečený kuřecí nohy - čtvrtky - by tatínek zvládnout mohl… k tomu brambory, rýže, šupne to do trouby, podlije, po hodince otočí a počká až bude kůrčička…
Jinak těstoviny uvařit snad umí, stačí, když bude mít nachystanou jakoukoli oblíbenou omáčku.
Knedlík ve vajíčku - taky rychlovka a větší děti může zapojit do vaření…
Ryba s přílohou, jen ohřeje - pokud děti ryby jí.
Pečené brambory - okrouhat brambory, nakrájet a dát do trouby - to taky není žádná věda, otázka 15 minut přípravy a pak jen pohlídat troubu…
Nevím, jak jsou starý děti, ale když je zapojí do přípravy ( zvládá už i náš 4 letý - nasypat na plech, posolit, zamíchat, nakrájet měkčí kousky…), tak děti budou mít radost a rozhodně jim bude chutnat.
Přidala bych do repertoáru ještě pečené kuře - to je vcelku bez práce a dělá se to samo. ![]()
@Anais píše:
@Emilie tak pečený kuřecí nohy - čtvrtky - by tatínek zvládnout mohl… k tomu brambory, rýže, šupne to do trouby, podlije, po hodince otočí a počká až bude kůrčička…
Jinak těstoviny uvařit snad umí, stačí, když bude mít nachystanou jakoukoli oblíbenou omáčku.
Knedlík ve vajíčku - taky rychlovka a větší děti může zapojit do vaření…
Ryba s přílohou, jen ohřeje - pokud děti ryby jí.
Pečené brambory - okrouhat brambory, nakrájet a dát do trouby - to taky není žádná věda, otázka 15 minut přípravy a pak jen pohlídat troubu…
Nevím, jak jsou starý děti, ale když je zapojí do přípravy ( zvládá už i náš 4 letý - nasypat na plech, posolit, zamíchat, nakrájet měkčí kousky…), tak děti budou mít radost a rozhodně jim bude chutnat.
Tatínek vařit umí - ale nechce se tím zdržovat, páč chce být s dětmi někde na výletě, venku, přijet domů, a ohřát jídlo.
Testoviny s rajcatovou omackou, parmazan. (Ol.olej, na platky cesnek, nechat opect dozlatova, vyndat, prilit plechovky rajcat, dochutit dle chuti sul, pepr, ja davam trochu cukru, bazalku…oregano…)
Zapecene brambory s kurecim masem a smetanou.
Plnene knedliky uzenym, zeli
Rizoto, syr, okuruka.
@Heivka píše:
Když potřebuju rychle navařit aby to jedla i nežravá neteř, tak dělám jídlo co jsem se naučila vařit jako první. Párková omáčka: Cibule najemno nakrájená se nechá usmažit do zlatova (může se přidat i trocha cukru), k cibulce se přihodí najemno nakrájený párek a celé se to zaleje rajčatovým protlakem s vodou (3:1). Omáčka se dosolí, případně lehce dosladí a nakonec to zamíchám s hromadou vrtulek (do jiných těstovin se omáčka špatně chytá). Když se toho udělá dost, tak první den se to sní jen tak, pak se to může zapéct třeba se sýrem a brokolicí.
Podobnou variantu měli právě v neděli, ale děkuji
@Emilie tak když si přivstane, tak než vyrazí na výlet, je uvařeno. My vaříme každý den - vstávám v pět a než jdu do práce na osmou, mám většinou všechno hotovo
Ale bohudík za tatínky, co umí vařit
![]()
U nas varene rychlovky dopredu - rajska omacka, spagety s bolonskou, bramborovy gulas, kureci maso na kari a ryze, kure na paprice, rostena.