Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky,
mám 6-ti letého syna, v září jde do školy, hodně ho baví počítání, již od mala…snaží se sám, vždy se jen zeptá co a jak a potom si to dělá po svém, nic ho neučíme. Momentálně sčítá, odčítá, násobí…klidně přes desítky, stovky…má dle mne logické i abstraktní myšlení a já teď nevím jestli se mi v první třídě v matice neunudí
(např nedávno se ptal jak je dlouhý kilometr - říkám 1000metrů, večer při uspávání- mami jak daleko bydlí teta Alice ?- já- asi 400km- on- no to je 400 000 metrů-že?! ) Nemám iluze, že by byl nějak mimořádně nadaný, prostě ho to baví, ale zase myslím, že v hodině bude dělat bugr, jako počítání do 10 - to dělál někdy před čtyřmi lety
Jak by jste to řešily? Nechat na škole nebo zajít třeba do PPP se poradit? ![]()
Díky
Záleželo by na škole, pokud už je zapsaný, tak už se i ví, která učitelka ho bude mít, tak zajít přímo za ní a vylíčit, případně předvést. A zeptat se jí, jak bude řešit, až se tam bude otravovat, třeba vykřikovat správné výsledky za ostatní děti, zda mu dá náhradní program či co bude.
A podle toho bych se rozhodla, co dál, může být učitelka zapálená pro věc, která to s ním bude umět, dá mu nějaké příklady navíc, případně bude schopná mu udělit nějaké úkoly jako pomáhat ve třídě a tak. No a pokud by na tebe bafla nějaká zapšklá baba nebo někdo, kdo rovnou řekne, že má ve třídě tolik a tolik dětí a nemůže se věnovat individuálně, tak bych šla do PPP, aby poradili, třeba je v okolí nějaká škola, která má třídu s rozšířenou výukou matematiky pro nadané děti.
Můj kluk šel do první už v pěti letech. Matika ho sice nebaví ale tak celkově byl napřed a hlavně ve školce mi furt řikali at jde do školy u zápisu ho vzali a dostal vyjimku.. Ted je na gymplu od 5 třídy a vůbec se neučí. A to je tam už 6 rok. Jde mu to samo. To se tak někdo má
přeju ti hodně štěstí a at to malímu jde takhle dál ![]()
ahoj tak to je jak náš Jiřík, no jak jsme to řešili šli sme do PPP (ještě že sme to udělali, jelikož při zápisu sme narazili na zapšklou babu, která nám cpala odklad .no byl chytřejší než ona a to málokdo unese
), kde nám potvrdili to co sme dávno věděli tj.že je nadprůměrně inteligentní má neskutečný logický myšlení ..vpodstatě nám řekli, že je na úrovni 12 letého dítěte (bylo mu 6
) k tomu ale našli ještě lehké ADHD a hyperaktivitu ......no přemejšleli sme o škole pro nadané děti, ale těch ve státě moc není (za to zvláštních škol pro blbce je mraky
) a nejbližší k nám je cca 85 km což je nereálné tam denně dítě vozit .......mno takže nakonec nastoupil do klasické místní školy s tím, že sem šla rovnou za ředitelkou, ve škole ví o jeho nadání a má stanovenej individuelní učební plán ..takže vpodstatě jede s dětma, ale učitelka mu dává i úkoly navíc, posílaj ho na matemat.olympiády a může si luštit v hodině i sudoka, což je jeho největší vášeň
mom.je v druhé třídě a zatim ho to furt baví, já sem se ted´na příjmačky co budu v červnu dělat na Vš učila matice a on je po mě chtěl vysvětlit atd..¨taky ho zajímá kvantová fyzika, což ted´ zrovna čte
no uvidíme jak dlouho mu to vydrží a jak ho dokážeme nasměrovat .......on má totiž tak trochu problém v praktickém životě .........takže uvidíme, zatím až na jeho občasné výbuchy vzteku to zvládáme a ve škole se nenudí, čehož sem se nejvíc bála
doufám, že mu to vydrží co nejdéle a půjde si za tím třeba i později ![]()
@brumdinka píše:
ahoj tak to je jak náš Jiřík, no jak jsme to řešili šli sme do PPP (ještě že sme to udělali, jelikož při zápisu sme narazili na zapšklou babu, která nám cpala odklad .no byl chytřejší než ona a to málokdo unese), kde nám potvrdili to co sme dávno věděli tj.že je nadprůměrně inteligentní má neskutečný logický myšlení ..vpodstatě nám řekli, že je na úrovni 12 letého dítěte (bylo mu 6
