Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj, chtěla jsem se poradit. S ex jsme se rozešli. Máme spolu 2leteho syna. Majetek spolu nemáme svoji taky nejsme. Zatím spolu žijeme v jeho domě ale brzy se budu stěhovat do podnájmu. Co vše si musím zařídit? Na alimentech jsme se domluvili teď stačí to sepsat u právníka. A co dál? Četla jsem že musím k soudu ohledně převzetí malého do mé péče. Doufala jsem že se to bez soudu obejde. Byl někdo ve stejné situaci? Co první si mám zařídit?
Tak když jste se jen rozešli a jste schopni se dohodnout, tak se to bez soudu obejde. Ale na alimenty bys papír pro jistotu mít měla, i třeba kvůli tomu, že by ses dostala do nějaké situace, kdy bys potřebovala zadat o nějaké dávky. Jinak ho taky defakto nepotřebujes ![]()
@Semtex právě známá říkala že musím Mít rozsudek od soudu že je malej v mé péči. Já právě myslela že když nejsme svoji se tohle řešit nemusí ![]()
Tak jestli se dohodnete, tak žádný rozsudek nepotrebujes. Ale když pak budeš třeba čerpat dávky, tak by se počítal i prijem otce dítěte, nebyla bys jako samozivitelka. Pokud je na chlapa spoleh a bude alimenty platit a nechceš dávky od státu, tak soud nepotrebujes.
@Biana85 píše:
@Semtex právě známá říkala že musím Mít rozsudek od soudu že je malej v mé péči. Já právě myslela že když nejsme svoji se tohle řešit nemusí
Ne, pokud jste nebyli sezdani, nemusí se to u soudu řešit, pokud jste oba normální a umíte se na péči o dite a penězích domluvit
jak to ale někde začne haprovat, stejně se k tomu soudu asi dostanete, ty víš, jakou mate situaci. Pokud ti hrozí zadani o dávky, tak tam musis mít logicky potvrzeno vše a doložit péči i alimenty. Ale já třeba byla s malým sama a nezadala jsem, vyšla jsem dobre i z výplaty.