Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, mám prosbu. Chystáme se kupovat první školní brašnu a tápu. Nabídek jsou mraky, ale která se Vám osvědčila pro prvňáčka a proč? Očekávám, že budu vybírat dle opěrky pro záda, ale co dál, co je důležité a co jsou zbytečné blbiny. Budu ráda za každou odpověď.
Obecně se do první třídy doporučuje aktovka, velmi lehké jsou aktovky Herlitz a Emipo, z těch vybírám i já. ![]()
¨Dcera má školní tašku pro prnáčky od Tobgal. Někde jsem četla, že jsou nejlepší(i když mě se jen ta taška zdá dost těžká) ![]()
Ale vesměs je ve třetí třídě a taška drží, záda křivé nemá,tak asi dobrý ![]()
Ahoj,
dceři jsme koupili tašku zn.Herlitz a jsme spokojený my i dcera.První rok bude pomalu za námi a taška je stále jako nová.
Ahoj. Dala jsem na doporučení několika kamarádek i holek tady na Emimi a koupili jsme Topgal aktovku. Mají i batohy pro prvňáčky ale oba s manželem chceme, aby dcera měla aktovku. Už ji máme doma a přijde mi dost vymakaná. Jak se osvědčí, uvidíme. Máme tuhle
Jednoznačně batoh bez klopy, jednak je manipulace pro děti jednodušší, navíc vydrží déle - hodně školáků nechce klopovou aktovku ve vyšších třídách nosit. Klopa se navíc zapíná na přezky - no, hodně děcek na to dlabe a pak trousí obsah po zemi, když s aktovkou mrsknou
Navíc se mi zdá, že klopové aktovky hůře stojí, kácí se (ale to může být dáno typem aktovky, se kterou mám tuto zkušenost).
Vzor bych doporučila volit neutrální, ne moc dětský, ne moc světlý, zase ze stejného důvodu - dítě se nebude mít potřebu za svou tašku stydět.
Výrobce doporučuji Topgal (mám zkušenost i s praním aktovek, snadno je možné vyndat výztuhu zad a tak se batoh vejde do pračky), ale nepochybuji, že pěknou aktovku je možné najít i jinde.
Mám děti ve třetí a první třídě a super - starší má tuto aktovku se skákajícími králíky:
http://www.topgal.cz/…fi_119_h.jpg
Byla tou dobou šílená do růžové - ač se to na fotce nezdá, aktovka je spíš do fuchsiové barvy, není řvavá a bez problémů ji nosí i nyní, kdy už je pro ni růžová out. Na černé žáby se mi ji tenkrát ukecat nepovedlo - byla jsem moc ráda, že jsem jí rozmluvila aktovku s Barbie nebo koníkem - tu už by mi nyní nenosila. Tahle jí snad vydrží až do páté, na druhý stupeň má slíbenou novou, asi zase od Topgalu - ale už studentský batoh.
Mladší má žáby:
http://www.topgal.cz/…hi_169_a.jpg ![]()
Je super, vůbec není smutný, naopak, žabky jsou růžovofialkové a stříbrné a veselé. Je tam hodně antireflexních prvků.
A pro nejmladšátko už máme také vybráno:
http://www.topgal.cz/…un_201_i.jpg
@Lesina Já tvrdím zase pravý opak. Aktovka na klopu se jedním pohybem otevře celá, pro zmatené prvňáky je to jednodušší, nemusí otvírat tisíc kapes, než najdou co hledají. Navíc aktovka na zemi stojí, nepadá. Do první třídy bych rozhodně volila aktovku, batoh plánuju cca od třetí třídy, až bude aktovka trapná, mami, víš… ![]()
Topgal také není špatný, je je velký, převelký. Mrkni sem, na detailních fotkách je vyfocené dítě s Topgalem na zádech
, pro prvňáčka si to nedovedu představit: http://www.topgal.cz/…lni/chi-183/?…
@Loll píše:
@Lesina Já tvrdím zase pravý opak. Aktovka na klopu se jedním pohybem otevře celá, pro zmatené prvňáky je to jednodušší, nemusí otvírat tisíc kapes, než najdou co hledají. Navíc aktovka na zemi stojí, nepadá. Do první třídy bych rozhodně volila aktovku, batoh plánuju cca od třetí třídy, až bude aktovka trapná, mami, víš…Topgal také není špatný, je je velký, převelký. Mrkni sem, na detailních fotkách je vyfocené dítě s Topgalem na zádech
, pro prvňáčka si to nedovedu představit: http://www.topgal.cz/…lni/chi-183/?…
No, já mám dvě děti už školní. A Topgal se mi osvědčil. Více kapes vnímám jako výhodu - oddělený prostor na sešity, penál, svačinu a drobnosti. I mým dětem vyhovuje.
