Nástup do ZŠ a šikana

5
27.3.12 11:26

Nástup do ZŠ a šíkana

Ahoj všem, chtěla bych se s vámi poradit ohledně následujícího problému. Náš syn chodí do školky, je zde spokojený, avšak stěžuje si na jiného chlapečka, že se ho bojí, že ho mlátí, podráží mu nohy, váli ho v bahně, háže mu sníh za krk atd. Toto dělá ovšm i ostatním dětem, takže se ho bojí skoro všichni. Kluk mám už odklad do ZŠ, takže je o hlavu větší než ostatní děti ve školce. Můj problém je následující: letos v září bychom měli nastoupit také do ZŠ a to do třídy s tímto „rabijátem“. Náš syn je červencový, takže jsme šli do PPP, kde jsme žádali o odklad. Syn je chytrý, šikovný, má sice ještě nějaké mouchy (tkaničky, utírání zadku apod:-)), ale v PPP mi řekli, že je na školu zralý, i když mu bude teprve o prázdninách 6. Na můj argument, že pro něj je škola španělská vesnice (vůbec nevi, co to je a chce jít zásadně se svým kamarádem ze školky, který bohužel půjde až příští rok) a máme problém s „rabijátem“ paní z PPP řekla, že to není důvod k odkladu a do školy ho posílá. Já jako rodič kvůli tomu nespím a hrozně mě to trápí. Přeci jenom je to 9 let…Vzhledem k tomu, že důvod k odkladu je pouze doporučení od PPP a doktora nevím, co mám dělat. Poradíte? Díky moc…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9166
27.3.12 11:34

A nemůžeš promluvit s ředitelkou školy, aby ho dala do jiné třídy? Popiš jí důvod a uvidíš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
27.3.12 11:39

A ve škole se otvírá jen jedna třída nebo víc? Jestli víc, tak bych požádala školu, aby dala dítě do jiné třídy, já když nastupovala do ZŠ, tak tam byly dvě holčičky, do tříd jsme byli rozdělení dle abecedy a ony byly každá v jiné, ale byly to velké kamarádky, tak jim učitelky vyhověli a ta jedna mohla přejít do třídy ke kámošce ;)
Pokud se otvírá jen jedna, počkala bych si ve školce na rodiče toho chlapečka a zkusila s nimi hodit řeč na téma nevychovaných agresivních spratků. Případně bych dítě přihlásila i do vzdálenější školy, pokud by to bylo byť jen trochu organizačně možné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
27.3.12 11:40

Myslím, že ředitelka ve škole by mohla vyhovět zařazením do jiné třídy než s tím holomkem..
Jinak moje dcera je také červencová a problém neměla..Utírání zadečku by mu nemuselo komplikovat školu jako takovou.
Docela mě udivilo, že „neví nic o škole“ - čí je to chyba..Vy jste ho systematicky na školu nepřipravovali? Proč neví co se tam děje a jak se tam děti zapisují - že nemůže jít s kamarádem a podobně. Tohle všechno už přece dávno mohl vědět..Jedna věc je, že to zkouší stále omýlat ( že chce s kamarádem) - prostě to zkouší, myslí si ,že to ukecá a jiná věc je, že ale moc dobře ví, že to nejde..
Vy ho znáte nejlépe - jste si jistí, že jste jako rodiče udělali max. proto, aby se do školy těšil? Nebo na něj jen přenášíte nervozitu z velkého kluka co ubližuje a z toho ,že syn je červencový a může mít problémy?? :nevim:
Přijde mi , že nejvíce nástup do školek a škol prožívají rodiče - více než děti samotné, které se s tím nakonec poperou naprosto v pohodě.
Držím vám palce. Já bych nástup do školy neodkládala a syna max. podpořila. Šikanu ve třídě řeší učitelka - jistě si bude vědět rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5130
27.3.12 11:44

zajdi do jiné PPP :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
27.3.12 11:44

