Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dádo, ale tvůj syn je sebevědomý doma na gauči u TV. Jinak ne, protože ty mu prostě nedáš šanci se dostat do neznámé situace, kterou musí řešit. Ty o něm pořád chceš jen rozhodovat a mít jej pořád pod kontrolou,ale uvědom si, kolik je mu roků, to prostě nejde, nebuď sobec, dej mu šanci žít plnohodnotný život a důvěřuj mu, že on je dost silný si občas o sobě rozhodnout sám. M
@Jura007
Přesně tak, výborný postřeh a co teprve pohádky ona i třeba Červená karkulka je horror 1. třídy, no a třeba bratři Grimmové, ani nemluvím....... a Babička taky není žádné idylické čtení..... tak to pak jedině domácí výuka ![]()
Myslím si, že právě nestrašené dítě zvládne takovou stezku odvahy mnohem lépe, než strašené děti
A upřímně, kdo cíleně doma dnes straší děti? Podle mě nikdo. Stezka odvahy nerovná se strašení dětí. Souvislost mezi „stezkou odvahy“ a „strašením či nestrašením doma“ nevidím.
děkuji moc za příspěvky.
jasně, pokud bych měla možnost si stezku odvahy vybrat a mrknout na to, jakým způsobem a konkrétně kým bude prováděna, proč ne. v této podobě, jak byla provedena, bych nikdy nesouhlasila. a to je jádro problému, který řeším.
jinak pohádky samozřejmě syn zná, ale moc ho nebaví. líbí se mu spíše veselé, je to strašný smíšek ![]()
@dada12 píše:
děkuji moc za příspěvky.jasně, pokud bych měla možnost si stezku odvahy vybrat a mrknout na to, jakým způsobem a konkrétně kým bude prováděna, proč ne. v této podobě, jak byla provedena, bych nikdy nesouhlasila. a to je jádro problému, který řeším.
jinak pohádky samozřejmě syn zná, ale moc ho nebaví. líbí se mu spíše veselé, je to strašný smíšek
podle mě je to nesmysl. Rodiče nemohou odsouhlasit všechno, co se na těchto akcích bude dít:
@sovicka1 : no tak tohle jsou u mě prostě podivné výmluvy
už jsem se zmínila, že jsme veškeré info o ostatních aktivitách měli. jen stezka odvahy chyběla.
jak říkám, podle mě mám právo na tuhle informaci, je pro mě naprosto zásadní, kdo a jak straší v noci v lese mé dítě. ![]()
tam nejde o to, že bych měla námitky, pokud by mi sdělili, že bude stezka odvahy vedená lidmi, kterým nemám možnost ani podat ruku. tam jde o to, že bych řekla ano, v pořádku, o školu v přírodě s tímto programem nemám zájem. a v pohodě, nic se neděje. jsem opravdu zvyklá o synovi rozhodovat v takto zásadních věcech. do matematiky učitelce mluvit nebudu, ale program v noci potřebuju znát. myslela jsem, že budou spát .-)
@dada12 píše:
@sovicka1 : no tak tohle jsou u mě prostě podivné výmluvyuž jsem se zmínila, že jsme veškeré info o ostatních aktivitách měli. jen stezka odvahy chyběla.
Nevěřím, že stezka odvahy bylo jediné, co na seznamu chybělo.
Škola v přírodě bývá na týden, to je nějakých sedm dní. Aktivita dopoledne, odoledne, večer. To jsi opravdu měla podrobný rozpis aktivity na každé toto období?
@dada12 píše:
Zajímalo by mě, jak by jste se zachovali, když by vaše 8 leté dítě na škole v přírodě prošlo stezkou odvahy ( noční cesta lesem, zapálené svíčky, bafající učitelé, strašení, 4 členná skupinka, z toho 2 dívky, které byly pedagogy k 2 chlapcům připojeny proto, že brečely již na začátku před stezkou strachy ).při třídní schůzce s námi rodiči učitelka probírala zoo, výlety, peníze, stravu, nicméně stezku odvahy zorganizovali bez našeho vědomí a za zvládnutí stezky dostaly děti sladkost za odměnu.
co si o stezce odvahy při prvním výjezdu mimo rodinu myslíte, ten kdo je proti, podnikli by jste kroky, popřípadě jaké ?
jsem proti strašení, malého jsme nikdy netrašili, potřebuji si tedy utřídit myšlenky, jak se nyní zachovat, zda to probrat pouze s vedením školy, nebo vést další kroky.
díky
Jasně, na děťátko hezky ťuťu ňuňu, pěkně v bílých rukavičkách, aby se mu náhodou nic nestalo a až vykročí sám do světa, tak se pose… Opravdu ze svého syna vychováváš takovýho bojácnýho mamánka, který nesmí nic, co maminka a tatínek vyloženě nedovolí??
