Co teď, brát nebo nebrat?

Anonymní
19.4.21 14:12

Co teď, brát nebo nebrat?

Ahoj byla jsem dneska po měsíci na gynekologii, jsem těhotná (25+2). Těšila jsem se na ultrazvuk, až zase uvidím malého, jenomže pan doktor měl časový skluz. Byla jsem objednaná na 9:40 a vzal mě až v 10:30, to mi nevadí ale jde o to, že měl plnou čekárnu a tak moje vyšetření,,odbyl'' do 5 vteřin projel ultrazvuk, neměla jsem šanci malého vidět, neřekl mi kolik měří, ani kolik váží. Uklidňuju se tím že je vše v pořádku, protože by mi přece musel říct kdyby ne. Variantu, že by mohl něco přehlédnout si radši nepřipouštím. Řekla jsem mu, že mě občas trápí svědění, čekala jsem že mě prohlídne i vaginálně a udělá případně stěr ale jen mi napsal nějaké vaginální tablety na 2 dny. Což bych taky skousla. Dostávám se k hlavními problému (to vše jen pro nastínění situace, že doktor byl uspěchaný) na screeningu ve 12 týdnu mi zjistili možnou růstovou retardaci 1:149 a preeklampsii 1:321. Mého dr jsem od té doby viděla až teď, byla jsem předtím 2× u jeho zastupujícího a ten mi řekl že je to velice nízké riziko, že se v takovém případě léky ani nepředepisují. To samé mi řekli i na tom screeningu, hlavně v případě že jsem už jedno zdravé dítě porodila bez komplikací (mám už dceru a měla jsem s ní stejné výsledky). Jenomže můj doktor se potom začal pídit a ptal se mě jestli beru stacyl, řekla jsem že ne a přetlumočila co mi řekl jeho zastupující i na screeningu. On pak najednou začal že by mi to mohl předepsat ale jak chci, že se to bere na začátku těhotenství, že mi to ale možná napíše nebo ne, jak chci, že se tím asi nic nezkazí, není že ne, pak že teda jo, že jak chci. Opravdu ten hovor vypadal takhle. Já mu řekla že nevim, ať mi to teda nepíše, když to není nutný. Nakonec mi to stejně předepsal. Jenomže já se dočetla v příbalovém letáku, že se to nesmí brát poslední 3 měsíce těhotenství a že to snižuje tlak (já ho mám už tak nižší). Tak teď nevim jestli to mám nebo nemám brát. Přítel s tím byl rychle hotovej a řekl mi ať to neberu. Jenomže já si nechci nic vyčítat, kdyby opravdu měli malému pomoct a já je nebrala nebo naopak abych je brala a bylo mi kvůli tomu nějak špatně (kvůli tomu tlaku) nebo něco. Normálně jsem s gynekologem spokojená, až na dnešek, asi byl ve stresu, že nestíhají. Prosím poraďte, kdo máte zkušenosti.

  • Citovat
  • Nahlásit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
187
19.4.21 14:17

Jestli máš nízký tlak a žádnou bílkovinu v moči, tak preeklampsii fakt nemáš. Pokud nejsou ani zvýšené krevní destičky, tak už vůbec nevidím důvod pro nasazení stacylu :nevim: Chtěla bych ještě další odborný názor.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Anonymní
19.4.21 14:22
@Perandoreshe píše:
Jestli máš nízký tlak a žádnou bílkovinu v moči, tak preeklampsii fakt nemáš. Pokud nejsou ani zvýšené krevní destičky, tak už vůbec nevidím důvod pro nasazení stacylu :nevim: Chtěla bych ještě další odborný názor.

Krev i moč mám v pořádku. Právě že mám 3 odborné názory, 2 doktoři mi řekli že není důvod nasazovat léky, že riziko té růstové retardace i preeklampsie jsou opravdu nízké, akorát ten můj mi to teď nasadil ten stacyl. Dalšího dr. se kterým bych to mohla konzultovat už neznám.

  • Citovat
  • Nahlásit
187
19.4.21 14:28
@Anonymní píše:
Krev i moč mám v pořádku. Právě že mám 3 odborné názory, 2 doktoři mi řekli že není důvod nasazovat léky, že riziko té růstové retardace i preeklampsie jsou opravdu nízké, akorát ten můj mi to teď nasadil ten stacyl. Dalšího dr. se kterým bych to mohla konzultovat už neznám.