To je nějaká novinka, že odklad může být jen na doporučení PPP? Známí chtěli odklad a mají ho, protože to bylo na jejich rozhodnutí (kluk je listopadový, v době prvního zápisu četl, psal, uměl vše, ale maminka byla prostě „pohodlná“, prý je klučík drobnější (nebyl)… Půjde do škol skoro v 8 letech).
A nechci děsit, ale může se stát, že i v jiné škole, v jiné třídě bude nějaký podobný kluk… :nevim: Někdy je lepší neřešit a neumetat dítěti cestičku a nechat to osudu. Ve výsledku může dopadnout mnohem hůř v jiné třídě. Tento kluk se třeba ve škole zklidní, ale ve druhé třídě se sejde víc raubířů… Co uděláš pak? :nevim: Řekla bych, že na prvním stupni to ve většině případů ještě zvládne učitelka nějak vyřešit…

Příspěvek upraven 27.03.12 v 11:48

• Citovat
  • Upravit
5130
27.3.12 11:48

já učím a opravdu jak říká Billi v každé třídě je něco..já mám třeba agresivního kluka a 10 dětí s poruchou učení a nejde s tím nic dělat…pokud je problémový jen 1, tak je to fakt ještě dobrý :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ArankaC.
27.3.12 11:56
@Luckabox píše:
Ahoj všem, chtěla bych se s vámi poradit ohledně následujícího problému. Náš syn chodí do školky, je zde spokojený, avšak stěžuje si na jiného chlapečka, že se ho bojí, že ho mlátí, podráží mu nohy, váli ho v bahně, háže mu sníh za krk atd. Toto dělá ovšm i ostatním dětem, takže se ho bojí skoro všichni. Kluk mám už odklad do ZŠ, takže je o hlavu větší než ostatní děti ve školce. Můj problém je následující: letos v září bychom měli nastoupit také do ZŠ a to do třídy s tímto „rabijátem“. Náš syn je červencový, takže jsme šli do PPP, kde jsme žádali o odklad. Syn je chytrý, šikovný, má sice ještě nějaké mouchy (tkaničky, utírání zadku apod:-)), ale v PPP mi řekli, že je na školu zralý, i když mu bude teprve o prázdninách 6. Na můj argument, že pro něj je škola španělská vesnice (vůbec nevi, co to je a chce jít zásadně se svým kamarádem ze školky, který bohužel půjde až příští rok) a máme problém s „rabijátem“ paní z PPP řekla, že to není důvod k odkladu a do školy ho posílá. Já jako rodič kvůli tomu nespím a hrozně mě to trápí. Přeci jenom je to 9 let…Vzhledem k tomu, že důvod k odkladu je pouze doporučení od PPP a doktora nevím, co mám dělat. Poradíte? Díky moc…

Milá zlatá, toto opravdu není důvod, abys dítě dávala do školy o rok později. Co se týče toho kluka, zašla bych za vedením školky a řešila to s nima, dokud je ten hajzlík ještě malý a rodiče ho můžou jakž takž srovnat, a řekla bych to i těm ostatním rodičům. Ostatní důvody, proč chceš odklad, mi přijdou jako banální a zbytečné. Vůbec se jimi netrap. Ber to tak, že teoreticky se ještě může s tím hajzlíkem něco změnit a když ne, stejně tomu nezabráníš nějakým odkladem nebo že ho dáš do jiné třídy. Kdyby chtěl, tak ho bude šikanovat stejně, třeba po škole nebo až bude větší. To sice není moc optimistické, ale je to pravda. Odklad není řešení. Určitě ne v tomto případě, zvlášť, když ti v PPP řekli, že je zdravý a připravený.

