Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, má dcera /6. třída/ má vypracovat referát do školy na libovolné téma. Vloni dělala referát na téma sluneční soustavy, letos si vybrala starověký Egypt, ale zjistila, že další dvě holky si vybraly totéž. Tak se snažíme přijít na něco jiného, ale zatím se jí nic moc nezamlouvá, nemůžete mi trošku poradit s nápady? Moc děkuji ![]()
Do jakého předmětu?
Pokud chce zůstat u historie, tak by se dalo zpracovat Řecko/Řím nebo třeba jen jedna jejich část a např. Bohové. Dále mě napadají původní divy světa. Letos bude olympiáda, tak o historii olympijských her. Nebo starověká Čína.
Život ve středověku?
Co jsme jako lidé dokázali?
na jaký je to vůbec předmět? ![]()
a co by tak chtěla ??? Spíše dějiny nebo biologii ???
Mě jako první napadlo třeba něco o květinách - od semínka, po květinu - její užitek - fotosyntézu ....., zužitkování, likvodace kompostací a zpětné vrácení biomasy do země.
Takové kolečko o jejch užitku ![]()
Ono to není do nějakého konkrétního předmětu, může to být opravdu cokoliv… Děkuji za vaše nápady. ![]()
jestli chce Egypt, tak bych ho klidne nechala, muze si to tema zuzit, treba jak se zilo v egypte, treba jak mumifikovali mrtvoly a tak, to je na sestou tridu podle me dostatecne morbidni a zajimavy
, nebo jake meli Bohy, v co verili a tak. Jak staveli pyramidy…
nebo muze zkusit starou mezopotamii, tam se taky muze lecos zajimaveho najit…s tim muzu poradit, mam doma odbornika a me zase zajima egypt. ![]()
taky bych vychazela z toho co mate doma ci v knihovne k dispozici za literaturu.
A co třeba nějaký hudební skladatel - minulý i současný? Děti často píší i o oblíbené hudební skupině - členové, vznik, vývoj, atd.
Napadá mě nějaké srovnání Egypt versus Řím (či jiné země) v určité době. Co uměli, čím se zabývali, co zkoumali…
co srovnat egyptské a jihoamerické pyramidy - z čeho, k čemu byly, v jaké době se stavěly…
Jestli má ráda záhady, tak může napsat něco o málo probádané stolové hoře Kurupira (http://ice.nolimit.cz/…va-hora.html , http://kryptozoologicky.blog.cz/…ora-kurupira)
Myslím že je to téma, který nikdo jiný mít nebude.
ahoj,potřebovala bych pomoc s referátem na téma Starověká Čína.Mám tam mít:prostředí,sídliště,způsob obživy,výroba a obchod,společnost a věda,kultura,nánoženství. Předem děkuji