Sebepoškozování u puberťáka

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
3368
13.4.12 14:55

Sebepoškozování u puberťáka

Zdravím vás, a obracím se k vám pro radu.

Moje neteř (13 let) je poslední dobou taková zvláštní. Ale je mi jasné, že je v pubertě a tak se nemůže „chovat normálně“ :D Ale k věci:

Ve středu jsem se s ní viděla, dvakrát jsem jí omylem zavadila o ruku, poprvé jen „tak“ sykla bolestí, myslela jsem si, že jsem ji uhodila nebo tak něco, protože jsme se trošku „kočkovaly“. Jenže podruhé, co jsem ji o tu ruku zavadila jsem moc dobře věděla, že jsem se ji jen dotkla.

A tak při vhodné chvíli, kdy kolem nás nebyl nikdo jsem ji vyhrnula rukáv a viděla jsem, jak tam má několik jizev, některé staré, některé čerstvé. Řekla mi, že spadla. Což na mě neplatí, protože moc dobře vím o co jde.

Nevím, jak bych jí měla pomoci. Jejím rodičům to zatím říkat nechci, do doby, než zjistím, proč to dělá.

Ale chci se zeptat jak s ní o tom promluvit. Několikrát jsem se o to pokoušela, ale buďto někdo přišel nebo se prostě řekla, že je to na dlouho a poprosila mě, abych to nikomu neříkala.

Tak nevím, co s tím. V sobotu k nim jedeme znovu, tak se půjdeme projít, ale jak s tím tématem začít, co mám a nemám říct?? A tak dál. Nerada bych něco pokazila. Mimoto, je to hrozně inteligentní holka, má samé jedničky, ráda sportuje spolu máme velmi dobrý vztah a má ho i s rodiči a sestrou.

Díky, za každý nápad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
13.4.12 15:08

Rovnou s ní najet na téma, jestli ví proč to dělá, vysvětlit že to musí říct rodičům - nejlépe ona sama, pokud ne tak Vy. Netajnůstkařit s ní. Potom psychiatr. Holčina má pravděpodobně problém, se kterým si neví rady a takto to ventiluje, aby ulevila duši, trýzní tělo…

• Citovat
  • Upravit
2693
13.4.12 15:14

TOhle je dobré řešit - když se dítě sebepoškozuje, musí tam být nějaký problém, který tímhle způsobem řeší. Určitě si s ní promluvit, hodně otevřeně a snažit se zjistit, co je ten problém a jestli bys jí nemohla nějak pomoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15659
13.4.12 15:21

Netrestá se za to, že není perfektní a někdy selže ( sorry, ale to mě napadlo jako první, když jsem četla Tvůj popis… )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4397
13.4.12 15:22
@Anonymní píše:
Rovnou s ní najet na téma, jestli ví proč to dělá, vysvětlit že to musí říct rodičům - nejlépe ona sama, pokud ne tak Vy. Netajnůstkařit s ní. Potom psychiatr. Holčina má pravděpodobně problém, se kterým si neví rady a takto to ventiluje, aby ulevila duši, trýzní tělo…

tak tak, zřejmě ji něco trápí a není schopná se s tím srovnat - problémy ve škole, s láskou, s rodiči, sama se sebou, s tím jak vypadá.....
je možné, že se cítí prázdná, osamělá, nepochopená.. tak aby něco cítila, způsobí si fyzickou bolest. Lehce se z toho pak stane ,,řešení,, kdykoli ji něco vyvede z míry, rozladí, sáhne po něčem ostrém.
psala jsem na toto téma práci do školy..
je taky otázka, jestli se Vám svěří… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1400
13.4.12 15:43

