Co už umí vaši prvňáčci?

2445
13.5.12 14:06

Co už umí vaši prvňáčci?

Maminky prvňáčků, co už umí vaše děti? Umí plynule číst, nebo napsat slovo, které jim nadiktujete, nebo jak jsou na tom s počítáním?
 Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
25182
13.5.12 14:18

Čteme, píšeme kratší věty, sčítáme a odčítáme do dvaceti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6814
13.5.12 14:19

Tak my asi taky tak,akorát počítání mají zatím do 17.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1517
13.5.12 14:30

Úplně plynule ne, ale myslím ,že pěkně čte. Píšeme věty, sčítáme a odčítáme do dvaceti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2445
13.5.12 18:28

Holky, prosím test :) Řekněte svým prvňáčkům ať napíšou slovo PROSINEC. Na který pokus se jim to povedlo napsat správně?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16906
13.5.12 19:00

Mám ve třídě 20 dětí a rozhodně neuměj všichni to samý…každá paní učitelka jede trošku jinak, každá škola to může mít nastaveno maličko jinak…Každopádně by měly prvňáci na konci června + a - do 20 (s přechodem přes 10) a číst by měly umět…ovšem víme, jak to je, né každej rodič se doma dítěti věnuje a podle toho pak to čtení vypadá. Někdo slabikuje ještě ve 4.třídě, někdo už v 1.třídě čte jak dospělák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1517
13.5.12 19:53
@pepřenka píše:
Holky, prosím test :) Řekněte svým prvňáčkům ať napíšou slovo PROSINEC. Na který pokus se jim to povedlo napsat správně?

Tak jsem to vyzkoušela. Napsal to hned správně jen se zeptal jaké i/y se tam píše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25182
13.5.12 20:01

Taky správně…

A co to ukazuje? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
13.5.12 20:03

Moje prvňačka napsala slovo prosinec správně, nejprve tiskacím, pak i psacím, jen se ptala, zda se píše malé R s kličkou nebo bez :) (plete se jí ještě se Z)

Právě si před spaním čte první knížku… Víly od Daisy Meadows.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
441
13.5.12 20:07
@pepřenka píše:

tak dcera to napsala na první pokus správně.I měkké i trefila správně.
Umí krásně číst a to i pohádky…neuměla při nástupu žádné písmenka :oops: .
Počítají(sčítání,odčítání)do 11.
Napíše sama celou větu,cokoliv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
15.5.12 13:57
@Izzz píše:
Mám ve třídě 20 dětí a rozhodně neuměj všichni to samý…každá paní učitelka jede trošku jinak, každá škola to může mít nastaveno maličko jinak…Každopádně by měly prvňáci na konci června + a - do 20 (s přechodem přes 10) a číst by měly umět…ovšem víme, jak to je, né každej rodič se doma dítěti věnuje a podle toho pak to čtení vypadá. Někdo slabikuje ještě ve 4.třídě, někdo už v 1.třídě čte jak dospělák.

Promiň, ale musím. Promluvila učitelka.
Proč si každý učitel myslí, že výsledky dětí jsou úměrné tomu, kolik péče jim rodič věnuje??
Je naprosto zřejmé, že ti typičtí jedničkáři (byla jsem takové dítko) nemusí na ty jedničky vyvinout žádnou snahu, zatímco ti spíše podprůměrní musí na ty jejich, v lepším případě trojky, dřít jak koně a učí se víc, než ten premiant za celý život i s vysokou školou dohromady.
Ne, že není nutné na prvňáka dohlédnout, samozřejmě že ano, ale ten rozhodující faktor, zda dítě na konci první třídy čte plynule, anebo ještě ve čtvrté slabikuje, rozhodně není množstí hodin stávené domácí přípravou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16906
15.5.12 15:08

Samozřejmě, že typičtí jedničkáři nemusí doma téměř nic dělat…u nás to ovšem funguje tak, že doma pracují, rodiče se o dětí ve škole, ve třídě zajímají, s dítětem každý den procvičují a je to znát.
Mám i jedničkáře, kteří to mají vydřené…rodiče si nechali poradit, vědí, že na jedničku dítě má, tak proč ji nezískat.

No ale neměla jsem zatím ve třídě dítě, které by dřelo jako kůň a neumělo číst nebo násobit. Některé věci jsou o drilu. Zrovna to čtení je především o drilu a jinak než čtením se to dítě nenaučí. Mluvím o „normálních“ dětech bez poruch učení, které se čtením souvisejí.

Jasně, někoho nebaví dějiny a nemá buňku na to se to naučit, tam si cenim snahy…tam už je to o učení, o systému, času (ze strany rodičů trojkařů „Jdi se učit“, ze strany rodičů jedničkářů „Pojď, já tě vyzkouším“)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9867
15.5.12 18:40
@Virginia píše:
Promiň, ale musím. Promluvila učitelka.
Proč si každý učitel myslí, že výsledky dětí jsou úměrné tomu, kolik péče jim rodič věnuje?? ........

V téhle diskusi se mluví o první třídě. Tam je to opravdu hlavně o drilu a o práci s rodiči. Individuální nadání se projevuje až později a školáčky v první třídě moc neovlivňuje… (Jasně, dítě může být geniální nebo naopak dysfunkční - ale o takových dětech, myslím, diskuse není)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13714
15.5.12 19:31
@Lesina píše:
V téhle diskusi se mluví o první třídě. Tam je to opravdu hlavně o drilu a o práci s rodiči. Individuální nadání se projevuje až později a školáčky v první třídě moc neovlivňuje… (Jasně, dítě může být geniální nebo naopak dysfunkční - ale o takových dětech, myslím, diskuse není)

Letos mám už třetího prvňáka a tak mohu srovnat. Dvě z mých dětí měly první třídu téměř jako pokračování školky, se třetím byl daleko větší problém a i při větší snaze prostě tak lehce neprolezlo. Nemluvím o nějaké genialitě, prostě jen o tom, že není žádná přímá úměra mezi výsledky a počtem hodin strávenými nad domácí přípravou.
Samozřejmě nic není černé a bílé a „normální“ dítě bude samozřejmě dosahovat lepších výsledků po pečlivé domácí přípravě, ale pravidlem u všech to není.
Ty šikovné to prostě zvládnou levou zadní a ty méně šikovné to stojí spoustu práce a ještě si paní učitelka myslí, že to doma flákáme. Nic víc a nic míň jsem mým původním příspěvkem říct nechtěla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
16.5.12 10:22
@Lesina píše:
V téhle diskusi se mluví o první třídě. Tam je to opravdu hlavně o drilu a o práci s rodiči. Individuální nadání se projevuje až později a školáčky v první třídě moc neovlivňuje… (Jasně, dítě může být geniální nebo naopak dysfunkční - ale o takových dětech, myslím, diskuse není)

No podle mých zkušeností je právě naopak :nevim: Obě holky první třídou propluly a já ani nevím jak, doma dělaly tak maximálně domácí úkoly (nedostávaly denně) a i ty si ta starší obvykle nadrápala už ve škole. Mladší to odkoukala a taky je nechtěla se mnou, když ta starší je dělá sama. Nejsou nijak geniální (ta starší se teď ani nedostala na 8 letý gympl), jsou takové normálně chytré a co pochytí ve škole, to jim obvykle stačí. Sem tam občas něco si nechat dovysvětlit nebo procvičit s rodiči, to přišlo asi tak od třetí třídy, první a druhá třída byly bez problémů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí