Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zjistila jsem od známé, která ji náhodou viděla dopoledne. Nepíše si omluvenky, chodí k doktorovi - prostě si vymyslí důvod a jde tzv. na prohlídku, doktor ji napíše papírek s razítkem o potvrzení návštěvy, a jí to prochází. Přiznala, že to nebylo jednou, protože zjistila, že ji to prochází - má všechno omluvený řádně, učitelka jí to žere, umí být hodně přesvědčivá. Je v prváku na střední, je to soukromá škola, známky má průměrné, v některým předmětech těžký nadprůměr, jinde vydřený průměr, nicméně nepropadá. Podle názoru z PPP je dokonce nadprůměrně inteligentní, jen to má kombinované s diskalkulií. Ale nicméně to zvládá, v pololetí nebyla ani jedna čtyřka. Je uzavřená, na diskotéky nechodí, je hodně proti pití a kouření, spíš hodně čte. Máme teď doma nějaké problémy s mým manželem, jejím otcem, se kterým nemá dobré vztahy odmala. Nevím, jak reagovat, řešit, z čeho to může pramenit… jí se údajně nechtělo, ale já tomu nevěřím - stalo se, že nebyla ve škole 2× za sebou.
Jestli to má omluvený, tak bych to nějak dramaticky neřešila. Zkusila bych s ní promluvit o tom co jí štve.
Já jsem velmi ráda chodila na injekce na alergologii v dobe skoly, i kdyz jsem mohla jit potom. Proste jsem se chtela ulejt, skola me bavila tak stredne, ale kazda hodina mimo dobra
. Zadny sigr a zaskolak jsem nebyla…Nic v tom nebylo. Treba to je to same.
nicmene si s ni promluv, a zkus nastavit i nejaka pravidla. Dulezite je aby se neulejvala moc casto a zamerne z urciteho predmetu, kde by pak mela problemy.
Pokud nebere drogy, neprodává své tělo, nepropadá a vše má řádně omluvené tak bych z toho nedělala drama. Myslím, že nejlepší bude si s ní sednout a říct jí, že už je dost stará na to aby věděla na jaké hodiny je dobré chodit a kdy si může dovolit školu zatáhnout. Že to respektuješ ale chceš aby ti dala vždy vědět když školu zatáhne a kde je, že nechceš být obelhávaná. A stanovit pravidlo, že pokud se jí zhorší jediná známka na vysvědčení než jak to měla v pololetí tak její samostatnost v tomhle končí, že v takovém případě dokáže že ještě není dostatečně dospělá na to, aby odhadla kdy si může dovolit zatáhnout školu a že se domluvíš s třídní aby tě informovala o každé její absenci.
Ja teda zaskolak byla, mela jsem za pololeti az ke 200 hodinam
. Omluvenym teda, blba jsem nebyla… Ale v prvaku jsem jeste chodila, nejhorsi byl tretak. Moje duvody byly, ze me treba prudil vyucujici, tak jsem k nemu cilene nechodila. Nebo po nas chteli nejake prace, ktere se mi nechtelo vypracovavat, tak jsem se v tu nebezpecnou dobu urcitemu predmetu vyhybala. Nevim, jak je to mozne, ale vzdycky mi vsechno proslo. Dneska se za to stydim, ale zase tak moc toho nelituju, jsem takovy samorost, dost mi to usnadnilo zivot, kdyzby me nekdo nutil do te skoly chodit porad, mozna bych se na to i vykaslala
. Vysledky jsem zase tak strasne nemela, maturovala jsem za 1,1,2,2. Tezko rict, jestli mate dobry vztah, tak si s ni zkus promluvit. Me by k trochu lepsi dochazce pomohla dohoda s rodici o castecne toleranci nedochazky. Ale asi to neni nejlepsi reseni.
ahoj všem prosím o radu mam termín 13.3.,včera jsem byla u doktorky a ta mi řekla že už jsem kousek otevřená,ale nevím jak se poznaj poslíčci a jak na ně reagovat.Dnes mě celý den bolí břicho jak kdybych měla dostat menstruaci,a hlavně se bojom že nestihnem dojet do porodnice máme to 45minut cesty tam a doufám že mě to nechytne když mladej bude v práci,jinak nevim.díky
a nevyhodili tě? O to mi jde… i když dcera je na soukromé škole, co myslíte?
Kdo na střední nechodil za školu… Maturovala jsem vloni a „za školu“ jsme chodili běžně, kor od těch 18, kdy si člověk mohl sám napsat omluvenku. Hlavně ty zbytečné hodiny kde člověk jen seděl a čuměl… Pokud má omluveno a nevyhýbá se písmenkám, nehrozí jí komise ani nic podobného, neřeš to, jinak ti akorát začne lhát a bude opatrnější, aby ji nikdo neviděl… Nech ji, ať si to pohlídá sama.
erikaa píše:
a nevyhodili tě? O to mi jde… i když dcera je na soukromé škole, co myslíte?
Existují ve školním řádě dané podmínky… my třeba nesměli mít absenci víc než 25% v každym předmětu a museli jsme mít dostatek známek, jinak jsme šli na komisní zkoušku. Já si to vždycky spočítala.
mám právě strach kvůli počtu hodin… známek má, pokud vím, dost ve všech předmětech, nechává se přezkoušet, když nenapíše test, dopisuje si ho.
já měla na střední každé pololetí přes 200 zameškaných hodin, omluvených většinou, ředitelskou důtku(byla jsem upřímná) a prošla jsem v pohodě. Teď dělám druhou Vš. Neber to tak tragicky každý občas chodí za školu, třeba ji to tam nebaví(můj připad), anebo má nějaké problémy, buď osobní anebo se spolužáky, učitelem. Pokud nebere drogy a nestýká se s pochybnými existencemi tak bych to zkusila řešit domluvou, hlavně nevyšilovat, zeptej se jí jestli nemá nějaký osobní potíže.
já chodila za školu skoro pořád
omluvenky jsem si taky psala sama nebo chodila k doktorům
ve třeťáku jsem chyběla přes 800 hodin a maturovala jsem s jednou 3 ![]()
no hele pokud se dobře učí a nemá problémy s chováním, moc bych to neřešila, kdo y nás nebyl za školou že? řekni jí o tom, že to víš
zeptej se kde byla a proč to udělala
a v klidu ![]()
taky jsem chodila za skolu. jednu jsem dokonce opustila uplne- puberta. ale pak jsem si te druhe vazila a sama si vse platila, dostavali jsme penize za praxi.
promluvila bych s ni. je pomalu dospela je to jeji volba, ale prece ji nebudete sponzorovat skolu, kdyz ona tam nechodi. nechces chodit do skoly…dobra..ale takove a takove jsou naklady na bydleni, jidlo a ty se na nich budes podilet..
nasi se k tomu takhle postavili, mohla jsem skoly nechat, ale musela jsem si najit brigadu a pridavat jim na jidlo. dalsi rok jsem bez reci nastoupila jinam.
Dělala sem to samé.Aspon je chytrá že si to dokáže omluvit.Promluvila bych si s ní o tom kam chodí a co jí štve bez jakékoliv negativní emoce.Je třeba s ní jednat v klidu aby k tobě měla duvěru.Je zrovna v blbém věku kdy by se mohla chytnout blbé party jako jsem to udělala já,tak bud opatrná a hlavně s ní mluv