Chápu, ale ani ten tvůj nezněl dle úvodního úplně přesvědčeně - spíš, že teda předepíše, protože to asi neuškodí (ale. zrejme ani nepomůže, protože nemá na co?). Já bych lék bez jednoznačné indikace v těhotenství nebrala. To říkám jako doktorka, i když úplně jiného oboru. Ale budeš se muset rozhodnout sama no.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Anonymní
19.4.21 14:33
@Perandoreshe píše:
Chápu, ale ani ten tvůj nezněl dle úvodního úplně přesvědčeně - spíš, že teda předepíše, protože to asi neuškodí (ale. zrejme ani nepomůže, protože nemá na co?). Já bych jednoznačně neindikovaný lék v těhotenství nebrala. To říkám jako doktorka, i když úplně jiného oboru. Ale budeš se muset rozhodnout sama no.

Já se přikláním k tomu nebrat to, právě proto jak jsi tu psala že ani ten můj doktor, nebyl rozhodnutý zda to předepsat a zdál se mi roztěkaný. Na další prohlídce mu řeknu, že je stacyl neberu, že jsem se dočetla že se nemůže poslední 3 měsíce těhotenství brát. Uvidíme co mi řekne.

  • Citovat
  • Nahlásit
187
19.4.21 14:38
@Anonymní píše:
Já se přikláním k tomu nebrat to, právě proto jak jsi tu psala že ani ten můj doktor, nebyl rozhodnutý zda to předepsat a zdál se mi roztěkaný. Na další prohlídce mu řeknu, že je stacyl neberu, že jsem se dočetla že se nemůže poslední 3 měsíce těhotenství brát. Uvidíme co mi řekne.

Přesně tak. Já si taky pamatuju, že ve třetím trimestru je kontraindikovany a že až tak neškodný lék to určitě není. Takže za mě jednoznačně rizika převažují nad benefity. Snad jsem pomohla.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
Anonymní
19.4.21 14:38
@Perandoreshe píše:
Přesně tak. Já si taky pamatuju, že ve třetím trimestru je kontraindikovany a že až tak neškodný lék to určitě není. Takže za mě jednoznačně rizika převažují nad benefity. Snad jsem pomohla.

Pomohla. Moc děkuju

  • Citovat
  • Nahlásit
617
19.4.21 14:43

Stacyl, Anopyrin, Aspirin (obecně kyselina acetylsalicylová) ideálně v dávce 150mg (dosud masivně předepisovaná 100mg je pro mnoho žen rezistetntní dávka) se předepisuje pokud máš zjištěné riziko zejména brzké preeklampsie (dříve než ve 37tt) vyšší než 1:100, ovšem, musí se začít brát mezi 14.-16. tt těhotenství (ukončeným), pak už je účinek minimální. Je to jediný, studiemi prokázaný lék, co pomáhá při placentární nedostatečnosti (s čímž preeklampsie a růstová restrikce souvisí). Pro plod je taková dávka neškodná, nicméně je nutné vysadit myslím kolem 35tt z důvodu vyšší možné krvácivosti.

V tvém týdnu těhotenství bych už tento lék nebrala. Jak jsem uvedla, už nemá jak té placentně pomoci a riziko máš opravdu nízké. Pokud se bojíš, pravidelně si měř tlak, popřípadě si kup lakmusové papírky na protein v moči v lékárně, ale musím tě varovat, že se nelze spoléhat pouze na vysoký tlak a přítomnost bílkoviny v moči jako na ukazatel preeklampsie. Někdy ta mrcha probíhá, ale tlak nezvedá a po bílkovině ani stopa (osobní zkušenost, syn nepřežil). Hlavně doporučuji nechat si miminko na každém UTZ pro jistotu přeměřit, restrikce růstu se projeví hlavně na velmi malém obvodu bříška, které začne zaostávat proti gestačnímu týdnu. Ale na tvém místě, byla bych v klidu, čísla máš v pohodě :palec:

