Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, pořád narážím na omezenost(tak mi to aspoň připadá) některých lidí, co se týče podávání alkoholu dětem. Mám dva kluky v pubertě a nevím proč by měli pít jakýkoliv alkohol. Staršímu je 15 let a na každé rodinné oslavě mu příbuzní nabízejí víno nebo panáka. Mladšímu je 12 a vloni na velikonoční koledě mu sousedky taky nabízely panáka
. Naštěstí to mají kluci v hlavě srovnaný a zatím odmítají, ale já ty lidi fakt nechápu
Co si tím dokazujou? Já nevim a ty kecy kolem, že třeba ve vaječňáku žádný alkohol ani není
. Co si o tom myslíte? Já na jednu stranu chápu, že nedat jim to do 18ti a pak najednou můžeš, je taky divný, já spíš chci, aby k tomu nějak sami dozráli a ne, že budou pít, co jim kdo naleje.
Já myslím že čím později s alkoholem začnou tím líp.Taky by se mi nelíbilo kdyby mé dceři v 15 někdo nabízel alkohol a ještě víc by mě mrzelo kdyby ho přijala ![]()
No, popíšu mou zkušenost z rodiny.
Máme v přízni 2 kluky (14 a 19), když jim nabídneš panáka na rodinné oslavě, tak odmítají jak diví, že přeci nepijou. Pak je vytáhneš ven (s mladejma a bez rodičů) a ožerou se oba do „sraček“. Ale maminka si taky myslí, jak jsou hrozně hodní a nepijou. Neříkám, že to je případ i tvých dětí, ale ne vše je tak, jak se zdá.
Jinak já teda nenabízím alkohol nikomu, stačí mi, že mám tchána alkoholika, víc jich kolem sebe nepotřebuju ![]()
U nás v rodině to funguje spíš opačně, nikdo nám nechtěl nalejt ani v 18ti, že jsme přeci ještě děti ![]()
@Liduše píše:
No, popíšu mou zkušenost z rodiny.
Máme v přízni 2 kluky (14 a 19), když jim nabídneš panáka na rodinné oslavě, tak odmítají jak diví, že přeci nepijou. Pak je vytáhneš ven (s mladejma a bez rodičů) a ožerou se oba do „sraček“. Ale maminka si taky myslí, jak jsou hrozně hodní a nepijou. Neříkám, že to je případ i tvých dětí, ale ne vše je tak, jak se zdá.
Jinak já teda nenabízím alkohol nikomu, stačí mi, že mám tchána alkoholika, víc jich kolem sebe nepotřebuju
U nás v rodině to funguje spíš opačně, nikdo nám nechtěl nalejt ani v 18ti, že jsme přeci ještě děti
Ne, to opravdu není případ mých dětí. Jinak, teď jejich játra hlasitě bránim, v 18ti už to nechám na nich.
mám bratrence teda už je mu 19 let,ale v 15 nácti když rodiče odešli z rodiný oslavy se ožral jako prase -teda spíš byl ožrán příbuznými -
což já teda nepochopím tu logiku příbuzných ..
Jinak já za svých mladých let jsem vypila všechno co mělo v sobě aspoň trošku alkoholu, uměla jsme se pěkně slejt ,ale teď už rok je ze mě apstinent - ne že bych na tom byla tak špatně,ale prostě jsme si na svotbě dala jednou pivko a nechutnalo mi tak jsem přestala pít a od tý doby mi vadí každej opilej
Ahoj, vezmu to z vlastní i bráchovi zkušenosti. Na rodiných oslavách jsme si to 1 štamprle vždy dali jako přípitek, pokud jsme chtěli, nikdo nás nenutil. Pouze nám jej nabídli, a bylo na nás, zda si vezeme. Nepamatuji si, že by nám rodiče zakazovali alkohol, maximálně jsme měli rozpravy o škodlivosti alkoholu a jeho následcích. Ale zase nikdy nepovažovali naše příbuzné za nějaké nepřítele rodiny, když nám před jejich očima nabídli trošku alkoholu na přípitek ![]()
Nechávali to na nás(myslím od 15let) a brali to tak, že když už jsme dle úředníků zralí na to mít občanku, že jsme asi zralí se v některých věcech rozhodout sami. A pokud někdo začne těžce pít, tak prostě začne, stejně jako s kouřením......na to dle mého moc zákazy vliv nemají ![]()
Nevím, jak to budu vnímat u svých dětí, ale já jsem si v 15 alkohol dala, většinou někde „s partou“, i tvrdého (meruňku, rum s kolou…), pivo, víno… Nejsem ani alkoholik, ani jsem z toho nezblbla
Dokonce jsem se ani v životě neopila tak, že bych o sobě nevěděla, páchala výtržnosti apod. To podle mě dělají právě děti z rodin, kde se z toho dělá šílené tabu a problém. Tam, kde „dítěti“ (např. patnáctiletému) sem tam něco povolí si myslím, ten problém takový není. Ale pokud sami nechcou, tak to je samozřejmě v pořádku ![]()
Jinak teda u toho dvanáctiletého bych to viděla nerada - povolila bych mu to od těch 15 - ať to nemá vyloženě zakázané, ale ani tak brzo povolené.
