Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
znovu dotaz: co na stezku odvahy říkají rodiče ostatních dětí?
Z pozice maminky: neřešila bych to… tyhle akce k těm vícedenním pobytům v přírodě patří, takže bych to před odjezdem děcka sama tušila, že k tomu může dojít a rozhodně bych nezasahovala, pokud by nebyl k tomu vážný důvod.
Vážným důvodem může být nějaká fobie dítěte.
A zpětně bych to neřešila už tuplem, protože bych měla strach, že se to dozví spolužáci dítěte a ještě bych mu tím nechtěně mohla pošramotit kamarádské vazby v kolektivu ![]()
Navíc, ber to tak: čas už stejně nevrátíš, ale pro příště máš aspoň zkušenost, že se budeš informovat předem i na podrobnosti. Takže zpětně to nech plavat, vem si z toho jen ponaučené o ostražitosti do budoucna…
Asi tak to vidím já ![]()
@neumisa píše:
@dada12znovu dotaz: co na stezku odvahy říkají rodiče ostatních dětí?
Ok, odpovim.:)
Nevim a priznam se ze jsem byla jedina ze tridy, kdo se zajimal o to, s kym prijde me dite do styku a zda si muzu prohlednout stranky agentury, ktera skolu v prirode organizuje a zamestnava studenty. K dispozici jsem nemela ani jmena, natoz profily studentu, kteri zodpovidali za me dite. Pri odjezdu k dispozici nebyli. Rodice z nasi tride nic nezajimalo, proto me zajima jak jsou na tom maminky tady na emiminu a jak se tvari na straseni svych deti cizimi lidmi, bez moznosti si vybrat ano/ne. Verim, ze ignoranti z nasi tridy by schvalili cokoliv.
Opravdu jste vsechny pro straseni za uvedenych podminek v hlavnim prispevku.?
Diky mamky ![]()
@dada12
a ještě jeden opětovný dotaz: Jak víš, že ke strašení došlo? bylas tam nebo to máš jen z podání tvého syna? já osobně bych jako matka promluvila s rodiči a spolužáky dítěte a na 99% bych to hodila za hlavu.
a ještě jeden dotaz: věříš učitelce svého syna?
Stezka odvahy NENÍ strašeni dětí, všichni přece ví, že je to hra a pokud to osmileté dítě nechápe, tak je chyba jinde než na straně školy. Informovat rodiče podle mě nemusí ani nemohou o každé prkotině. Rizikové by mi přišlo spíš to, pokud syn zakl. tyhle akce zvládá o dost hůř než spolužáci, považovala bych za nutné s tím něco dělat. Jako pracovat se csynem, ne stěžovat si škole.
Holky doslo normalne ke straseni tak jak ho zname ze stezky odvahy z detstvi. Nemotejme se do toho a berte prosim info, ktere jsem uvedla.
Zajima me vas postoj, muj uz jsem podrobne popsala.
Diky za vase nazory.
Svého stejně starého syna jsem na školu v přírodě pustila vloni i letos. Normálně jsem si vyslechla informativní schůzku o tom, jak a kde budou ubytováni, jaké budou výlety..apod. Fakt jsem nikde nehledala profily instruktorů…jako nevím, co bych tam měla čekat napsaného.
Stejně tak jsem kluka pustila na soustředění s hokejem, kde žádní pedagogičtí pracovníci nejeli, pouze trenér a jeho máknutí asistenti (blázni do sportu, kteří fakt neřeší, zda má dítě pátý den stejné ponožky nebo zda obědvalo - zlaté všímavé učitelky na ŠVP). Kluk újmu neměl, naopak zažil zase jíné zacházení a přístup, sžití se s kolektivem a co se tam dělo za divočiny po nocích (ze strany starších kluků)to se postupem času (už je to skoro rok) stává čím dál víc barvitějším a zajímavějším ze synova vyprávění. Letos chce na soustředění zas.
O tom, že absolvoval skautský tábor, který byl bez informativní schůzky o tom, co se tam kdy bude dít,jsem už psala. 14 dní jsme o dětech nevěděli - nebyl signál ani elektřina, až následně z táborových fotek jsem viděla, že se měli krásně, jeli třeba 70 km na kole, částečně cyklostezka, částečně normální provoz - taky nám to nikdo předem neříkal a já to spíš hodnotila, že jsou ti vedoucí dobří, že si to s tolika dětma troufli…kdybych pořád přemýšlela, co by se kde mohlo stát, tak bych kluka nepustila ani doma z postele. M
já nevím, co cheš slyšet. Většina z diskutujících, která Ti již odpověděla, má opačný názor než ty. Čekáš snad, že se objeví někdo, kdo prohlásí, jak je to hrozné a nezodpovědné, že praktikanty by měli pověsit na lucernu a učitelku demonstrativně za úsvitu zastřelit? Nebo čekáš, že Ti někdo doporučí obrátit se na Evropský soud? Na otázky neodpovídáš, nediskutuješ, jen žádáš názory. Máš jich tu 4 stránky a pořád je Ti to málo?
Vím zakladatelko, že to nechceš slyšet, ale opravdu ti nepříjde divné, že ty jediná ze všech rodičů ze třídy tvého syna - to tak hrotíš. Fakt myslíš, že ostatní rodiče jsou ignoranti, co naženou své děti kamkoliv
Když už nedáš na názory zde diskutujících matek.Ti rodiče spolužáků byli ve stejné pozici jako ty a o tom, jak se zachovali bych aspoň popřemýšlela. M
Holky ktere uz prispely diky moc za vase postoje, vazim si ze jste napsaly ![]()
Lituji paní učitelku.Na školy v přírodě se vyjíždí stále méně - je to neskutečná zodpovědnost, papírování, práce a nervy - a to vše paní učitelka podstoupila, aby dala svým žákům víc než sezení ve třídě. Vyřídila při tom haldy formalit, během kterých ji pravděpodobně ani ve snu nenapadlo hlásit rodičům, že plánuje stezku odvahy, bez které není škola v přírodě úplná.Nedivila bych se, kdyby se pro příště paní učitelka na celou tuhle atrakci vykašlala - ke smůle svých žáků a soudných rodičů.