• Citovat
  • Upravit
ArankaC.
27.3.12 11:58
@valina1 píše:
zajdi do jiné PPP :)

Tam jí s největší pravděpodobností řeknou totéž…

• Citovat
  • Upravit
5
27.3.12 12:00

Jde o to, že je to jednotřídka, takže zařazení do jiné třídy nelze. S ředitelkou jsem o tom mluvila už u zápisu, řekla: My si vašeho syna dáme do první lavice a budeme ho hlídat. A jakmile se ti něco stane, hned mi to přijdeš říct. Tzn že dostane na „hubu“ hned první týden školy a bude bonzák.
My ho na školu připravujeme, byl se tam se školkou i podívat, on se těší na psaní, ale zároveň má panický strach, že něco nezvládne (to má odmalička). On ví, co se ve škole dělá, to ne, že bychom mu to zatajovali nebo ho dokonce očkovali proti tomu, jen jení akční jako bývají jiné děti „já už mám tašku“, „já už se těším na paní učitelku“. Je to chlap a je mu to jedno. S kamarádem je hodně spjatý, jstou to naši rodinní přátelé (mám i mladšího syna, oni také, takže to je taková nerozlučná 4ka). A teď mu hrozí, že oni 3 budou chodit do školky, a on jako jediný ne.
Rozhodnutí konečné jsem si taky myslela, že záleží po nějaké úvaze PPP-ředitelka školy na rodiči, ale chyba lávky. Konečné slovo jsou 2 papíry a ředitel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ArankaC.
27.3.12 12:27
@Luckabox píše:
Jde o to, že je to jednotřídka, takže zařazení do jiné třídy nelze. S ředitelkou jsem o tom mluvila už u zápisu, řekla: My si vašeho syna dáme do první lavice a budeme ho hlídat. A jakmile se ti něco stane, hned mi to přijdeš říct. Tzn že dostane na „hubu“ hned první týden školy a bude bonzák.
My ho na školu připravujeme, byl se tam se školkou i podívat, on se těší na psaní, ale zároveň má panický strach, že něco nezvládne (to má odmalička). On ví, co se ve škole dělá, to ne, že bychom mu to zatajovali nebo ho dokonce očkovali proti tomu, jen jení akční jako bývají jiné děti „já už mám tašku“, „já už se těším na paní učitelku“. Je to chlap a je mu to jedno. S kamarádem je hodně spjatý, jstou to naši rodinní přátelé (mám i mladšího syna, oni také, takže to je taková nerozlučná 4ka). A teď mu hrozí, že oni 3 budou chodit do školky, a on jako jediný ne.
Rozhodnutí konečné jsem si taky myslela, že záleží po nějaké úvaze PPP-ředitelka školy na rodiči, ale chyba lávky. Konečné slovo jsou 2 papíry a ředitel.

To je fajn, že jsou nerozlučná čtyřka, ale přece není nikde napsáno, že se spolu po škole venku nemůžou bavit. Jako já mám v rodině případ, kdy se holka narodila v září a dali jí do školy v necelých 6 letech, aby byla s bratrancem ve třídě, ani to není ideální, ale furt mi to příjde lepší, než aby někdo ztratil rok jen proto, aby si jeho mladší kamarádi s ním mohli déle hrát ve školce. Myslím, že tím přehnaným staráním se do toho, kdo kde bude chodit do třídy a co tam kdo komu bude dělat, můžeš paradoxně synovi ještě navíc ublížit víc… Strčit ho do první lavice, to už může rovnou těm děckám ostatním říct, že na něho nemají sahat, nebo uvidí a bude za outsidera od začátku. Dost blbý nápad.

• Citovat
  • Upravit
12978
27.3.12 14:04
@Luckabox píše:
Jde o to, že je to jednotřídka, takže zařazení do jiné třídy nelze. S ředitelkou jsem o tom mluvila už u zápisu, řekla: My si vašeho syna dáme do první lavice a budeme ho hlídat. A jakmile se ti něco stane, hned mi to přijdeš říct. Tzn že dostane na „hubu“ hned první týden školy a bude bonzák.My ho na školu připravujeme, byl se tam se školkou i podívat, on se těší na psaní, ale zároveň má panický strach, že něco nezvládne (to má odmalička). On ví, co se ve škole dělá, to ne, že bychom mu to zatajovali nebo ho dokonce očkovali proti tomu, jen jení akční jako bývají jiné děti „já už mám tašku“, „já už se těším na paní učitelku“. Je to chlap a je mu to jedno. S kamarádem je hodně spjatý, jstou to naši rodinní přátelé (mám i mladšího syna, oni také, takže to je taková nerozlučná 4ka). A teď mu hrozí, že oni 3 budou chodit do školky, a on jako jediný ne.

