Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj všechny maminky prvňáčků, mám na vás dotaz jak jsou vaše děti hodnoceny - známkováni. U nás ve třídě 1 chyby 2 a to ze všeho, platilo to pouze do pololetí, nyní 1 chyba 2!. Příjde mi to dost tvrdé na první třídu, když se ptám jiných maminek prvňáčků tak na mě jen koukají, že takhle známkují až ve vyší třídě.
Děkuji za všechny vaše názory. ![]()
Tak u nás je paní učitelka ještě drsnější.
1 chyba -2
2 chyby-3
3 chyby-4
4 a víc chyb-5
Za chybu považuje i zapomenutou čárku,nebo tečku nad i ![]()
@pate81 píše:
1 chyba -2
2 chyby-3
3 chyby-4
4 a víc chyb-5
Za chybu považuje i zapomenutou čárku,nebo tečku nad i
To samé je i u nás
Přijde mě to tvrdé na první a druhou třídu
1 chyba stupeň dolů a tak dál 2/3
3/4
4 a víc/5
A jak u Pate81 chybějící tečka, čárka je chyba.
Já v tom ale problém nevidím. Mě spíš vadí pohled, že by to měli mít prvňáčci lehčí. Přece jen už nějaký měsíc do školy chodí. ![]()
U nás se málokdy setká v první třídě dítě s horší známkou, ale je fakt, že tak není cvičené v ostražitosti a pak to ve vyšších ročnícíh podle toho vypadá ![]()
Takže podle mně je lépe, když je to přísné hned od začátku.
@pate81 píše:
1 chyba -2
2 chyby-3
3 chyby-4
4 a víc chyb-5
Za chybu považuje i zapomenutou čárku,nebo tečku nad i
Přesně takhle jsme to měli my. To máš ještě dobrý bud ráda
U nás to bylo to samé. Teď jsme ve 2 tř. a dcerka se zapomněla podepsat na okopírovaný list papíru co vyplňovali jako písemku a i když bylo na 1 dostala kouli,já jen
. Ale je pravda,že když mají průpravu od počátku pomaleji vlčí ![]()
Malej to měl od první třídy taky takhle přísný a dnes je na 8 letym gymplu vůbec se neučí a má dvojky úplně v klidu. Od první do ted nebyl ve škole jedinej problém takže si myslim že ta tvrdší průprava je jen k dobru. Děcka si na to zvyknou a pak jim to už ani nepřijde. Já ani nevim že chodí do školy ![]()
U nás se neznámkuje (slovní hodnocení až do 3. třídy), ale tam kde je to logické (psaní na přesnost, počítání např.) píše paní učitelka počet chyb. Ještě používá razítka (my jsme zatím viděli jen Berušku s nápisem chválím a Sovičku - bystrá hlava) tam, kde je nutno komplexně ocenit něco více (úpravu, celkový projev, rychlost…) Jak to dceři jde ví ona sama i my rodiče z častých osobních rozhovorů. Známkování podle počtu chyb nevidím jako problematické, prostě hodnocení podle jasných kritérií, co „je za tím“ bych si nechala vyložit od pedagoga osobně. Přísné nebo benevolentní hodnocení je fuk, hlavně jasné, jednoznačné a bez výjímek.
Holky díky, už jsem se lekla, že ta naše učitelka je tak přísná jen u nás, jinak ty čárky, tečky v diktátu taky tak. ![]()
My měli hned od začátku za jednu chybu rovnou 2
naše paní učitelka to vysvětluje tak, že se jinak ty děti prostě nenaučí, že nad měkkým i se píše vždycky tečka atd. A je fakt, že aspoň na syna to zabírá, dává si pozor a snaží se ![]()
No, já právě porovnávala naši základku a základku z nedalekého města. U nás jim mažou med kolem pusy v podobě pěkných známek a na druhém stupni není výjimkou, že ve třídě je třičtvrtě děcek na propadnutí ![]()
Kamarádky děti chodí do té druhé - kde je to přísné od začátku… Schválně jsem jí volala a výsledek? Na druhém stupni většina dětí bez problémů prospívají ![]()
Takže asi na tom něco bude… ![]()
@Zuzka1973 píše:
U nás se málokdy setká v první třídě dítě s horší známkou, ale je fakt, že tak není cvičené v ostražitosti a pak to ve vyšších ročnícíh podle toho vypadáTakže podle mně je lépe, když je to přísné hned od začátku.
souhlas, je to o tom, ze je to nuti se vic snazit, hlidat a byt za sebe zodpovedni..
@Valisneria píše:
Já bych spíš řekla, že se naučí učit kvůli známkám, tj. v pozdějším věku to povede jedině k tomu, že se bude snažit obejít systém - např. tahákem, tak aby dostal dobrou známku.
Výše zmíněný způsob známkování mi připadá drsný a rozhodně dítko nebude motivovat k učení pro samotnou znalost.
Tahák mi nevadí…
Nás učitel na základce říkal, kdo píše tahák, učí se ![]()
Já si myslím, že v první třídě to moc dobrý není.Přece jen proto dítě jsou to nové poznatky se kterýma se musí naučit pracovat. Když vidíte jak se dítě musí vypořádat už jen s tím psacím a tiskacím písmem. Já jsem chvala bohu neměla s dětma problém, ale je dost dětí, kterým to tak docela nejde. Od druhé třídy to už je něco jiného.