Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@tay21 píše:
jezisi atopicky ekzem ma muj syn od jednoho roku a silny a jako kvuli tomu bych mu urcite stezku nezakazovala.nase stezka je se svickama i se strasenim
Kde mluvím o zakazování?
@dada12 - já s tebou plně souhlasím, mě by stezka odvahy taky vadila, pokud bych o ni nevěděla. A hlavně by mi vadilo, že to pro děti nebylo dobrovolné..některé děti jsou strašené od mala a líbí se jim to, některé ne..a když se něčeho fakt bojí, tak prostě mají právo říct, že nechtějí a žádná učitel jim tohle nemůže přikázat..takže mě by hlavně vadila ta nemožnost pro děti se rozhodnout, jestli chtějí nebo nechtějí..osobně - já jako dospělá bych lesem v noci nešla, ani ve skupince…nevím, proč se tohle v kombinaci se strašením, organizuje pro děti..Nevidím v to žádný přínos, ale to je za mě, nemůžu rozhodovat za dítě, a v tom momentu mi vadí, že musely jít i děti, které nechtěly..nerespektují volbu dítěte (a nebavíme se o tom, že nechce sčítat nebo číst) a nedávají na pocity dítěte, takže takové vystrašené dítě raději jde, aby bylo součástí davu a nevyčuhovalo, a pokud by vyčuhovalo, tak se mu ještě vysmějí, že je strašpytel..a to mi vadí, myslím, že pro děti je mnohem důležitější zkušenost, že jsou respektovány jejich pocity - když se bojí, ok, je to v pořádku, nemusí jít..jenže tady se pořád ještě ve školách vychovává stádo a ne individuality..
Jsem máma - a taky učitelka. Jako máma - vím, komu (a proč) svěřuju své dítě - a věřím mu. Když mám problém, okamžitě ho jdu s paní učitelkou řešit, slušně a věcně. Jako učitelka - jsem po přečtení téhle diskuse opravdu vděčná za rodiče mých současných žáků (i když se jich už taky pár našlo, se kterými by sis výborně rozumněla:)))Pokud jsi měla problém s tím, že jsi nebyla dopředu zpravena o stezce odvahy, měla jsi to okamžitě řešit s pedagogy, případně konzultovat s rodiči spolužáků tvého syna. Nevím, k čemu ti budou názory anonymních matek na emiminu na akci, kterou navíc znají jen z tvého popisu
Připadá mi, že jsi tu prostě chtěla rozpumpovat protiučitelskou diskusi, což se, chválabohu nepovedlo. On opravdu málokdo ocení, co pro děti děláme - zato když uděláme sebemenší botu, slítne se na nás veřejnost jako vosa na med ![]()
@baghira - zajímalo by mě, jak by jsi reagovala na dítě, které by se nechtělo stezky zúčastnit…nechci rýpat, jen by mě to zajímalo. Chápu, že při třiceti dětech, každé z jiného sociálního prostředí a s rodiči s různými představami o přístupu k dítěti a výchově to musí být pro pedagoga nesmírně těžké, sám je rodič a sám vyznává určitý přístup k dítěti a ten pak aplikuje..myslím, že není nutné dumat nad tím, k čemu zadavatelce budou názory jiných rodičů, je to její potřeba a není třeba ji za to napadat…
@baghira píše:
Jsem máma - a taky učitelka. Jako máma - vím, komu (a proč) svěřuju své dítě - a věřím mu. Když mám problém, okamžitě ho jdu s paní učitelkou řešit, slušně a věcně. Jako učitelka - jsem po přečtení téhle diskuse opravdu vděčná za rodiče mých současných žáků (i když se jich už taky pár našlo, se kterými by sis výborně rozumněla:)))Pokud jsi měla problém s tím, že jsi nebyla dopředu zpravena o stezce odvahy, měla jsi to okamžitě řešit s pedagogy, případně konzultovat s rodiči spolužáků tvého syna. Nevím, k čemu ti budou názory anonymních matek na emiminu na akci, kterou navíc znají jen z tvého popisuPřipadá mi, že jsi tu prostě chtěla rozpumpovat protiučitelskou diskusi, což se, chválabohu nepovedlo. On opravdu málokdo ocení, co pro děti děláme - zato když uděláme sebemenší botu, slítne se na nás veřejnost jako vosa na med
Njn.. bohužel je povolání učitele spojeno s tím, že je stále jednou nohou v kriminále..V podstatě je to odvaha jak blázen dělat učitele a ještě k tomu jet s děckama třeba na výlet.. - to už tu taky nebude zřejmě dlouho..(škola jo, ta je povinná
ty výlety a školy v přírodě apod. budou ale stále více upadat, až to pozvolna pomine úplně..)