P. S. kompletní informace ohledně problematiky nalezneš zde: https://www.gynultrazvuk.cz/…i-2014-4.pdf

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
617
19.4.21 15:02

@Perandoreshe Nesmysl. V prevenci brzké preeklampsie není účinějšího léku. Dávka 100 - 150mg nasazená od 14.-16tt prokazatelně a nevyvratitelně snižuje následky špatné placentace, která je pro dítě v mnohých ohledech prakticky fatální. Obávám se, že v metastudiích určitě zohlednili možná rizika užívání. Tady bez debat převažují benefity nad riziky. Ostatně moje nepřenositelná zkušenost: riziko preeklampsie 1:27, aspirin nenasazen (ani jsem o hrozném výsledku nebyla informována) žádný vysoký tlak, žádná bílkovina v moči, preeklampsie však způsobila microplacentu, která vedla ke smrti mého syna ve 32tt. Kdyby mi byl nasazen aspirin, riziko takové fatální ztráty by byla snížena o více než 80 %. Viz PDF v přechozím příspěvku.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
187
19.4.21 15:07
@Danuska89 píše:
@Perandoreshe Nesmysl. V prevenci brzké preeklampsie není účinějšího léku. Dávka 100 - 150mg nasazená od 14.-16tt prokazatelně a nevyvratitelně snižuje následky špatné placentace, která je pro dítě v mnohých ohledech prakticky fatální. Obávám se, že v metastudiích určitě zohlednili možná rizika užívání. Tady bez debat převažují benefity nad riziky. Ostatně moje nepřenositelná zkušenost: riziko preeklampsie 1:27, aspirin nenasazen (ani jsem o hrozném výsledku nebyla informována) žádný vysoký tlak, žádná bílkovina v moči, preeklampsie však způsobila microplacentu, která vedla ke smrti mého syna ve 32tt. Kdyby mi byl nasazen aspirin, riziko takové fatální ztráty by byla snížena o více než 80 %. Viz PDF v přechozím příspěvku.

No ale pani nemá zdaleka takové riziko. V jejím případě riziko převažuje benefity. Jinak souhlas.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
617
19.4.21 15:19

@Perandoreshe jj, myslela jsem, že mluvíš obecně, jakože jsou opravdu ženy nebo i lékaři, kteří jsou proti byť i tak profylaktické dávce, přitom to mnohých případech může jedině pomoct. Já ho mám nasazený nyní při riziku 1:156, protože můj lékař (specialista na fetální medicínu) ho nasazuje při riziku vyšším než 1:200 i vzhledem k mé anamnéze. Ale zakladatelka ať je opravdu v klidu, Stacyl fakt nemusí užívat. A nemusí se každý večer babrat nad lámáním enterosolventních tablet, protože jinak se ke 150 mg člověk prostě nedostane :mrgreen:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
187
19.4.21 15:33
@Danuska89 píše:
@Perandoreshe jj, myslela jsem, že mluvíš obecně, jakože jsou opravdu ženy nebo i lékaři, kteří jsou proti byť i tak profylaktické dávce, přitom to mnohých případech může jedině pomoct. Já ho mám nasazený nyní při riziku 1:156, protože můj lékař (specialista na fetální medicínu) ho nasazuje při riziku vyšším než 1:200 i vzhledem k mé anamnéze. Ale zakladatelka ať je opravdu v klidu, Stacyl fakt nemusí užívat. A nemusí se každý večer babrat nad lámáním enterosolventních tablet, protože jinak se ke 150 mg člověk prostě nedostane :mrgreen:

Nene, jen ke konkrétnímu případu. Když je vysoké riziko preeklampsie, tak tam je to jednoznačně indikované. Kdy se to začíná užívat a kdy vysazuje jsem nevěděla, protože gyndu nedělám, tak děkuji za odkaz.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
187
19.4.21 15:34

@Danuska89 a držím moc palce, ať vám to dobře dopadne :srdce:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
347
19.4.21 15:49

Teď už bych Stacyl ani nic jiného na bázi kyseliny acetylsalicylové nebrala, na to už je pozdě. Měla jsi ho brát hned od prvního screeningu, když už. Ale to riziko nemáš nijak vysoké. Hlídala bych si tlak a případné velké otoky. Růst plodu ti bude kontrolovat gynekolog.

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit
617
19.4.21 15:57

@Perandoreshe Moc děkuji. Každý den je náročný, když člověk ví, co všechno se může stát, nezbývá jen věřit. :kytka:

  • Citovat
  • Zmínit
  • Nahlásit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mohlo by vás zajímat