Hlavne to nerikat rodicum za jejimi zady, aby z toho nebyla „zrada“, byt dobre myslena. Snazila bych se to tema otevrit tak, aby pochopila, ze to neni nutne, se takhle trapit, ze ji pomuze psychiatr/psychoterapeut, nabidla bych pomoc treba s komunikaci smerem k rodicum, byt pises, ze maji dobry vztah, tohle nebude snadne jim rici a treba to bude cesta, jak pristoupi na lecbu problemu… Mozna nebude chtit sdilet pricinu sebeposkozovani, mozna ani nevi, proc to dela, treba to je jen proste reseni pretlaku… Cim driv se dostane k odborne pomoci, tim lip.. Pozdeji by ji ty jizvy mrzely, i kdyz si to ted treba nepripousti. Jsi moc hodna, je dobre, ze te ma :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3368
13.4.12 15:53

Děkuji za rady. Rozhodně si z toho něco vezmu a použiji to. Nechci, aby se trápila a už vůbec nechci, aby se trápila takovýmto způsobem. Už se mi svěřila mnohokrát, a občas šlo i o intimnější problémy,… Tak doufám, že to tak bude i nyní, i když mám své 4 děti, ona je pro mě také velmi důležitá a moc dobře to ví. Snad se to vyřeší, do hlavy jí nevidím a bojím se, že kdybych to ignorovala, mohlo by to skončit sebevraždou nebo pokusem o ni :,( :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.4.12 16:09

Já teď začnu úplně jinak a úplně pitomně a radši anonymně… Taky jsem to dělala :oops: bylo mi asi 14-15 :roll: jenže my s jsme to dělaly s kamarádkou vysloveně s frajeřiny, z naprosto pitomého důvodu (jizvy) každej vždycky koukal a jéé ty máš jizvu páni a co se ti stalo? bylo to prostě pro zájem okolí né proto si ubližovat nebo, že by jsme se chtěli zabít či si nějak ulevovat :roll:

Samozřejmě holčina může mít jakýkoliv problém jen to beru ze svého úhlu pohledu :roll:

• Citovat
  • Upravit
3368
13.4.12 16:22
@Anonymní píše:
Já teď začnu úplně jinak a úplně pitomně a radši anonymně… Taky jsem to dělala :oops: bylo mi asi 14-15 :roll: jenže my s jsme to dělaly s kamarádkou vysloveně s frajeřiny, z naprosto pitomého důvodu (jizvy) každej vždycky koukal a jéé ty máš jizvu páni a co se ti stalo? bylo to prostě pro zájem okolí né proto si ubližovat nebo, že by jsme se chtěli zabít či si nějak ulevovat :roll:Samozřejmě holčina může mít jakýkoliv problém jen to beru ze svého úhlu pohledu :roll:

Mockrát děkuji, že si to napsala. Tohle mě ani nenapadlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
13.4.12 16:35

Na rovinu bych se jí na procházce zeptala, pokud je to na dlouho, tak je vidět, že to chce nějakým způsobem sdílet (jinak by ti řekla, že je to třeba shoda okolností, že je nešikovná, že ti po tom nic není atd.). Myslím, že když se s ní půjdeš sama projít, tak už i ona bude vědět o co ti jde a pokud na tu procházku vůbec půjde, tak už tím je jasné, že se svěřit chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.4.12 16:38

Já raději taky anonymně, taky jsem to dělala. Ale proto že jsem měla kluka se kterým jsem se dost hádala, bylo mi něco kolem 15ti a tak jsem chtěla aby mě litoval aby když to uvidí si uvědomil že mi ubližuje. Nikdy jsem si nechtěla opravdu ubížit, prostě jsem chtěla na sebe upozornit. O tom že to byla naprosta kravina psat už nebudu…Držím palce at to dobře dopadne a jedná se „jen“ o takhle podobnou pubertální hloupost.

• Citovat
  • Upravit
3067
13.4.12 16:45

Ahoj, mě se takhle řezala dcera. Ve stejném věku. Dva roky to trvalo, než jsem to objevila. Náhodou, taky, vyhrnul se jí rukáv u mikiny. Pak jsem jí také našla řezy hezky pod sebou na obou nohou, na holeních kostech. Takže ruce a nohy.
Nezapírala.
Důvody můžou být různé. U nás to bylo špatnou rozvodovou situací.
Každopádně doktorka mi doporučila psychiatra, také to tu někdo psal. Nebo aspoň pohrozit. Evidentně má neteř problém, otázka je, jestli přizná, jaký. Určitě komunikace, říct jí, že to rodičům říct musíš, že je potřeba to řešit.

