Co s tlakovým hrncem?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
58
27.9.12 22:54

co s tlakovym hrncem?

Dostala jsem tlakovy hrnec Zpeter a ted si nevim rady, co s nim :)
Nevite nekdo, jak se tlakovy hrnec spravne pouziva? Jak poznam, ze je jidlo hotove? Co vsechno se v tom da uvarit? Tlakac jsem nikdy nemela a netusim co s tim…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2528
27.9.12 23:02

Ahoj ja mam obyčejny tlakač od tescomy a vařim v něm uplně všechno. Luštěniny guláš, roštěnou, vyvary, kyselicu, prostě všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25959
27.9.12 23:02

Návod k použití určitě najdeš v krabici, je tam i orientační doba vaření potravin. Hlavně musí být pořádně uzavřený, hlídat a neotvírat, dokud není vypuštěná veškerá pára a hrnec je pod tlakem. Já ho používám hlavně na vaření masa, je to rychlejší a řekla bych i chutnější.
Je to výborná věc :palec: Jestli ho nechceš, dám ti adresu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8114
27.9.12 23:06

@Ramyho jestli máš Zepter, tak by k němu měl být i návod k použití… jak dlouho co vařit. Vařit= začne syčet ( je natlakován). Já nemám Zepter, mám nějaký obyč. nerez tlakáč :palec: Vařím v něm téměř denně a nedám na něj dopustit. Třeba vývar (kuřecí, hovězí, krůtí, vepřový…) prostě vložíš kosti, maso, zeleninu, osolíš+ koření, zaleješ vodou, aby bylo ponořeno (dřív se říkalo min.2dcl vody, maximálně 3cm pod uroveň hrnce) a postavíš na sporák… a pak jen od doby „syčení“ stopneš čas. Vypneš, počkáš až schládne (zkusíš opatrně ventilkem) a dál naložíš s vývarem jako z normálního hrnce… Skvělé, že ušetří čas- takže vaření hov. guláše (cibulku na sádlo, osmahnout maso na kostičky, osolit, okořenit, zalít vodou a vařit uvedenou dobu- já cca 45-60min). Jo a takové brambory v tlakáči jsou nepřekonatelné- oloupeš brambory, nakrájíš na kolečka cca 0,5cm. Na dno tlakáče rozpustíš máslo cca 3cm, nasypeš brambory, osolíš+mletý kmín, můžeš přidat rozetřený česnek, zamícháš a zavřeš hrnec. Od „syčení“ cca 10min (podle druhu brmabor). Pak počkáš až schládne a výsledek je fakt skvělý ( vlastně popírá to, že do tlakáče musí přijít voda :pankac: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2528
27.9.12 23:13

Jenom taková vychytavka, když se chci podívat do hrnce, jestli je maso dostatečně měke, třeba u hověziho masa je to dost zradne, Tak na viko od tlakače pustím z kohoutku studenou vodu a zbytek pary lechce vypustím pojistkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12651
27.9.12 23:15

Já ho používám taky často, ani si to bez něj neumím představit. Brzo odhadneš co a jak dlouho vařit. Pokud ho otevřeš dřív, tak ho natlakuješ znova a vaříš ještě chvilku.
Jo, tím, že ti z ventilu jde pára na maximum a syčí to na celý byt neznamená, že je tam vyšší tlak. Bohatě stačí, když ztlumíš plotýnku necháš jen volně trošku syčet - tlak je stejný. A šetříš tak energii.
Ono vůbec se dá tlakáčem hodně ušetřit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
27.9.12 23:22

No problem je, ze tlakac je od babicky, ktera navod na pouziti nekam zasantrosila a nevim co s tim. Netusim jak se to tlakuje… :think: Uz jsem to jednou zkousela, jen tak opatrne, ale strikala z toho voda…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
58
27.9.12 23:28