Navíc jsem nemusela starší kupovat novou aktovku protože aktovka trapná, mami, víš…
Jé a přesně tuhle aktovku s dinosaurem má synek od kamarádky. Do první třídy ![]()
@Lesina Však jo, ať si každý koupí, co vyhovuje jemu. Já psala proč Topgal za nás ne, jinak ať si každý koupí, co uzná za vhodný.
@Loll píše:
@Lesina Však jo, ať si každý koupí, co vyhovuje jemu. Já psala proč Topgal za nás ne, jinak ať si každý koupí, co uzná za vhodný.
No, on kdyby měl každý Topgal, tak by se to dost pletlo ![]()
Holky, moc díky za postřehy. Já právě tápu, co je nejlepší, ale projedu všechny odkazy a něco vyberem. Za těch 30 let se to dost změnilo, pamatuju mojí první aktovku, to byl mazec ![]()
@martina.se píše:
Holky, moc díky za postřehy. Já právě tápu, co je nejlepší, ale projedu všechny odkazy a něco vyberem. Za těch 30 let se to dost změnilo, pamatuju mojí první aktovku, to byl mazec
No jo, ale tenkrát to mělo obrovskou výhodu - rodiče nemuseli hodiny vybírat, která je ta nej, páč jich tolik nebylo
.
Já to mám s aktovkou stejně jako @Loll , ale nejspíš je to dítě od dítěte různé. U svojí dcery si dovedu dost dobře představit, jak bude pokaždé cokoliv hledat a na tu správnou kapsu se trefí samozřejmě na ten poslední pokus. Pochybuju, že by si dávala sešity vždycky na stejné místo atp. Na to ji už dost dobře znám
. Ze stejného důvodu jsem kupovala i penál jednopatrový.
Do třetí třídy si myslím, že bychom stejně kupovali tašku novou, páč tahle bude okoukaná, víš mami a je to trapný mít třetí rok stejnou tašku, Honzíček už má taky novou
.
@hkac Je mi to úplně jasné, dneska musí být trendy i ta taška do školy. Já mám synáčka též trochu chaotika, tož jsem zvědavá, jak se s tim popere. Dneska je toho na trhu tolik, že se člověk ztrácí. Jsem ráda, že tu holky vypsaly své zkušenosti, protože jsem fakt netušila, podle čeho mám vybírat..
My jsme pořizovali u Topgala
http://www.topgal.cz/…hi_550_h.jpg
Jsme spkojeni. Malá je hubeňoučká a drobná, ale batoh drží na zádech po utažení super. A na váhu si taky nikdy nestěžovala ![]()
Dobře vyberte! ![]()
Ahoj,taky máme doma nastávajícího prvňáčka. Původně jsem pro malou chtěla batoh, ale kamarádka mi to rozmluvila - děcka prý nedopínají zipy, můžou něco ztratit a naprší jim na sešity - o zničených zipech ani prý netřeba mluvit. Proto jsme dceři koupili školní batoh EMIPO. Je to česká značka z Mikulova, mají super zákazický servis a hlavně taška se zapíná na jeden klasický zámek, tak jako jsme to měli ve škole před dvaceti lety:-))
Mají nádherné designy pro holky i kluky a když jsem koupila set - pouzdro a pytlík na tělocvik, dostala jsem 10% slevu. Celé sakum pikum za necelých 1500 korun. TAška je lehoučká, má zpevněné záda. Emipo nabízí i verzi aktovka, ale to mi v obchodě rozmluvili, že se tolik neberou, že jsou příliš vysoké, rodiče prý spíš kupují ty školní batohy.