Hrozné je, že jsem na internetu našla spoustu blogů teeanegerů, kteří se řežou, a ještě se v tom vzájmně podporují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3368
13.4.12 17:54
@annaaaaa píše:
Ahoj, mě se takhle řezala dcera. Ve stejném věku. Dva roky to trvalo, než jsem to objevila. Náhodou, taky, vyhrnul se jí rukáv u mikiny. Pak jsem jí také našla řezy hezky pod sebou na obou nohou, na holeních kostech. Takže ruce a nohy.
Nezapírala.
Důvody můžou být různé. U nás to bylo špatnou rozvodovou situací.
Každopádně doktorka mi doporučila psychiatra, také to tu někdo psal. Nebo aspoň pohrozit. Evidentně má neteř problém, otázka je, jestli přizná, jaký. Určitě komunikace, říct jí, že to rodičům říct musíš, že je potřeba to řešit.Hrozné je, že jsem na internetu našla spoustu blogů teeanegerů, kteří se řežou, a ještě se v tom vzájmně podporují.

Mohu se zeptat jak jste to spolu řešily?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
13.4.12 18:35
@Anonymní píše:
Já teď začnu úplně jinak a úplně pitomně a radši anonymně… Taky jsem to dělala :oops: bylo mi asi 14-15 :roll: jenže my s jsme to dělaly s kamarádkou vysloveně s frajeřiny, z naprosto pitomého důvodu (jizvy) každej vždycky koukal a jéé ty máš jizvu páni a co se ti stalo? bylo to prostě pro zájem okolí né proto si ubližovat nebo, že by jsme se chtěli zabít či si nějak ulevovat :roll:Samozřejmě holčina může mít jakýkoliv problém jen to beru ze svého úhlu pohledu :roll:

Také si pamatuju na spolužačky, které to dělaly z důvodu aby byly IN, zajímavé a tajmené..Nic zvláštního se jim nedělo a přešlo je to..Prostě zkoušely.. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
864
13.4.12 18:50

Sice si pamatuju, jak jsme si v prváku z frajeřiny s kámoškou dlátem vyřezávaly do ruky srdíčka… ale pochybuju, že to je tvůj případ… Tohle mi spíš přijde vážnějšího rázu…
Neznám ji, ani nikoho z vás, ale nechce na sebe upozornit třeba prot, že se jí zdá, že něco (cokoli) není podle jejího v pořádku?
Znám dívčinu (vlastně ono už je jí 30 - to to letí…), která se podobně pořezávala jen proto, že se cítila nejistě a osamoceně. To z ní ale „vypáčil“ až doktor v nemocnici, kam ji odvezli po té, co snědla nějaký jed na myši (nebo co to tenkrát bylo). Pak chodila na nějaké sezení a nakonec se z toho docela dostala, hlavně pookřála, když zapadla konečně do party jiných holek. Pak se jí to vrátilo z ničeho nic před pětadvacátýma narozkama… Opět řezy žiletkou - nakonec ji odtáhli náhodní kolemjdoucí z kolejí, kam si opilá lehla :zed:
A zase kolotoč léčení - tentokrát to byl stres z toho, že spolužačky kolem už mají děti a jí doma nadhazovali, že by mohla taky, jenže ona nechtěla a nikdo její názor nebral vážně… No, nakonec je na invalidce, bere hafo prášků a je ráda, že jí nechali aspoň řidičák…
A začalo to také nenápadně… jenže nejhorší bylo, že navenek pokaždé veselá komunikativní žába, žádná putička :nevim:
lepší je se dozvědět, že blbne, protože ostaní blbnou taky (EMO styl apod.), než to nechat zajít daleko…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí