Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, potřebovala bych poradit. Od kolika let si myslíte, že je bezpečné nechat dítě doma v bytě samo osm hodin, zatímco já budu v práci?
A ještě jedna otázka, stanovuje nějakou hranici zákon, kdy dítě může zůstat doma samo, aby se nejednalo o zanedbání povinné péče? Díky ![]()
No, tak na tak dlouhou dobu bych „tipla“ minimalne deset let!!!! ![]()
Těžko říci, každé dítě je jiné. Člověk musí vycházet ze zkušeností s daným dítětem, zda to samo doma zvládne - obsloužit své potřeby a přitom nic nevyvést a nezranit se a hlavně zvládat být takovou dobu samotné. lEGISLATIVA DLE MÉHO NEURČUJE VĚK. Za dítě v jakémkoliv věku odpovídá rodič či jiný zástupce rodiče do plnoletosti dítěte. Takže to je vždy na posouzení možností daného dítěte vrs. dané situace.
Myslím že to je individuální,každý má to svoje dítě už prokouknutý.Někdo není schopný třeba ani v 15 být doma sám a někdo zas třeba v deseti ano.Pro mě by bylo asi reálné kolem těch deseti let,dříve určitě ne.A stejnak bych trnula hrůzou
![]()
Ahoj, tak to by mě taky zajímalo jak na to nahlíží zákon.
Každopádně já děti nechala samotný doma takhle dlouhou dobu asi až kolem 10let.Ale v dnešní době mobilů bych se tolik nebála, taky záleží jak samo dítě je schopný takhle dlouho vydržet samo v bytě a dodržet všechny pokyny od rodičů ![]()
Příspěvek upraven 10.05.12 v 22:02
Ahoj,myslim,ze dite do 10ti let by nemelo byt doma samo
.Odkdy dite nechat doma zalezi jak je dite vyspele,to musi vedet rodic.
@Veveří Ahoj, hele asi ti neporadím, ale tady je náš případ: mám kluka 11 let, vloni na podzim jsem ho doma nechala cca 3 hodinky, když jsem byla ve městě. Po příchodu ze školy si vždy udělá povinnosti (koš nebo uklidí myčku, popř. vysaje), byla jsem s ním stále na telefonu. Za tu dobu jsem mu asi 7× volala a vše mi říkal, po celou dobu bylo „vše v pohodě“! Po příchodu domů mě čekalo nepříjemný překvapení, v celým bytě otevřený okna (mimocodem, venku byla celkem fakt zima). Na můj dotaz proč, mi bylo řečeno, že mu bylo vedro.
Po naléhání mě poslal do pokojíčku, kde si borec odpálil rachejtli!!!!!Mimochodem na koberci asi metrový propálený šlinc, to vem čert, ale to že si mohl ustřelit prsty, oslepnout atd. to už nedomyslel!
Je mu 11, já jsem od března na mateřský a pokaždý, když má být jen chvíli sám doma, trnu hrůzou!
Asi se nedá říct od kolika let nechat dítě samotný doma, záleží na povaze, atd.
To je asi strasne individiulni. U holcicek asi driv nez u kluku:)
Myslim, ze zakon tohle primo ani neurcuje. Nechaji to na rodici.
Co si pamatuju za nás, tak mě nechala mamka samotnou nemocnou doma někdy ve 2. třídě (cca 7 let) a jak jsem se nudila, tak jsem se jala péct bábovku
Povedla se ![]()
Podle mě záleží na povaze dítěte i na tom, jak je zvyklé být samo doma třeba i kratší chvíli. Rozhodně se to nedá říct obecně. Kamarádka nechává doma samotného syna cca od 8 let (ale má kousek babičku, která ho chodí několikrát denně kontrolovat), ale to je fakt výjimečně hodné a rozumné dítě. Pak má ještě jednoho, tomu je 12 a u něj je to prý o strach ještě teď.
Edit: tomu druhému je 12 ![]()
Příspěvek upraven 10.05.12 v 22:08
Vzpomeňte na film Lucie, postrach ulice
My jsem měli na naší ulici babi a dědu, ale myslím, že dřív už děti kolem 6 let bejvaly doma samy. Dceři je rok a půl,a vůbec netuším kdy budu mít tu odvahu ji nechat doma samotnou.. ![]()
@Michaela_F Tak to je teda pěkný číslo.Ale je fakt, že kluci jsou celkem takový nezodpovědnější oproti holčičkám.Alespoň když srovnám ty naše dva.
Co si teda pamatuju, tak už od první třídy tedy od 7 let jsem chodila po škole domů, do družiny jsem nechodila, ale je pravda, že byla doma i o 4 roky starší ségra a nikdy se nic nestalo, chodila jsem i sama ven kolem baráku s kamarádkou než se vrátili naši. Ale teď je teda jiná doba, dítě bych ven asi samotné ani nepustila, já už jsem sama u baráku běhala snad v 5, s osatními dětmi jsem skákali panáka atd. Teď bych si to nelajzla. Asi se rodiče více bojí o děti.
Mě nechala moje maminka poprvé ve 4 nebo 5letech doma samotnou, určitě to byl školkový věk. Pracovala o jeden blok dál, já uměla zvednout telefon, když zvonil. Já byla děsný dítě, co nechtělo vstávat, tak mi udělala snídani, dala přes ni misku, aby neoschla, já chrněla třeba do 10, pak jsem vstala, najedla se, ona mi zavolala, zda je všechno v pohodě, pak jsem si třeba zapla na walkmanu pohádky z kazety, hrála si s křekčkem, ona přišla v cca půl dvanácté a šli jsme spolu na oběd do závodky.
Ale já byla klidné samostatné dítě, žádný třeštiprdlo.
8h je dlouhá doba, i když v době mikrovlnek se hravě vyřeší i ohřátí oběda, řekla bych tak od 7-8let celý den? V době mobilů atd, proč ne. Ale záleží na dítěti samozřejmě, jak ho znáš, zda jste už trénovali, že bylo doma třeba 3h, pak dýl a ještě dýl…
@Billi píše:
Co si pamatuju za nás, tak mě nechala mamka samotnou nemocnou doma někdy ve 2. třídě (cca 7 let) a jak jsem se nudila, tak jsem se jala péct bábovkuPovedla se
Podle mě záleží na povaze dítěte i na tom, jak je zvyklé být samo doma třeba i kratší chvíli. Rozhodně se to nedá říct obecně. Kamarádka nechává doma samotného syna cca od 8 let (ale má kousek babičku, která ho chodí několikrát denně kontrolovat), ale to je fakt výjimečně hodné a rozumné dítě. Pak má ještě jednoho, tomu je 12 a u něj je to prý o strach ještě teď.
Edit: tomu druhému je 12Příspěvek upraven 10.05.12 v 22:08
U nás to bylo taky tak. Když jsem byla nemocná, nechávala mě máma od druhé třídy sama doma. Ale bábovky jsem teda nepekla.
Je to hodně individuální, záleží na povaze dítěte. Zákon asi nic takovýho neupravuje. ![]()