U 15letýho bych nějaký přípitek neřešila, mladšímu bych to nedovolila. Sama jsem začala chodit na zábavy a diskotéky od 14 let a vždycky jsem se napila
ale né opila, to až dýl cca 16 let
a nijak mě to nepoznamenalo, to prostě k mládí patří. jsem šťastně vdaná, máme malého synka a miminko na cestě ![]()
@Paoloska píše:
Ne, to opravdu není případ mých dětí. Jinak, teď jejich játra hlasitě bránim, v 18ti už to nechám na nich.
Ahoj, nechci nic předvídat, ale dnem jejich 18tin se určitě tvůj názor na alkohol u tvých dětí nezmění a budeš jen tiše trpět, až uvidíš fotky z nějaké jejich soukromé oslavy, kde se bude po stole válet plno prázdných lahví a neubráníš se otázce:„Kolik jsi toho vypil/a?“
Pořád to budou tvé milované děti, které se budeš snažit chránit před vším zlým ![]()
Mě loni překvapilo, že kluci, co snad ještě neskončili ZŠ si při pomlázce řekli o panála
. Já mám děti malé, ale taky byly pokusy, že by dcera (3roky) mohla ochutnat vaječňák. No, skončilo to hádkou, ale jsou věci, které prostě neberu. Když kluci v 15ti pít nechtějí, tak jedině dobře.
Myslím, že ani nejde tak o to, jestli si v 15ti dá přípitek nebo ne, ale že mu to dospělí aktivně vnucují.
@AstraG píše:
U 15letýho bych nějaký přípitek neřešila, mladšímu bych to nedovolila. Sama jsem začala chodit na zábavy a diskotéky od 14 let a vždycky jsem se napilaale né opila, to až dýl cca 16 let
a nijak mě to nepoznamenalo, to prostě k mládí patří. jsem šťastně vdaná, máme malého synka a miminko na cestě
Moje zkušenost: já jsem jezdila na diskotéky od patnácti, tam jsem pila i alkohol, málo, ale pila a v žádném případě nejsem alkoholik, ani to na mě nezanechalo žádné následky. Naši doma alkohol nikdy nepili, jen když byly nějaké oslavy. Na Vánoce jsme dostali panák vaječňáku, byla to svátost na celý večer a pořádně vylízat skleničku
. Nevím, jak budu v tomhle ohledu přísná máma, ale v tuhle chvíli můžu říct, že mě nepohoršuje, když si u nás patnáctiletý syn kamarádky dá s tátou pivo. Nikomu ho samozřejmě nenutím, ale když mu to rodiče dovolí, tak mu ho dám.
@zoubky píše:
Ahoj, vezmu to z vlastní i bráchovi zkušenosti. Na rodiných oslavách jsme si to 1 štamprle vždy dali jako přípitek, pokud jsme chtěli, nikdo nás nenutil. Pouze nám jej nabídli, a bylo na nás, zda si vezeme. Nepamatuji si, že by nám rodiče zakazovali alkohol, maximálně jsme měli rozpravy o škodlivosti alkoholu a jeho následcích. Ale zase nikdy nepovažovali naše příbuzné za nějaké nepřítele rodiny, když nám před jejich očima nabídli trošku alkoholu na přípitek
Nechávali to na nás(myslím od 15let) a brali to tak, že když už jsme dle úředníků zralí na to mít občanku, že jsme asi zralí se v některých věcech rozhodout sami. A pokud někdo začne těžce pít, tak prostě začne, stejně jako s kouřením......na to dle mého moc zákazy vliv nemají
Ono nejde ani tak o zákazy. Já mám s klukama hodně otevřený vztah, vždycky jsem jim na všechno odpověděla. Bavíme se o alkoholu stejně jako třeba o holkách a o sexu. Oni mají na pití a kouření svůj názor, chápu, že mezi klukama dělají tvrďáky, ale vím, že to stejně odmítnou. Mě to chování příbuzných a sousedů prostě vadí z principu.
Jinak ráda Tě zase potkávám ![]()
Osobně mám zcela jiný výchovný přístup, takže mě to absolutně nepohoršuje. Myslím, že čím dřív se naučí s alkoholem (a dalšími drogami) zacházet, tím líp. Alkohol přece vůbec není špatný, ale musí se to s ním umět. Stejně pít budou, jen ne před maminkou. A kdy začnou, na tom budeš mít ty pramalý podíl. Ze zkušenosti, kdo to měl z domu zakázaný, tak se obvykle natajňačku ztřískal do němoty, zatímco ostatní byli v pohodové náladě, neboť nebylo proti komu vzdorovat. A budu mnohem klidnější, když se poprvé zeblije za mé přítomnosti než s partou těžko odhadnutelných děcek.