Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zajímalo by mě, jak by jste se zachovali, když by vaše 8 leté dítě na škole v přírodě prošlo stezkou odvahy ( noční cesta lesem, zapálené svíčky, bafající učitelé, strašení, 4 členná skupinka, z toho 2 dívky, které byly pedagogy k 2 chlapcům připojeny proto, že brečely již na začátku před stezkou strachy ).při třídní schůzce s námi rodiči učitelka probírala zoo, výlety, peníze, stravu, nicméně stezku odvahy zorganizovali bez našeho vědomí a za zvládnutí stezky dostaly děti sladkost za odměnu.
co si o stezce odvahy při prvním výjezdu mimo rodinu myslíte, ten kdo je proti, podnikli by jste kroky, popřípadě jaké ?
jsem proti strašení, malého jsme nikdy netrašili, potřebuji si tedy utřídit myšlenky, jak se nyní zachovat, zda to probrat pouze s vedením školy, nebo vést další kroky.
díky ![]()
já osobně bych to neřešila… stezka odvahy k těmhle akcím patří… stejně jako na tábor a tak… šli 4,tak to zas tak hrozný bejt nemohlo…
Ahoj dado, já je jako dítě milovala. Nicméně z pohledu matky, ne všechny děti jsou nebojácné a pokud tvoje dítě plakalo a bálo se, neměli je učitelé nutit, myslím, že ted už je to pozdě řešit, ale určitě bych je upozornila na to, že si nepřeješ, aby tvoje dítě tomuto příště vystavovali.
Moc to řešíš, pokud se tam z toho syn nepo… tak bych to nechala být, každej jsme si tím prošel a neznám nikoho kdo by vzpomínal ve zlém. Když to budeš řešit uděláš tím mladýmu akorát ostudu. Stezky odvahy fungovali a fungují do dnes na všech táborech apod. akorát dnes už to s rodičema nikdo neřeší protože půlka z nich by z toho byla paf a zakázali by to, i když děcka se na to těší a mají z toho zážitek. Co já vím tak až na výjimky a vyloženě rozmazlený mamánky tu stezku všichni zvládají normálně.
Dado a kam dál bys to chtěla hnát? když se ptáš zda probrat POUZE s vedením školy, nebo podniknout další kroky? to chceš zainteresovat ministerstvo školství nebo podat trestní oznámení??? chápu, že pokud to syn nesl hodně špatně a má noční můry do dneška, tak máš právo se zlobit a snad si i ve škole postěžovat. Ale nepřeháníš to trochu???? Vždyť v 8 letech to už není žádné mimino, byli ve skupince 4 a stezky odvahy byly vždycky to, na co jsme se jako děti těšili. Vždyť to bylo právě to vzrůšo, dobrodružství a chvíle strachu a napětí, které jsme společně s kamarády překonali a pak měli společné zážitky. To už chceme v dnešní době dětem opravdu všechno vzít? Už tak jsou dnešní děti o dost ochuzené, možnost si samy hrát venku, poznávat a prozkoumávat…atd. atd. Sama bych malé dítě ven nepustila, ale pokud není nějak psychicky narušené a je to pod dozorem pedagogů, tak ať se chvíli bojí a zažije si ten pocit napětí a očekávání. Vždyť pedagogové určitě věděli, co dělají a nehnali to do žádných extrémů.....
No já bych Ti asi jen doporučila, že pokud je tvůj syn příliš úzkostlivý a bojácný, neměl by na takové akce (škola v přírodě, tábory..) jezdit. Stezka odvahy je většinou to, na co se děti těší celý rok až zase pojedou, je to ta věc, na kterou vzpomínají. Jestli mu je 8 let a šli ještě ve skupinkách po 4 nepřijde mi to nijak nepřiměřené, nejsou mu už přece 3.. stěžovat si ve škole můžeš, ale myslím, že Ti doporučí aby se příště takových akcí neúčastnil..
@rozumbrada píše:
http://www.infobaden.cz/…tabor-hruzy/
ty brďo tak jsem to četla a uvažovala, jestli jsem fakt divná a naprosto necitlivá a špatná matka, když mi popis toho ‚hrozného‘ tábora přišel naprosto normální
![]()
chvíli mi trvalo, než jsem pochopila, že jde o nadsázku a ironii
teda aspoň doufám!!!!!!!!!
Ja jako mala absolvovala nekolik stezek odvahy, jako bala jsem se, ne ze ne…ale pak jsem byla pysna, ze jsem to dokazala. Hodne zalezi na tech co tu stezku delaji, jak moc strasi, jestli deti muzou jit dve a jak moc to lamou pres koleno......deti se musi taky trochu zocelit, nemuzeme z nich delat sklenikove kvetinky.
insturkori tam casto nejsou jen kvuli straseni, ale kvuli tomu, aby hlidkovali po ceste.
@rozumbrada píše:
jj, to znam! Na takovej tabor jsem jedila a neznam nic lepsiho ![]()
@rozumbrada píše:
Musela jsem si to přečíst dvakrát.
abych to pochopila.
Chudacci deti 14dni bez internetu jak jim to mohli udelat. Ja byla na tabore v 8 letech. Meli jsme tam za 3 tydny 3 bojovky. Chodili jsme sami nebo na tu velkou jsme byli 2. Do ted na to moc rada vzpominam.
holky děkuju za vaše názory a pořád sem chodím koukat, takže budu ráda za každý další názor.
za sebe můžu ještě doplnit, že děti se v naší rodině vůbec nestraší a pokud bych věděla, že ke stezce odvahy dojde, určitě by se syn školy v přírodě nezúčastnil.
Taky mi prijdes prilis uzkostna. To ze ucitelky strasily mas od kluka? Aby to nebylo tak, ze tam staly a hlidaly, zese nic nestalo. Maly z toho je spatny, nebo proc to tak resis?
nevím,ale opravdu mi přijdeš hrozně úskostlivá.Jezdila jsem na tábory jak jen to finance mojí mamky dovolili a hádej na co nejradši vzpomínám??Na stezku odvahy
Neříkám,že jsem se nebála-ba naopak,bála sem se vždycky,ale ten pocit vítězství sami nad sebou,že jsem to zvládla je nepopsatelný-z pohledu dítěte
Já už se těším,až budou jezdit moji kluci na tábory a budu sem oc těšit,až mi budou vyprávět co všechno tam zažili ![]()
A ten článek mě opravdu pobavil
![]()
Taky mi to prijde moc uzkostlivy. Muj nazor - svoje deti na tabory ci skoly v prirode budu posilat zamerne. Aby se naucili byt bez rodicu, urcity samostatnosti a uzit si zabavu, ktera je spojena s bojovkama ci ruznyma bobrikama odvahy apod. Taky deti nebudu strasit, ale mam pocit ze nocni bojovky i uci deti urcity ostrazitosti a taky to aby se naucili davat pozor.