) k tomu ale našli ještě lehké ADHD a hyperaktivitu ......no přemejšleli sme o škole pro nadané děti, ale těch ve státě moc není (za to zvláštních škol pro blbce je mraky
) a nejbližší k nám je cca 85 km což je nereálné tam denně dítě vozit .......mno takže nakonec nastoupil do klasické místní školy s tím, že sem šla rovnou za ředitelkou, ve škole ví o jeho nadání a má stanovenej individuelní učební plán ..takže vpodstatě jede s dětma, ale učitelka mu dává i úkoly navíc, posílaj ho na matemat.olympiády a může si luštit v hodině i sudoka, což je jeho největší vášeň
mom.je v druhé třídě a zatim ho to furt baví, já sem se ted´na příjmačky co budu v červnu dělat na Vš učila matice a on je po mě chtěl vysvětlit atd..¨taky ho zajímá kvantová fyzika, což ted´ zrovna čte
no uvidíme jak dlouho mu to vydrží a jak ho dokážeme nasměrovat .......on má totiž tak trochu problém v praktickém životě .........takže uvidíme, zatím až na jeho občasné výbuchy vzteku to zvládáme a ve škole se nenudí, čehož sem se nejvíc bála
doufám, že mu to vydrží co nejdéle a půjde si za tím třeba i později
Ahoj. Naše starší je na tom stejně. Nejdřív jsem přemýšlela o nějaké spešl škole, ale nakonec jsem vybrala jednu obyčejnou základku z blízkého okolí. Byla jsem na DOD a ptalase, co dělají s takovými dětmi. V jedné škole se mi dostalo odpovědi, že nic, že to záleží na dítěti, jakse chce učit
(já si to přeložila jako že ho nechají být, hlavně ať neotravuje), ve druhé mi řekli, že s tím zkušenost mají, že třeba na čtení chodí do vyšší třídy nebo dostane individuální studijní plán. Takže pro mě byla volba školy jasná. Uvidíme, jak to nakonec bude. Pro mě je důležité, aby jí škola nebyla znechucena, aby ji stále učení se bavilo. Krom toho, že sčítá, odčítá, násobí a dělí (i přes desítky), tak se sama naučila číst i psát. Přesto si nemyslím, že by byla extra nadaná, jen je prostě zvídavá a samozřejmě jí nebráníme v tom nasávat to, o co má zájem. V té jedné škole mi řekli, že se jim i stává, že takové děti za několik měsíců se srovnají s těmi ostatními a leckdy dokonce je i ty původně negramotné děti předběhnou.
Do výběrové školy jsem ji nechtěla dát z několika důvodů. Jednak si myslím, že v takovém věku je ještě brzy na nějaké závěry ohledně talentu a nadání. Za druhé chci, aby chodila do školy v blízkosti bydliště a měla tak možnost společné cesty ze školy a do školy se svými spolužáky. A v neposlední řadě si myslím, že je pro začátek školní docházky lepší, když bude patřit mezi ty nejlepší na základní škole než mezi ty slabší ve výběrové škole. Pokud to bude k tomu, může jít na víceleté gymnázium po 5.třídě.
@hkac píše:
V té jedné škole mi řekli, že se jim i stává, že takové děti za několik měsíců se srovnají s těmi ostatními a leckdy dokonce je i ty původně negramotné děti předběhnou.
Jestli to nebude tím, že v té škole negramotným dětem poskytnou možnost rozvoje, kdežto ty, co dávno umí číst a počítat, se ve škole několik měsíců nudí, nic nového se nedozvídají, škola je tedy nebaví a pak zaspí okamžik, kdy už by měly začít dávat pozor. ![]()
@alifie píše:
Jestli to nebude tím, že v té škole negramotným dětem poskytnou možnost rozvoje, kdežto ty, co dávno umí číst a počítat, se ve škole několik měsíců nudí, nic nového se nedozvídají, škola je tedy nebaví a pak zaspí okamžik, kdy už by měly začít dávat pozor.
Nene, to bylo v té škole, kde se těm nadaným věnují. Akorát prý se třeba po půlroce srovnají s ostatními a nějaký individuál už není třeba. Já myslím, že je to právě tím, že ty děti nejsou ani tak nadané, jako spíš že jen projevily chuť se to naučit dřív než ve škole. A samo, že to tak není u každého dítěte, co přijde do školy už s tím, že umí něco víc.