@Blandik Já děti k ničemu nenutím. A zakkladatelku rozhodně nenapadám - nebo ano? Známe pouze její verzi, bez reakce protistrany. Ona má právo na názory a dohady - ale ostatní též ![]()
@dada12 píše:
Zajímalo by mě, jak by jste se zachovali, když by vaše 8 leté dítě na škole v přírodě prošlo stezkou odvahy ( noční cesta lesem, zapálené svíčky, bafající učitelé, strašení, 4 členná skupinka, z toho 2 dívky, které byly pedagogy k 2 chlapcům připojeny proto, že brečely již na začátku před stezkou strachy ).při třídní schůzce s námi rodiči učitelka probírala zoo, výlety, peníze, stravu, nicméně stezku odvahy zorganizovali bez našeho vědomí a za zvládnutí stezky dostaly děti sladkost za odměnu.
co si o stezce odvahy při prvním výjezdu mimo rodinu myslíte, ten kdo je proti, podnikli by jste kroky, popřípadě jaké?
jsem proti strašení, malého jsme nikdy netrašili, potřebuji si tedy utřídit myšlenky, jak se nyní zachovat, zda to probrat pouze s vedením školy, nebo vést další kroky.
díky
Nelíbilo by se mi to, ale asi bych to nechala být.
@baghira píše:
Jsem máma - a taky učitelka. Jako máma - vím, komu (a proč) svěřuju své dítě - a věřím mu. Když mám problém, okamžitě ho jdu s paní učitelkou řešit, slušně a věcně. Jako učitelka - jsem po přečtení téhle diskuse opravdu vděčná za rodiče mých současných žáků (i když se jich už taky pár našlo, se kterými by sis výborně rozumněla:)))Pokud jsi měla problém s tím, že jsi nebyla dopředu zpravena o stezce odvahy, měla jsi to okamžitě řešit s pedagogy, případně konzultovat s rodiči spolužáků tvého syna. Nevím, k čemu ti budou názory anonymních matek na emiminu na akci, kterou navíc znají jen z tvého popisuPřipadá mi, že jsi tu prostě chtěla rozpumpovat protiučitelskou diskusi, což se, chválabohu nepovedlo. On opravdu málokdo ocení, co pro děti děláme - zato když uděláme sebemenší botu, slítne se na nás veřejnost jako vosa na med
Ahoj, já jsem vzniklou situaci řešila. A názory mě zajímaly, čím víc, tím líp a děkuji za ně. Udělala jsem si obrázek o tom, jak rodiče přistupují ke svým dětem, komu jsou schopni je svěřit, za jakých okolností..dále práva dítěte. Jk na tom děti se svými právy doopravdy jsou. Jak jsme zvyklí za ně rozhodovat z pozice síly a ještě se utvrzovat v tom, že víme, co je pro ně správné. Proto mě zajímá, jak jsou na tom rodiče s rozhodováním o volnočasových aktivitách svých dětí.
@Blandik Děkuji tohle je přesně to, jak o tom uvažuju já. Jsem ráda za každého ve svém okolí, kdo o těch dětech přemýšlí jako o lidech se svými právy.
@dada12 -
hm, jenže mám pocit, že s tímto postojem budu muset v průběhu dětství našich dětí neustále něco „skousávat“ a vydýchávat..protože takto nepřemýšlí valná část populace..a při tom já v tom vidím velikou hodnotu, aby se dítě mohlo spolehnout na svůj pocit a na to, že okolí bude tohle akceptovat, aniž by ho jakkoliv hodnotilo nebo soudilo a nutilo /zejména pokud to není na úkor práv jiného, což při stezce odvahy opravdu nikomu na právech neubírá/…A plně chápu tvoje rozčílení, když jsi se o program zajímala do podrobností…
@dada12
Dado, já se jen na začátek zeptám, kolik Ti je let?
Ty jsi jako malá nejezdila na ŠvP a nehráli jste noční bojovku?
Já mohu napsat, že jsem jezdila všude, i na tábory i na ŠvP, a na každém jsem to milovala, i když jsem se bála. ALE OBOHATILO MI TO DĚTSTVÍ. A teď na to moc ráda vzpomínám.
Za mě tedy ANO STEZKA ODVAHY.
Ahojte. Chtěla bych se zeptat jak mám vystrašit kluky na stezce odvahy. (protože ničeho se nebojí) Prosím pro rychlou odpověď ![]()
Nechápu tuto diskuzi. Když je dítě tak hrozně moc citlivé, že nezvládne a poznamená ho toto, tak ho máma nemá nikam pouštět…doma v bavlnce mu bude líp.
Jen aby Vám to jednou nevyčetl.