@hanka.br. píše:
Lituji paní učitelku.Na školy v přírodě se vyjíždí stále méně - je to neskutečná zodpovědnost, papírování, práce a nervy - a to vše paní učitelka podstoupila, aby dala svým žákům víc než sezení ve třídě. Vyřídila při tom haldy formalit, během kterých ji pravděpodobně ani ve snu nenapadlo hlásit rodičům, že plánuje stezku odvahy, bez které není škola v přírodě úplná.Nedivila bych se, kdyby se pro příště paní učitelka na celou tuhle atrakci vykašlala - ke smůle svých žáků a soudných rodičů.
tak bohužel. jednání je rozjeté a pro vedení školy nic dobrého. můj syn totiž zadrhává, což s paní učitelkou od nástupu do školy probírám, ví o tom, že syn potřebuje hlavně pohodu a nějaký stres, lekání nepřichází v úvahu. dodatečně se také zjistilo, že stezka odvahy jako taková je již zakázána. takže průšvih jako brno. je mi spíše líto dětí, jejichž maminkám je jedno, kdo a jak straší jejich děti. ![]()
panenko skákavá … no nelze se pak divit, že naše děti budou muset jen sedět ve třídách, protože žádný učitel nebude mít odvahu s nimi kamkoliv vyrazit …
@dada12 je mi tě upřímně líto je mi líto tvého syna a ještě víc je mi líto těch, kterým svým jednáním uškodíš. Hlavně pak nečekej, že nějaký učitel bude s tvým dítětem plánovat cokoliv víc než tělocvik na hřišti.
Nevím, ale přijde mi, že se tu řeší nesmysly…
Pokud se stalo něco hrozného dítěti na ŠvP, tak se to pochopitelně MUSÍ řešit, ať už nejprve s dozorem na ŠvP nebo potom s vedením ZŠ a to podle mého stačí (dle situace). A nebo se nic hrozného nestalo, jen proběhla klasická stezka odvahy a v tom případě není co řešit a o čem jednat. Každá tady určitě řekne, že pokud by se jejímu dítěti opravdu něco stalo (ať už fyzicky či psychicky), tak to bude chtít řešit… To je snad jasné, ne???!!! Takže o čem je tu řeč??? Pokud se Tvému synovi stala nějaká opravdu PROKAZATELNÁ újma v důsledku stezky odvahy na ŠvP, tak se neptej po diskuzích a řeš to. Tady spíš asi jde v celé diskuzi o to, že maminy (stejně jako já) spíše řeší, jestli se OPRAVDU stalo něco tak vážného a zda to OPRAVDU je následek té stezky odvahy…
A nechápu, proč se neustále rozčiluješ, že se maminy nevyjadřují k tématu - ani pořádně nevíš, co chceš slyšet… Nebo naopak víš přesně, ale nikdo Ti to tu nepíše??? Pokud se ptáš na názory mamin o stezce odvahy, tak je přeci vše OK, ne? Vždyť Ti to tu píšou…
Můj názor - stezka odvahy ano, věřím pedagogickému (i nepedagogickému) dozoru, který s dětmi jede. Nejsou to pitomci, jsou to lidi, kteří se o svěřené děti starají jak nejlépe umí a nechápu, proč by jim úmyslně způsobovali jakoukoliv psychickou újmu. Jejich největším cílem je dovézt všechny děti v pořádku k jejich rodinám…
Pokud bych ale se stezkou odvahy nesouhlasila, asi bych buď dítě na ŠvP vůbec nedala, nebo bych si promluvila s dozorem o mých obavách a domluvila se s ním na konkrétním řešení - neúčastnit se stezky odvahy nebo ji přizpůsobit. Ale v mém případě, pokud bych tedy nesouhlasila, tak bych spíš asi chtěla jen aby mohlo jít mé dítě s někým, příp.aby nebylo nějaké velké strašení apod. Ale prostě přijde mi to takové zvláštní…
Pedagogové jsou lidé, kteří mají zkušenosti s dětmi a cit pro jejich dušičku, nebo alespoň ti, kteří učí mé dítě (dcera 7let). Věřím jim. Pokud bych jim nevěřila, nesvěřila bych jim své dítě. Vědí, že tak malým dětem stačí už jen samotná tma, aby se bály, že jim stačí jejich vlastní fantazie, kdy v každé větvi vidí strašidlo… Záleží už jen na organizaci. A o tom to asi je. Ale všechno je o komunikaci.
Jiná věc je otázka toho, že Ty jsi o stezce nevěděla předem a teď má Tvůj syn - dle Tebe - následky. To my tady nemůžeme posoudit, pochopitelně jak jsem už psala, pokud je vše PROKAZATELNÉ, tak to řeš. Hotovo. Tečka. Ale myslím, že tady spíš spousta mamin pochybuje, že vše bylo jak syn popsal a že se stalo něco vážného. Ale my do toho nevidíme, neznáme okolnosti, nemluvili jsme s lidmi, kteří u toho byli atd.atd.
P.S.: Má dcera byla na první stezce odvahy vloni se školkou v přírodě - to jí bylo 6let - poprvé mimo rodinu sama na 5dní. Trochu se toho bála, ale zmákla to (taky proč ne - bylo to přiměřené jejich věku) a pak byla pyšná…
Teď jede už se školou, opět počítám se stezkou odvahy a věřím, že to bude v pohodě.