Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@MarieP píše:
A už vidím učitelku, jak 25 dětí kouká z oknaa ona vysvětluje něco jednomu nadanénu dítku
Holky to je nereálné- neproveditelné.
Souhlasím, že je nereálné, aby se jednomu či dvěma nadaným ve třídě učitelka speciálně věnovala. Když dítě v první třídě umí číst, tak si může číst pohádkové knížky, zatímco ostatní slabikují pod dozorem učitele. Ale tím se to dítě, které má náskok nic nového neučí, akorát ostatní dostávají možnost aby ho dohnali. ![]()
**„@MarieP“ **… myslím, že v hodině bude dělat bugr, jako počítání do 10 - to dělál někdy před čtyřmi letyJak by jste to řešily? Nechat na škole nebo zajít třeba do PPP se poradit?
Díky
A nešlo by, domluvit se ve škole, že by chodil na matematiku do vyšší třídy? Některé školy to umožňují.
@alifie píše:
Souhlasím, že je nereálné, aby se jednomu či dvěma nadaným ve třídě učitelka speciálně věnovala. Když dítě v první třídě umí číst, tak si může číst pohádkové knížky, zatímco ostatní slabikují pod dozorem učitele. Ale tím se to dítě, které má náskok nic nového neučí, akorát ostatní dostávají možnost aby ho dohnali.
ale no tak zas tak nereálné to není, záleží jen na konkrétním učiteli, sama sem učila tak vim o čem mluvím ..když se někdo těm dětem věnuje a svoje povolání dělá s láskou, tak to jde …když to holt má někdo na háku, tak to holt nejde…
@alifie píše:
Souhlasím, že je nereálné, aby se jednomu či dvěma nadaným ve třídě učitelka speciálně věnovala. Když dítě v první třídě umí číst, tak si může číst pohádkové knížky, zatímco ostatní slabikují pod dozorem učitele. Ale tím se to dítě, které má náskok nic nového neučí, akorát ostatní dostávají možnost aby ho dohnali.
V té škole, kam jsem dceru zapsala, posílají děti na konkrétní hodiny (ve kterých jsou děti napřed) do vyšších ročníků. ![]()
Mch pokud dítě čte knížku, zatímco ostatní slabikují, tak si nemyslím, že to automaticky znamená, že se dítě nikam neposune a ostatní ho doženou. Čtení knih může rozvíjet víc, než si leckdo myslí. Dcera se takhle naučila sama už spoustu věcí. To není jen o tom, že učitel se bude plně věnovat jednomu dítěti na úkor ostatních. To bych ani nechtěla a nemohla od základní školy chtít.
@hkac píše:
V té škole, kam jsem dceru zapsala, posílají děti na konkrétní hodiny (ve kterých jsou děti napřed) do vyšších ročníků.
To je podle mě nejlepší možné řešení - záruka toho, že nedojde během pár měsíců ke srovnání těch, co měli výrazný náskok s těmi, co začínali od nuly.
Asistent u nadaných, s tím jsem se skutečně nesetkala. ![]()
Umoižnili mu chodit o ročník výš, čili akceleraci naše školy „umí“. Co neumí, je to obohacování výuky. Dítě většinou pracuje samostatně samo na těžších úkolech - když má štěstí. Někoho to baví, má vnitřní motivaci, druhý se naučí, že takhle musí dělat těžší úkoly, zatímco pozornost dostává někdo jiný, ti pomalí. Učitelka to musí pozorně sledovat a vyvažovat, aby motivované bylo i to nadané dítě.