Toto jsem nepochopila..Děti by měly mít důvěru se svěřit učiteli s tím , co ho trápí a kdo mu ubližuje - to není bonzáctví, to jsou dobré vztahy..To je špatný pohled.
Nechci to zlehčovat, ale p. učitelka má jistě svých zkušeností dost a takových sígrů už viděla a jistě ví, jak tomu zabránit.

Vy prostě už předem zavrhujete ,že by o mohlo fungovat. To že má strach ze selhání je naprosto normální, ale tím, že mu bude vyhověno v tom, že se problém, kterého se obává posune, se mu vůbec nepomůže..spíš naopak.
Ale dělejte jak myslíte..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
27.3.12 14:15

Ahoj, děkuji moc všem za vaše názory.
To Lizbeth: To není špatný pohled, spíš se na to dívám jako máma, která se logicky bojí o své dítě. Já nezavrhuji to, ež to může fungovat a dokonce budu šťastná a bude to fungovat, jenže třeba teď ve školce to prostě nefunguje. Takový je fakt a realita. Proto se logicky bojím, že to nebude fungovat ani tady. Ano souhlasím, učitelka má zkušenosti a nám nezbývá nic jiného, než se na ni spolehnout. Sígr je to tu vyhlášený, jeho rodiče - řeknu-li to kulantně nic špatného nevidí, nic neřeší i když kluk mlátí děti v šatně a jeho máma na to kouká.
Holky, díky moc za vaše názory a postřehy. Musíme to nějak rozlousknout:-) Závěrem ale jen chci říct, že mě dost překvapil fakt, že o nástupu dítěte do školy, resp odkladu, nerozhoduje ani v nejmenším rodič (jak je všude uváděno).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
27.3.12 14:22

Já tě chápu - jsou to smíšené pocity a každý rodič chce především to, aby jeho miláček byl šťastný a spokojený - na tom není nic divného. :hug:
Uvidíš, že to bude dobré - děti povyrostou, budou mít víc rozumu i víc povinností..všechno se změní.

A to ,že do toho už nemůže mluvit i rodič - možná právě z toho důvodu, že je spoustu rodičů, kteří mají špatný pohled na své dítě - chtějí ho ochranovat, mají řeči typu: Ať si ještě rok pohraje. atd…ale to mu může ve finále uškodit, pokud už je na školu opravdu zralý.
:mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9404
27.3.12 14:37

O odkladu si nemůže, nebo spíš neměl by rozhodovat jen tak rodič, z pohodlnosti nebo z dobré vůle dítěti prodloužit dětsví - rok navíc ve školce zralému dítěti nic nepřinese, opačný případ, kdy se rodiče snaží do školy protlačit dítě nezralé, je také špatně - buď je samo dítě nešťastné, že nestíhá, nebo zdržuje zbytek třídy a ostatní mu to dají najevo, v horším případě je vráceno do školky, což je pak pro něj docela rána.

Nemyslím, že bylo dobré toto řešit s učitelkou před dítětem, přece když je sígr, bude si dovolovat i na ostatní, ne jen na vašeho syna, navíc učitelka na to jistě přijde během prvního školního týdne sama a musí si s ním poradit po svém, a co ty víš, třeba ve škole s ním problémy nebudou :nevim:

Já sama jsem na konci července, odklad jsem neměla. Držím vám palce, ať školu zvládnete v pohodě :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí