Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Pěstuji letos hokaido jenže jsem vařila jen polévku co dál
![]()
Většinou ji jíme jen tak - podušenou na pánvi na másle (nakrájenou na kostičky). Nebo pečenou v troubě.
Zrovna mi ta polívka bublá na plotně. Máma z ní dělá rizoto, ale recept neznám.
@131105 - tak z hokaido dělám rizoto, přidávám do bramborové kaše, placky (různé druhy), polévku, omáčku, zapečenou, dušenou na másle, koláč, zelí, kuře na dýni, dýni na kari nebo řízky.
Ahoj z hokkaida dělám převážně omáčku. Posmažím cibuli, dám tam koření-polévkové a tymián, nechám provonět a přidám dýni nakrájenou na kostky. Chvíli smažím s cibulí, pak přileji vodu, vařím do měkka. Nechám vychládnout, rozmixuji a scedím. Když se dýně vaří, tak přidávám ještě jasmínovou rýži. Omáčka je pak krémovější. K tomu dělám ještě uzený tempeh na cibulce a tmavé těstoviny. Šlo by to asi aji s knedlíkem.
Jako tu nekdo pise, nejradeji jen podusim. skoda nicit tak dobrou chut prisadami
mama zkousela polevku, s bramborem, ale bez smetany, tu nejime, takze bez smetany byla polevka desna
. pripada mi zbytecne necim tak skvelou prirodni chut nicit, takze fakt jen podusene s trosickou koreni
@131105 píše:
Pěstuji letos hokaido jenže jsem vařila jen polévku co dál![]()
![]()
treba salat s pecenou dyni a rukolou
nebo je vyborny dynovy kompot, ale ja zavarovat neumim, to mi dela mamka ![]()
Já jsem dýni upekla počesnekovanou s majoránkou. Nikdo to takhle nechtěl, jak jsem to seškrabovala ze slupek, tak jsem zjistila, že to jde celkem efektivně mazat
Byla to docela dobrá pomazánka na chleba bez mléčného základu ![]()
Jinak dělám polívku se zázvorem
Já jsem z ní dělala i svíčkovou. Jen jsem jí uvařila s klasickým kořením, bez zeleniny, a upekla k ní sekanou. Byla to fajn změna. ![]()
@Bibi239 píše:
Já jsem dýni upekla počesnekovanou s majoránkou. Nikdo to takhle nechtěl, jak jsem to seškrabovala ze slupek, tak jsem zjistila, že to jde celkem efektivně mazatByla to docela dobrá pomazánka na chleba bez mléčného základu
Jinak dělám polívku se zázvorem
Já dělám jen poblivku
zrovna mám dýni doma a přemýšlím co s ní ![]()
Teď mně zaujal tenhle recept, asi zkusím o víkendu. Jen bych tu dýni neřezala napůl, ale jen odřízla vršek a vydlabala…
Plněná dýně Hokaido
1 dýně Hokaido, 350 g rýže basmati, 200 g kuřecího masa, 1 rohlík, 2 cibule, olivový olej, pepř, sůl, petrželová nať, mletá sladká paprika
Kuřecí maso nakrájíme na malé kousky, ochutíme mletou paprikou, solí a pepřem a necháme chvíli odležet. V osolené vodě uvaříme rýži a necháme odkapat přebytečnou vodu. Dýni omyjeme, podélně rozkrojíme, vydlabeme semena a dužninu. V hrnci v rozehřátém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou 1 cibuli, přidáme kuřecí maso, všechny ostatní přísady a promícháme. Směsí naplníme půlky dýně Hokaido a dýni pevně omotáme nití. Ve stejném hrnci zpěníme nadrobno nakrájenou druhou cibuli, vložíme dýni, podlijeme trochou vody a přikrytý hrnec dáme do trouby. Plněnou dýni dusíme v troubě doměkka a občas ji poléváme šťávou a podléváme vodou.
Dobré jsou dýňové hranolky, zkrátka se dýně nakrájí na hranolky a upeče se v troubě na plechu, lze okořenit, kapka oleje, sůl a mňam.