Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky,
Jsem tehotna 6tt a chci se zeptat doma mam syna vazici 13kg muzu ho normalne zvedat, chovat? Taky syn se rad vozi na kole v sedacce. Muzu jezdit normalne na kole se synem? A co plavani? Kava CARO muzu pit? Diky za rady
@paoline píše:
Ahojky,
Jsem tehotna 6tt a chci se zeptat doma mam syna vazici 13kg muzu ho normalne zvedat, chovat? Taky syn se rad vozi na kole v sedacce. Muzu jezdit normalne na kole se synem? A co plavani? Kava CARO muzu pit? Diky za rady
Ježíšku na křížku
Dělej to, na co se cítíš..Slabé kafčo si klidně dej, CARO pít můžeš úplně normálně ![]()
Akorát to jezdění na kole, to fakt ne..
Proč by nemohla jezdit na kole?
Holky co sportují, sportují i v těhotenství, běhají, hrají tenis atd. Samozřejmě, pokud je těhotenství bezproblémové..
Ahoj, já tahala 17ti kilovýho a dr na to nic neříkal, caro můžeš a to kolo mo takhle na začátku taky nepřijde na škodu. Jde hlavně o to, jak se cítíš. Jestli úplně ok, tak klidně jezdi ![]()
@paoline můžeš dělat úplně vše, jako předtím. Pokud ti něco z toho bude dělat špatně, tak to nedělej ![]()
Já na kole jela naposled v osmém týdnu, prostě jsem na to neměla sílu, ale mně bylo 4 měsíce blbě, tak to asi i souviselo. Jezdit můžeš, jen si dej pozor na kopce a pokud by Tě v břiše začalo píchat, tak přestaň.
Jinak dělej všechno, na co jsi zvyklá, ono se toho nakecá, ale každá to má jinak a já jedla všechno ( zrovna v tý době jsem si oblíbila nivu a hermelín, děsně zakázaný potraviny), nepila jsem teda, protože na víno jsem úplně ztratila chuť a na pivo se mi trochu vrátila až po půlce těhu a to jsem si dala třeba jen jedno malý. No a dítěti asi těžko vysvětlíš, že bys neměla tahat těžký věci, tak ho prostě budeš zvedat, dokud na to budeš mít sílu a břicho nebude jak meloun ![]()
Z toho, co píšeš, tak všechno. Nejsi nemocná, na zátěž syna jsi zvyklá, nevím, co řešíš.
@paoline kdyby vadilo nošení 13kg (a 15kg a 18kg)…dětí, tak by nikdo neměl mladšího sourozence ![]()
jasně že můžeš-žádný tahání dva kilometry samozřejmě, ale běžná obsluha (vysadit do jídelní židle, narvat do sedačky, do vany/z vany), to rozhodně ano
kolo klidně, plavat taky (pozor na hygienu, hlavně ve II. a III. trimu kvůli zánětu, který může vyvolat potrat/předčasný porod), CARO taky (to je zdravá alternativa kafe, byť ani na to už doktoři nekoukají jako na drama)
@paoline píše:
Ahojky,
tak v první řadě, Caro není kafé, takže to můžeš pít jak se ti zachce. Ale já pila i normálně slabší kafčo, latté a takový věci. Takže v pohodě.
Na kole můžeš jezdit dokud se na to budeš cítit.
S tím zvedáním syna nevím no.. ale pokud je těhotenství v pořádku a doktor výslovně nezakáže zvedat těžké věci, tak by neměl být problém ani v chování syna..
@paoline Klid, těhotenství není nemoc
Dělej vše jako doteď, ale dej na signály svého těla, pokud ti po tom bude divně, tak to dělat prostě přestaneš ![]()
Na kole jsem jezdila do šestého měsíce, než to na mě začalo být vidět a přišlo mi to už blbý, ale nic mi nebylo. Je pravda, že jsem syna v sedačce nevozila, starší už jezdil sám. A při prvním jsem šlapala na rotopedu až do devátého, byla jsem asi extrém, ale byla jsem na to zvyklá a ničemu to nevadilo.
Těhotenství je sice jiný stav, ale není to nemoc - jak píší holky.
Dělej, co chceš a jez, na co máš chuť.
@Silwinka87, proč ne kolo? ![]()
Cyklistika je v těhotenství naprosto normální. Chápala bych, kdyby jezdila třeba na koních, že bys ji odrazovala, ale i tak.
Zase druhý extrém známé koňačky - ta rajtovala až do porodu
.
Ja jsem akorat letos nejezdila na lyzich (stejne nebylo na cem), protoze jezdim poloprofesionalne, na cervenych a cernych, celkem rychle a obcas holt padam, takze to jsem se bala. Na kole jsem taky jezdivala po kopcich, takze bych se asi bala, ale ja bych ted na to snad ani nemela silu. A teda jezdim s helmou.
Pak jsem mela hematom a nemohla jsem vlastne vubec nic, a uz vubec ne neco zvedat, pak mi zas bylo do 4 mesice tak blbe, ze jsem ani nic nedokazala, ani kdybych chtela
kafe jsem nepila nikdy moc, ale v tom 6 tydnu jsem si dala obrovske vanocni latte ve Starbucks (existuje i kafe bez kofeinu) ale CARO jo a piju porad a dam si obcas i jedno pivo (mam na nej porad chut), pokud je po ruce tak nealko, ale obcas holt mam i chut na cepovane.
Tehotenstvi bylo vymodlene a pak i ten hematom, takze jsem se v prvnim trimestku bala i pohnout, ted uz me to preslo a delam vsechno, jen netaham tezky nakup.