Pravda malýho jste nikdy nestrašili, ale evidentně vám zřéjmě oboum straší ve věži, když chcete řešit a dokonce ještě někde výš, takové malichernosti…
![]()
@etatinek píše:
Jasně, na děťátko hezky ťuťu ňuňu, pěkně v bílých rukavičkách, aby se mu náhodou nic nestalo a až vykročí sám do světa, tak se pose… Opravdu ze svého syna vychováváš takovýho bojácnýho mamánka, který nesmí nic, co maminka a tatínek vyloženě nedovolí??![]()
Pravda malýho jste nikdy nestrašili, ale evidentně vám zřéjmě oboum straší ve věži, když chcete řešit a dokonce ještě někde výš, takové malichernosti…
![]()
Ne , Ty jsi mě nepochopil, o co mi jde. Není to tak, že syna rozmazluju. Naopak. Jde o to, kdo má právo rozhodovat o jeho aktivitách. Kdo má právo rozhodnout o tom, kdo ho bude v noci v lese strašit .-)
@dada12 píše:
Ne , Ty jsi mě nepochopil, o co mi jde. Není to tak, že syna rozmazluju. Naopak. Jde o to, kdo má právo rozhodovat o jeho aktivitách. Kdo má právo rozhodnout o tom, kdo ho bude v noci v lese strašit .-)
Právo na to má osoba, která má za něj v tu dobu zodpovědnost… ![]()
@etatinek píše:
Právo na to má osoba, která má za něj v tu dobu zodpovědnost…
Aha, takže pokud dítěti vybereš program, kterého se nebudeš účastnit, může se tam dle Tvého názoru setkat s kýmkoliv , kdo s ním bude dělat cokoliv a ten za Tvé dítě nese zodpovědnost ? Děkuji za odpověď.
@dada12 píše:
Aha, takže pokud dítěti vybereš program, kterého se nebudeš účastnit, může se tam dle Tvého názoru setkat s kýmkoliv , kdo s ním bude dělat cokoliv a ten za Tvé dítě nese zodpovědnost ? Děkuji za odpověď.
Ty jsi své dítě poslala na školu v přírodě, svěřila jsi ho dospělým osobám, pedagogům, kteří za něj přijali zodpovědnost a ano oni můžou v rámci mezí, zákonů, etiky a obecně přijatých norem s tvým dítětem podnikat různé činnosti, akce, výlety podle jejich nejlepšího vědomí a svědomí na JEJICH zodpovědnost… ![]()
PS: Zajímalo by mě proč zdravý, sebevědomý, osmiletý smíšek by měl být vylučován z kolektivu a akcí spojených s dětstvím, na které všichni většinou v dobrém vzpomínáme jen proto, že jeho rodiče jsou mišuge, hm?? ![]()
@etatinek píše:
Ty jsi své dítě poslala na školu v přírodě, svěřila jsi ho dospělým osobám, pedagogům, kteří za něj přijali zodpovědnost a ano oni můžou v rámci mezí, zákonů, etiky a obecně přijatých norem s tvým dítětem podnikat různé činnosti, akce, výlety podle jejich nejlepšího vědomí a svědomí na JEJICH zodpovědnost…PS: Zajímalo by mě proč zdravý, sebevědomý, osmiletý smíšek by měl být vylučován z kolektivu a akcí spojených s dětstvím, na které všichni většinou v dobrém vzpomínáme jen proto, že jeho rodiče jsou mišuge, hm??
Vždyť sis sám odpověděl v poslední větě..tedy v posledních pár slovech.. ![]()
@Kallkapa píše:
Vždyť sis sám odpověděl v poslední větě..tedy v posledních pár slovech..
Aha, tam nemělo být totiž napsáno PROČ, ale místo toho, ZDA JE NUTNÉ, ABY… Takže vlastně ten konec měl znít takhle: Zajímalo by mě zda je nutné, aby zdravý, sebevědomý, osmiletý smíšek měl být vylučován z kolektivu a akcí spojených s dětstvím, na které všichni většinou v dobrém vzpomínáme jen proto, že jeho rodiče jsou mišuge, hm??
@etatinek píše:¨
Aha, tam nemělo být totiž napsáno PROČ, ale místo toho, ZDA JE NUTNÉ, ABY… Takže vlastně ten konec měl znít takhle: Zajímalo by mě zda je nutné, aby zdravý, sebevědomý, osmiletý smíšek měl být vylučován z kolektivu a akcí spojených s dětstvím, na které všichni většinou v dobrém vzpomínáme jen proto, že jeho rodiče jsou mišuge, hm??
Mě zajímají postoje jiných rodičů k plánování aktivit svým dětem.
Je pro mne velmi důležité, s kým se můj malý syn stýká, nepřeji si, aby byl o samotě s nějakým dospělým, kterého nemám velmi dobře proklepnutého.
Není dobré si myslet o někom něco, co o něm nevíš.
Znovu opakuji, že můj syn má plno aktivit, které jsou mu prospěšné, neroste z něho žádná bačkora.
Jen odmítám, abych neměla možnost vědět o takové věci, jako je noční strašení neznámými lidmi v lese. Pokud bych tuto možnost měla, syn by se jí neúčastnil. A neznamená to, že jiných aktivit a přátel nemá dost a dost. Z žádného kolektivu ho nevylučuji.
Já jsem spokojená, že jsi mi napsal Tvůj postoj a děkuji Ti za něj. Nikdy bych si nedovolila Tě za něj nějak hodnotit. Jen Ti mohu napsat, že Tvůj postoj mi správný nepřipadá. Ale jsou to Tvoje děti, takže v pořádku. Mě hodně zajímá, jak jsou na tom v Čechách ostatní rodiče s bezpečností dětí na táborech, kroužcích, co si prověřují a co nechávají plně na vedení tábora.
Takže díky a prosím bez zbytečného napadání, nebo překrucování ![]()