Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte maminky, chtěla jsem se zeptat zda-li máte někdo zkušenost s Colentalem na novorozenecké kolíky? Dcerka 6 týdnů trpí na bolesti bříška. Do teď jsme dávali kapky Espumissan, ale přijde mi, že už nezabírá. Brečela většinou k večeru a teď je to už i přes den. Samozřejmě nahříváme bříško, cvičíme, masáže taky, ale nic nepomáhá. Tak jsem chtěla zkusit Colental. Děkuji za Vaše reakce. A nebo budeme muset čekat do 3-4 měsíců až začne pást koníčky ![]()
S Colentalem zkusenosti nemam. Ale uplne bych nespolehala na to, ze to prejde ve 3 nebo 4 mesicich. Dcera se od 2 mesicu otacela ze zad na brisko a zpet, byla motoricky hodne napred. Ale priserne bolesti briska mela do 6 mesicu. Pomahala pouze rektalni rourka, ale vzdy jen tak na pul hodiny az hodinu, ale i to pro nas byl zazrak. Pouzivala jsem ji 4× denne.
Nebo to vubec nema souvislost s brichem, ale nedozralou nervovou soustavou a zejmena večerní breceni byva zpusobeno zpracovavanim vjemu za cely den…
@j.a.n.i1 píše: Více
No asi to možné je, ale když se prohýbá do luku + napíná nožičky, tak to si myslím, že asi vjemy nebudou 😕..
@Janča6 píše: Více
Malá už teď, když jí dám na bříško udrží hlavičku. Myslím, že na 5 týdnů je šikovná, ale ani na bříšku si neuleví. No příští týden jdeme k doktorce, tak uvidíme co ta nám poví na Colental 😊 ale děkuji snad jí to přejde dřív 🙏 je mi jí strašně líto jak jí nemůžu pomoc.
Co rektální rourka? Zkoušeli jste? Nebo třeba strčit do konečníku špičku teploměru pokud nemáte tu rourku…tím uvolnite konečník a plyny uniknou…espumisan jste dávají jak často? (Když to mimčo nejvíce trápilo měla jsem dát dávku před každým jídlem klidně několik dní, dokud nepřišla úleva) Zkoušeli jste i jiné alternativy jako např. Balonix, symethicon? Dáváte Probiotika? Dáváte vigantol? Ten taky často dělá problémy…
@Vladusxx píše: Více
Souhlas. Jen bych doplnila, ze ta spicka teplomeru mnohdy nestaci. Nekdy je potreba dat tu rourku hodne hluboko. A zaroven bezpecne.
@Vladusxx píše: Více
Rektální rourku nemám, ale zkusím tedy ten teploměr. Espumisan jsme nejdřív dávali jen, když měla bolesti, ale pak nám doktorka řekla, že můžeme před každým kojením, tak teď 3 dny dávám před kojením. Jiné alternativy jsme nezkoušeli děkuji za tipy. A Vigantol máme od doktorky, taky jsem četla, že způsobuje bolesti bříška. Moc děkuji za rady ![]()
@Janča6 píše: Více
Ju dobře, tak to zkusím jen lehce a uvidíme. Zítra skočím pro tu rourku do lékárny.
@Kačka9543 píše: Více
Fajn. Ale fakt opatrne. Vubec nejit pres odpor. Nekdy to jde jen 3 cm, nekdy tam zahuci pres 10 cm. A jedno rourkovani klidne 20 minut. Proste poradne vyprazdnit. A bacha, budes potrisnena stolici.
Zároveň bych před použitím rourky nahrála bříško a po zavádění bříško masírovala s krémem Pupík. Vigantol zkuste na pár dní vysadit