@alifie píše:
Jestli to nebude tím, že v té škole negramotným dětem poskytnou možnost rozvoje, kdežto ty, co dávno umí číst a počítat, se ve škole několik měsíců nudí, nic nového se nedozvídají, škola je tedy nebaví a pak zaspí okamžik, kdy už by měly začít dávat pozor.
ali - taky bych řekla, navíc všeobecně ve společnosti se moc nenosí, aby někdo vyčuhoval svym talentem…je to většinou boj …ono stádo má držet hubu a krok, že ![]()
Ahoj holky,
díky za zkušenosti…počkám na schůzku s rodiči a domluvím se s učitelkou.Školu máme myslím dobrou (jazykovka a je psáno že pro nadané děti- jsou tam 3.třídy, smano i normální
, matematická tu není:nevim:)Ale já si opravdu myslím, že ho to spíše baví, než by měl nějaké výrazné nadaní- něco málo tam je
. Začíná i sám číst a psát, ale popravdě s grafomotorikou a koordinací to bude větší problém
, no málokdo má dáno ve všem- že
. Myslím, že pokud jsou děti takhle popředu (z vlastí vůle) je škoda to nerozvíjet.
Marie
@hkac píše:
Nene, to bylo v té škole, kde se těm nadaným věnují. Akorát prý se třeba po půlroce srovnají s ostatními a nějaký individuál už není třeba. Já myslím, že je to právě tím, že ty děti nejsou ani tak nadané, jako spíš že jen projevily chuť se to naučit dřív než ve škole. A samo, že to tak není u každého dítěte, co přijde do školy už s tím, že umí něco víc.
Jenže co kolem slyším, tak ve třídách kde jsou JEN nadané děti, tak jim ten náskok vydrží - mají mnohem lepší výsledky při přijímačkách na gymnázia.
@alifie píše:
Jenže co kolem slyším, tak ve třídách kde jsou JEN nadané děti, tak jim ten náskok vydrží - mají mnohem lepší výsledky při přijímačkách na gymnázia.
@hkac píše:
No, ono pokud to dítě nemá asistenta, tak je mu ten individuál asi na nic- i chytrému je to třeba vysvětlit
A už vidím učitelku, jak 25 dětí kouká z okna
a ona vysvětluje něco jednomu nadanénu dítku
Holky to je nereálné- neproveditelné. BTW: pochybuji, že by nadané dítě asistenta dostalo (a nárok na to má) kdo by to platil, když asistenty potřebují romové - zajímavé, že tam se peníze vždy najdou
asistenta pedagoga studuji a vím jak to chodí
![]()
@MarieP píše:
No, ono pokud to dítě nemá asistenta, tak je mu ten individuál asi na nic- i chytrému je to třeba vysvětlitA už vidím učitelku, jak 25 dětí kouká z okna
a ona vysvětluje něco jednomu nadanénu dítku
Holky to je nereálné- neproveditelné. BTW: pochybuji, že by nadané dítě asistenta dostalo (a nárok na to má) kdo by to platil, když asistenty potřebují romové - zajímavé, že tam se peníze vždy najdou
![]()
asistenta pedagoga studuji a vím jak to chodí
![]()
![]()
No já jsem učitelka a nadané dítě s asistentem jsem teda neviděla. Přesto některé takové děti nechtěly ani na gymnázium a radši zůstali na základce. Individuál když je dobře nastavenej, tak jde i bez asistenta, ale to nemluvím o skutečně geniálním dítěti
. Ono taky záleží na spolupráci rodičů, stejně jako u dětí s dys
.
hkac - já taky učila, ale na gymnasiu a nadané dítě s asistentem sem taky neviděla
…souhlasim, že je to dost o spolupráci rodina, škola, dítě.....my sme naštěstí natrefili na dobrou paní učitelku, takže zatím se nevyskltl v tomto směru problém až tedy na menší šikanu, kterou sme řešili loni v 1.třídě ale to je jiné téma ......
@brumdinka Já učila na ZŠ i SŠ a musím říct, že záleží i na vedení školy. Někde jsou učitelé motivováni, aby se takovým dětem věnovali, někde ne (a to pak záleží na konkrétním člověku, jestli si tu práci navíc dá nebo ne - pokud má rodinu, tak na to většinou čas nemá). Takže proto jsem se na tom DOD ptala, jak to tam mají, jestli jsou takoví žáci pro ně přítěží nebo ne (takhle přímo jsem se samozřejmě neptala, ale poznat se to dalo). Bohužel v té naší škole bude konkrétní učitelka známá nejspíš až v září, takže nám nezbývá než doufat, že budem mít štěstí.