A to kdyz ten hrnec tlakuju, tak to delam asi na nejvyssi teplote a pak to stahnu, spravne? :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
27.9.12 23:51
@Ramyho píše:
A to kdyz ten hrnec tlakuju, tak to delam asi na nejvyssi teplote a pak to stahnu, spravne? :oops:

jo, já to teda dělám tak, že zavřu to víčko jen napůl, nechám dojít k varu, dozavřu a čekám, až začne syčet - mám ho na prostředním hořáku na plný výkon. Když začne syčet, tak stáhnu hořk na minimum. Vařím s ním opatrně, bojím se ho :lol: Luštěniny tam nedávám, ani jiné měkké potraviny, vařím tam hlavně maso, třeba hovězí vývar, různé hovězí plátky k omáčkám, z kuřecích koster vývar, z předního s kostí vývar, taky občas kupuju kuřecí srdíčka a žaludky, buď je z toho polívka, nebo třeba k omáčce (nejradši petrželkovou, příprava podobná jako koprovka z vývaru)
Rozhodně bych na natlakovaný hrnec nepouštěla studenou vodu, buď nechám dojít, případně opatrně zvednu pojistku a pomaličku nechám unikat páru, když se zvedne moc, tak z toho chlístá voda, zvedám maximálně na půlku možného zvednutí a zvednutí občas přeruším, když slyším škvrčet vodu, že by šla ven.
Většinou vařím na vývar tak hodinu, hodinu a půl podle toho, zda je to hovězí či kuřecí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2566
28.9.12 00:04

Ahoj, taky tlakáč ráda používám a spousta rad už tu je, jen jednu bych poopravila- každý má jinou míru max naplnění, takže třeba můj Teskomácký má maximum na 2/3. Jestli jsi plnila téměř pod okraj, nedivím se, že stříkala voda. ;)
Jinak bych ještě k ostatním radám přidala- vždy pořádně vyčistit všechny pojistné ventily. Párou od masa apod.se zanášejí a ucpávají. :cert:
:mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21896
28.9.12 00:05

Tak ja tedy na papinak studenou vodu poustim, dokonce v navodu od jednoho z nich je uvedeno, ze se to smi :think: ..Ja zas mam respekt s „upousteni ventilku“ :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
28.9.12 00:08
@Eemii píše:
Tak ja tedy na papinak studenou vodu poustim, dokonce v navodu od jednoho z nich je uvedeno, ze se to smi :think: ..Ja zas mam respekt s „upousteni ventilku“ :mrgreen:

Provozuju nataženou rukou a vidličkou či nožem v chňapce :mrgreen: Ono zase u mě v návodu bylo, že se nemá s tlakáčem, který je pod tlakem, vůbec manipulovat, přemisťovat, tak si nějak nedokážu představit, jak bych na něj tu vodu lila :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3239
28.9.12 00:13

Jojo taky chladim studenou vodou, da se diky tomu otevrit hned po sundani z plotny :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18305
28.9.12 00:25

K tomu stříkání vody z tlakového hrnce: podle všeho byl hrnec moc plný. Na vnitřním povrchu má být nějaká ryska (ale ne všechny hrnce ji tam mají), do jaké výšky se maximálně může naplnit. Pokud se naplní víc, tak holt při varu a upouštění páry letí ven…
Něco podobného se stává, pokud se vaří hodně hustý vývar (případně třeba pokud vaříte slepici, která má hodně tuku…) a normálně odchází pára. Tak i při nižší hladině lítá ta „kapalina“ ven.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21896
28.9.12 00:35
@Gladys píše:
Provozuju nataženou rukou a vidličkou či nožem v chňapce :mrgreen: Ono zase u mě v návodu bylo, že se nemá s tlakáčem, který je pod tlakem, vůbec manipulovat, přemisťovat, tak si nějak nedokážu představit, jak bych na něj tu vodu lila :lol:

Kecaj :mrgreen:,normalne prenesu do drezu a pomalu poustim studenou.Po par vterinach se ozve cccccccsssssssssss a muzu otevrit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný